Monthly Archives: септември 2022

ВАВИЛОН

Едно от най-митичните места в древността е Вавилон. Възхваляван, бленуван, отричан, отхвърлян но незаобиколим, защото значимото не винаги се приема еднозначно, напротив често го отричат, докато не бъдат покорени от него.
Казват, че Хорхе Луис Борхес: Препрочитането, а не четенето, е това, което се брои –  ЛираХорхе Луис Борхес /1899-1986/ е най-
важният испаноезичен автор след митичнияМигел де Сервантес: Нищо не струва така евтино и не се цени така скъпо,  както учтивостта - Арт Box - woman.bg  Мигел де Сервантес. Творчеството му напомня Вавилонската библиотека- разкази, преливащи един в друг, изтъкани от сънища, мечти, лабиринти, философи, библиотеки, огледала, измислени писатели, митология… Сред героите са му
основоположника на португалската литература
Камоинш (награда) – Уикипедия Луиш де Камоинш
Бенедикт Спиноза,,Барух Спиноза – Уикипедия
 , В Италия ще правят вино по рецепта на ВергилийВергилий. Може да бъде определен, като мислителя анти- анти- комунист, анти- фашист, анти- перонист. Но награда от чилийския диктатор Пиночет му коства Нобеловата награда по литература. И Нобеловия комитет понякога е политически коректен. Но Борхес е повече от Нобеловата награда по литература.
Южноафриканката Почина писателката Надин Гордимър | Двата букаНадин Гордимър /1923-2014/ получава Нобеловата награда по литература /1991/ за „магнетичното й епично повествование, което допринася за хуманността.“ Творчеството й е просмукано от действителността в родната й Южна Африка разкъсвана от етнически и расови сблъсъци по времето на апартейда. Но тя я разглежда от гледна точка на отделния човек и индивидуалните драматични истории на нейните съграждани. Така разкрива неразривната връзка между големите обществени катаклизми и индивидуалното мислене на отделната личност.
В културната история на Индия се откроява бенгалския енциклопедист
 Рабиндранат Тагор (1861-1941)Рабиндранат Тагор /1861-1941/.Поет, писател, драматург, композитор, философ, реформатор, художник той докосва със своето творчество всяка област от индийската култура, литература, музика.1913 год. е първият неевропеец и лирик спечелил Нобелова награда по литература. Принадлежи към древна индийска благородническа фамилия.Един от най-големите универсалисти на нашето време и убеден критик на национализмите от всякакъв порядък. Написал е текстът и музиката на националните химни на Индия и Бангладеш. Негова творба вдъхновява химна на Шри Ланка .Беседите
му с Алберт Айнщайн – УикипедияАлберт Айнщайн са от голямо значение за взаимното разбиране и влияние на източното и западното мислене.
Така тези легендарни творци се превръщат в незаобиколим фактор в развитието на човешкото мислене и култура.
  Георги Караджов

XX-26

1968 год. е изготвен втория генерален план на Пловдив.Той очертава развитието на града с ясната тенденция Пловдив да нарасне до над 300 000 души.
1968 год. Висшият селскостопански институт /сега Аграрен университет/ се мести в новата си сграда до парк Лаута.
1968 год. е изграден Партийния дом- сградата на бившия Окръжен комитет на БКП.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

