Monthly Archives: юни 2022

ЖЕНА И МОДА 2

Едва ли някой би оспорил твърдението, че истинската  муза на висшата мода е жената. Точно, нежния пол е вдъхновявал и продължава да вдъхновява модните революции, и до днес.
Донатела Версаче – преди и след пластичните корекции (Вижте как съсипа  красотата си – Снимки) - РазкритияПрочутата Донатела Версаче /1955/, сестра на великия дизайнер Джани Версаче започва кариерата си като муза на своя брат .Много от изключителните му модни творения са вдъхновени от нея. Едва след това се насочва към създаването на мода, като след смъртта му го наследява, като главен креативен директор на прочутата марка. Може би затова точно от ревютата на Версаче, тръгва вълната довела супер моделите на 90- те години, ненадминати и до днес.
Галерия - Линда Еванджелиста през годините -Канадката Линда Еванджелиста /1965/ е призната за най-завършения и влиятелен модел на всички времена. Не само, защото има над 700 корици на списания или е музата на големия фотограф Стивън Мейзъл. Тя издига професията модел на ново ниво, с прочутото си изказване „Ние не ставаме от леглото за по-малко от 10 000 долара на час.“ Наричат я „Хамелеонът на модната индустрия“. Тя е единствената от топ моделите на 90- те, която няма друг бизнес начинания извън работата си на топ модел. В прочуто шоу, по американската телевизия CBS /2008/ e обявена за „най-големия супер модел на всички времена.“ Единственото й дете- син е от френския моден гуру и Запознайте се с Франсоа Пино, френския милиардер с колекция от изкуство от  $ 1,2 млрд., Притежаващ Кристи и основаващ Керинг, луксозните гиганти зад  Гучи и Баленсиагамилиардер Франсоа Пино ,/който малко по-късно се жени за голямата  Салма Хайек/.Убедена католичка, тя претърпява неуспешна пластична операция, която я обезобразява.5 години е извън прожекторите, за да се върне наскоро и разкаже тази история на публиката. Нейната колежка и супер модел Синди Крауфорд | Лайф.dir.bgСинди Крауфорд коментира „твоята сила и непоклатима същност са всепризнати и недостижими.“
Клаудия Шифър – на 47 години, още с тяло на супермодел и много секси -  DarikNews.bg Германката Клаудия Шифър /1970/ държи рекорда на Гинес за най- много корици на списания на топ- модел- повече от 1000.Съпруга е на известния режисьор и продуцент Матю Вон и има три деца.
Стилът на... Кристи Търлингтън | EVA.bgАмериканката Кристи Търлингтън /1969/ е обявена от креативния директор на американския „Вог“/жена/ за „най- прекрасната жена на света.“ Благотворителната й фондация „Всяка майка има значение“ има огромен принос в световен мащаб, за подобряване на достъпа на бременни майки до медицински грижи. Омъжена е за актьора, режисьор и писател Едуард Бърнс и има две деца.
Топ моделите на 90  те и до днес остават символа на красотата на жената в модата.

25.06.2022 год.                                                Георги Караджов

XX-13

 1937 год. завършена е регулацията на коритото на р. Марица, което е вече с постоянна ширина от 165 м. Насипи, облицовани с каменни стени, укротяват реката в продължение на 8 км.
1937 год. 6 ноември тържествено са открити новите Градски хали.
1938 год. заработва най-голямата фабрика за мелене на червен пипер на д-р Обрейко  Обрейков. Продукцията й е само за износ за Германия, Чехословакия и САЩ
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Еньовден – красива приказка за чудодейната сила на билките