МИСЪЛ-ФОРМА

Потенциалът ни за мислене е заложен от ранна детска възраст. Неговото проявление обаче става с течение на времето и нашето израстване. Когато мислим за нашите възприятия за света в нас се събужда желанието да създаваме. Трансформирането на мислите- идеи в материални предмети изисква оформяне в нашето съзнание на това, което желаем да създадем.
Можем да наречем поезията мисъл-формата на нашата душа.
Големият французин  Сюли Прюдом - Trenfo/1839-1907/ получава първата Нобелова награда по литература /1901/. Поезията му по неповторим начин обединява мисленето на инженера, философа и поета. Целта му е да създаде научна поезия за модерните времена. В поетичните му творби хармонично се съчетават изящните езикови форми на Парнаската поетична школа с философските и научни постижения на 19- то столетие. Нобеловият комитет отбелязва поетичното майсторство на Прюдом да съчетава сърцето и интелекта.Това сякаш е универсалната формула за трансформиране на мисловните модели в изящни поетични творби.
Загадъчната фигура на Фернанду Песоа - автор на книгата Книга на безпокойството от kibea.net -  Издателство КИБЕАФернандо Песоа /1888-1935/ бележи развитието на мисленето и поетическото изкуство на целия 20 ти век. Португалският поет, писател, литературен критик, преводач, издател, философ блести с енциклопедичния си ум, който събира в себе си познанията на различни исторически епохи. Тънкото ме познаване на английския език- латинския език на 19 и 20 век, му позволява да се запознае с най-ценното от световната литература и култура. Превежда най-големите английски класици, но и езотерици, катоЕлена Блаватска – Уикипедия Елена Блаватска. За него идеята създава емоцията, която се комуникира чрез ритъма на поетичната творба. Шедьовърът му „Книга на безпокойството“ изследва интелектуалното пътуване на един голям ум към разбирането на себе си и околния свят, и взаимодействието с него.
Слънчева Гърция-една от люлките на нашата цивилизация, ни „подарява“ Одисеас Елитис – УикипедияОдисеас Елитис /1911-1996/. Гениалният грък произхожда от богат и знатен род, но предпочита да се отдаде на „безкористното“ поетическо изкуство. Обединява в творчеството си мисленето на Древна Гърция, Византия и елинизма през призмата на нашето съвремие. Водещата му идея е тази за мистерията на светлината. Вълнува го метафизиката на слънцето. За него езика има своя вътрешна архитектура, която се открива в поетичните му творби. Никой не се учудва, когато му е присъдена Нобеловата награда по литература /1979/.
Трима гении и три пътя на превръщането на мисълта във форма и в…изключително материално постижение.
 Георги Караджов

ФЛОТОВОДЕЦ

В едно от незабравимите  си есета, нобеловия лауреат по литература и голям
руски поет и есеист Йосиф Бродски – УикипедияЙосиф Бродски си припомня своя баща, който е бил военноморски офицер. Това служи като отправна точка за констатацията му, че руския военен флот е едно от най- забележителните творения на Руската империя. Основния източник за неговите командири  и моряци е била малката провинция Естония на Балтийско море. Нейна столица е бил град Ревел. Днес Ревел се нарича град Талин. Точно там развива своята забележителна дейност, прочутата фамилия от балтийски германци Коцебу.        Роденият във Ваймар- града на Гьоте и Шилер, August von Kotzebue свързва съдбата на фамилията с Руската империя. След като завършва право в университета на Дуисбург, той започва адвокатска практика във Ваймар. С помощта на посланика на Прусия в Русия, става секретар на генерал губернатора на Санкт Петербург, а през 1785 година президент на управлението на губерния Естония. Само две години по-късно, в семейството му се ражда син-
Otto von Kotzebue – WikipediaOtto von Kotzebue /Ото фон Коцебу/1787-1846/. Независимо, че освен дипломат и администратор. Бащата е и писател ,точно сина носи най-голяма слава на фамилията в Руската империя.
Като млад мичман, участва в първата руска околосветска експедиция /1803-1806/ под ръководството на роднината му- знаменития Иван Крузенщерн.
Вече лейтенант е назначен за командир на брига „Рюрик“.С екипаж едва от 27
души, включително учените Йохан Ешхолтц и Аделберт фон Шамисо – УикипедияАдалберт фон Шамисо, той извършва едно от най-успешните околосветски плавания в историята на руския флот /1815-1818/. Сред многобройните му открития са тези на залива Коцебу и нос Крузенщерн по крайбрежието на полуостров Аляска на Чукотско море.
1823 година, като капитан-лейтенант, командва трета руска околосветска експедиция от два кораба с основна цел укрепване на руското присъствие на полуостров Камчатка. Експедицията прави множество открития в областта на географията, етнографията и естествената история. Коцебу подготвя  и издава подробно описание на двете си пътешествия, които са преведени на английски и придобиват световна известност и признание. Днес на негово име е наречен и град в щата Аляска /САЩ/.
Така, знаменития флотоводец и изследовател Ото фон Коцебу прославя забележителната си фамилия, и дава значителния си принос в изграждането на високия престиж и авторитет на руския военен флот, през целия 19 век.
  Георги Караджов
 