Може да бъде изображение с цвете
Историята за Еньовден е като красива приказка, събрала чудодейната сила на билките, младостта и красотата, които съпътстват празника. Приказка, към която с радост се връщаме всяка година на 24 юни, разказваме я на децата си, за да посеем в душите им почит към мъдростта и традициите.
Не е тайна, че ритуалите на Еньовден и до днес се изпълняват от много българи. Обикновено това са билколечители, почитатели на билколечението, жени и млади момичета от фолклорните групи, каквито има във всяко българско село, че и в много от градовете. Те излизат сред природата в ранната утрин, преди изгрев слънце. Казват, че по това време билките притежават най-голяма лечебна сила, защото в нощта срещу празника небето се отваря, звездите слизат на земята и омайват треви и цветя.
Лековити са и водите, защото слънцето, завършило пътя си към лятото, се окъпва и поема обратно – към зимата. Затова е добре човек да се претърколи няколко пъти в росната трева или да се изкъпе в река или езеро.
Легендите разказват, че когато Господ направил човека от кал, го оставил на слънце, за да изсъхне. Решил да си почине, но бил изморен и задрямал. Дошъл дяволът и намушкал човека с пръст, покривайки тялото му с множество дупки. Като видял това, Господ събрал треви и с тях запушил всяка дупка. След това благословил тревите да се превърнат в лековити билки. Пропуснал само един отвор и оттам болестите започнали да се промъкват и да вредят на хората. Затова народът ни вярва, че произходът на билките е свързан с вечната битка между доброто и злото, между Господ и дявола.
На същата дата – 24 юни, православната църква отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител. Оттам идва и името на този очевидно езически обичай. Народът ни го нарича свети Иван Бильобер, Иван Летни, Средѝ лѐте, Яньовден, Еньовдън, Еньовден.
Според традицията, по пътя и докато се събират билките, се изпълняват специални песни. Те звучат и днес при възстановките на обичая, които се организират в цялата страна.
На този празник са посветени и съвременни авторски песни във фолклорен стил. Като песента “Еньовден” на сестрите Ива и Ева Валентинови. “Преведена” от граовското наречие, тази песен разказва: “Станали рано призори все млади моми и невести … омайни билки да берат. Бели кошули носеха, тучни ливади сгазиха и се в росата търколиха… Докато слънце огрея, росни си билки набраха, венци на глави сплетоха, за здраве ги нарича.

Таг Еньовден красива приказка сила

ЖЕНА И МОДА

Какво би била висшата мода без присъствието на жената. Тя сякаш е създадена за нея .Но в масовото съзнание се е настанило разбирането, че най- големите модни дизайнери са мъже. Да, мъжете играят определяща роля в развитието на съвременната модна индустрия, но и жените са извоювали значимо място в нея.
5 неща, които не знаете за Коко Шанел : Chronicle.bgЗапочваме с вечната Коко Шанел /1883-1971/.Създателката на знаменитата марка и фирма, налага запазената си марка- всекидневния шик. Нейните спортни, удобни, елегантни и не толкова скъпи облекла превземат пазара, и са там и до днес. Защото истинската мода би трябвало да носи удобство и уют на тези, които я ползват. Империята Шанел навлиза на пазара на бижута, чанти и парфюми…А знаменитото ухание Шанел-5 привлича като лица най- големите жени в шоу бизнеса, като
Всички филми на: Никол Кидман/Nicole Kidman - filmitena.comНикол Кидман и Кан 2021-2022: ултра секси Марион Котияр в червен леопардов гащеризон за  вечер в Кан Марион Котийар.
Любимата дизайнерка на светския елит е Уроци по стил: 14 мъдри съвета от Каролина Ерера, за да станете елегантна  жена - apetitenКаролина Ерера /1939/.Легендарната венецуелка облича Жаклин Кенеди Онасис, Лаура Буш, Мишел Обама, Мелания Тръмп…Започва своето чиракуване при прочутия аристократ, дизайнер и политик флорентинеца  маркиз Емилио Пучи.Омагьосва знаменитата главна редакторка на „Вог“ Даян Врийланд и прави първото си самостоятелно шоу през 1980 год. Там за първи път изгрява топ-модела Иман, която по-късно запленява самия Дейвид Бауи. Прави знаменити парфюми, като „Добро момиче“, представен от великолепната
Карли Клос разкри защо е напуснала "Victoria's Secret" - HiNews Карли Клос. Нейната запазена марка- просто, изискано с щипка изключителна екстравагантност за вкус.
Краят на една ера - Дона Карън се оттегляДона Карън /1948/ става символ на жената-дизайнер в САЩ. Нейната рецепта- седем прости елементи, които се обединяват с бодито в неочаквано добри комбинации. Неповторимо съчетание на моден шик и американска ефективност.
МИУЧА ПРАДА: НОСЯ ДРЕХИ НА ДРУГИ ДИЗАЙНЕРИ САМО АКО СА БЕДНИ ИЛИ ПОЧИНАЛИИталианката Миуча Прада /1949/ е женският символ за модата, като бизнес. Тя е внучка на основателя и главен дизайнер на фирмата
„Прада“-Биография Марио Прада Марио Прада. От когото наследява усета си за бизнеса. За нея „Изкуството изразява идеи и визии. А моята работа е да продавам“.Тази философия я прави 464 сред най- богатите хора на планетата с 6.62 милиарда евро. Притежава прочути марки за мъже и жени- Хелмут Ланг, Джил Сандер, Азедин  Алая….
Така че…жената е родена не само да оживява дрехите висша мода, които носи. 
Георги Караджов

XX-12

1935 год .е организирана спешна медицинска помощ, като лекарят дежури в пожарната команда. В края на 30 те години всички родилки, бременни жени и ученици в Пловдив получават право на безплатно лечение.
1936 год. „Първа българска фабрика“ на Пантелей Генов започва да изнася доматено пюре за Швеция.
1937, 3 май се открива Първият международен мострен панаир.Участват 1070 български изложители и 385 фирми от Германия, Австрия, Швейцария, Великобритания, Швеция, Италия, Франция, Унгария и САЩ.Сключени са сделки за 100 милиона лв.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МОРЯКА

Монографията „На Океана с любов, вяра и надежда. Песен за петте океана. Пет океански песни” ще бъде представена в Концертна зала на Радио Варна на 23 юни 2022 г., четвъртък, от 17.00 часа (*)
 
На 25 юни 2022 г. Варна за дванадесети път ще чества Международния ден на моряка (The International Day of the Seafarer, Day of the Seafarer (DotS). Още от самото начало през 2011 г. този ден фокусира общественото внимание върху приноса на морските лица за живота и безопасността на цялата световна общност. Международната морска организация (IMO) обяви темата на празника за 2022 г.: „Вашето плаване – преди и сега. Споделете Вашето пътешествие!”.
В своето трогателно и вълнуващо приветствие до моряците и техните семейства Генералният секретар на ИМО Китак Лим постави акцент върху следните фундаментални въпроси:
https://www.youtube.com/watch?v=CtULon5xZ_U
(Video, 04.04 min), May 24, 2022
Day of the Seafarer 2022, IMO Secretary-General Mr. Kitack Lim video message: Your voyage – then and now, share your journey
 орабите и корабните екипажи са основни двигатели на световната търговия и двигатели на световната икономика, като транспортират товари като храни, лекарства, електроника и др. Без моряците нямаше да има корабоплаване и този ден всяка година ни дава възможност да признаем и отдадем почит на моряците навсякъде, независимо от тяхното плаване.
Корабоплаването и зовът на океаните са начин на живот. Това е смислена и важна кариера, която осигурява солидна основа за живот и предлага безкрайни възможности за учене и напредък. Затова морската професия се избира със сърце и разум!
От древни времена хората свързват Океана и морската професия както с романтиката и пътешествията, по-високите доходи на моряците и по-доброто благосъстояние на моряшките семейства, така и с огромния риск, опасностите, трудностите и екстремността на мореплаването за корабните екипажи и семействата на моряците. Тази диалектическа неразривна връзка по-най-убедителен начин бе показана и доказана пред целия свят от моряците в годините на пандемията COVID-19, които са на неотстъпна вахта и осигуряват живота на човешката цивилизация по цялата планета и закономерно Международната морска организация (ИМО) ги обяви за ключови работници и новите герои света.
В тази връзка Генералният секретар на ИМО Китак Лим подчерта: Пътят на всеки моряк е уникален. Въпреки това много от предизвикателствата и възможностите са общи. След две години пандемията COVID-19 все още представлява предизвикателство за работната среда, като продължават да съществуват трудности при смяната на екипажа и достъпа до медицински грижи и отпуск на брега. ИМО продължава да призовава държавите да подкрепят морските лица, като ги определят за ключови работници, за да може морското пътешествие на всеки моряк да премине в по-спокойни води.
Международния ден на моряка е както повод за равносметка, така и поглед към бъдещето на корабоплаването. Новите технологии, новото оборудване и необходимостта от по-екологично корабоплаване ще предоставят нови предизвикателства и възможности.
Международната морска организация изразява своята увереност, че моряците и ще се справят с тези предизвикателства и ще проправят пътя към по-устойчиво корабоплаване през следващите години.
В навечерието на дванадесетото честване на Международния ден на моряка, Варна ще получи морски научен дар – монография-послание към човечеството в Десетилетието на науките за Океана (2021 г. – 2030 г.):
(*) Илия Пеев. На Океана с любов, вяра и надежда. Песен за петте окена. Пет океански песни. Художник Сияна Струнчева. Редактор Петър Тодоров. Издателство „Морски свят”. Варна, 2022, стр. 358. ISBN 978-619-7600-19-3.