 

XX-25

1967од. започва серийното производство на автомобилите „Булгаррено“ в Пловдив. Модерният завод на Асеновградско  шосе може да сглобява на монтажната си линия много автомобили. Пълният капацитет на завода е 3000 коли годишно, но производството е спряно, преди той да се достигне.1967 год. първите бройки от легендарния автомобил „Булгаралпин“ са сглобени в края на с. г. в Пловдив, когато ефектната спортна кола „Алпин“ вече е абсолютен хит в Европа и Америка. Производството на модела на френската „Алпин“ в Пловдив става повод за национална гордост. В завода 1967 до 1969 год. са произведени повече от 100 бройки от този спортен автомобил.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

ВЯРА НАДЕЖДА И ЛЮБОВ

Честит празник
Може да бъде изображение с един или повече хора и текстово съобщение
ч

Църквата почита днес паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на мъдростта и добродетелите. Имен ден празнуват София, Соня, Севда, Вяра, Надежда, Надя, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо и Любен.
Преданието разказва, че през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов.
Майката и дъщерите й не скривали своята вяра и я изповядвали открито. Като разбрал това император Адриан (117-138) заповядал да ги доведат при него. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от стокойствието им.
Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страдания на децата си. Тя обаче проявила необикновена сила през цялото време.
Момичетата не издържат на изтезанията и умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях. Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери.
 
 
https://offnews.bg/obshtestvo/pochitame-viara-nadezhda-liubov-i-majka-im-sofia-chestito-na-imenit-711327.h

Над 30 странни нови дълбоководни вида бр.262

открити на дъното на Тихия океан  

Дълбоко под вълните на Тихия океан учените са открили с помощта на роботи повече от 30 нови вида животни, обитаващи морското дъно, като подобна на банан „лепкава катерица“ на снимката горе. Дълбоководните екзотично изглеждащи видове са описани в статия, публикувана в списание ZooKeys. Изследването на дълбоководната фауна е важно и за опазването ѝ. 
Дъното на Световния океан все още е слабо проучено, това се отнася и за живите му обитатели.
Новите видове са открити по време на дълбоководна експедиция, включваща Природонаучния музей в Лондон (NHM) до дълбоките равнини на зоната Кларион-Клипъртън, кална равнина с площ от 4,5 милиона квадратни километра между Хавай и Мексико през централната част на Тихия океан.
От 48 различни вида, открити при търсенето, 39 са били неизвестни на науката.
Psychropotes verrucicaudatus, известен преди това вид дълбоководни холотурии, който ще бъде хванат от ръката на робота. Кредит: DeepCCZ expedition, Gordon & Betty Moore Foundation & NOAA
Преди това животните, живеещи в зоната Кларион-Клипъртън, са били изследвани само дистанционно с помощта на снимки и видеоматериали. Благодарение на дистанционно управляем апарат, оборудван с роботизирана щипка за хващане, екипът успя да извади животните на повърхността, където те можеха да бъдат внимателно проучени и генетично анализирани.
“Това изследване е важно не само поради броя на потенциално откритите нови видове, но и защото тези екземпляри от мегафауната досега са били изучавани само от изображения на морското дъно”, коментира д-р Гуадалупе Брибиеска-Контрерас (Guadalupe Bribiesca-Contreras), водещ автор на изследването от Природонаучния музей.
“Без екземплярите и ДНК данните, които те съдържат, не можем да идентифицираме правилно животните и да разберем колко различни видове има”.
Тъмнолилава морска краставица

  дълбочина над 4800 метра, въпреки че няколко са открити да лежат на подводни планини на малко по-малка дълбочина.

Сред откритията е и нов вид морска звезда, която лениво се излежава на морското дъно. Открити са и редица нови видове морски краставици, както и недокументирани досега сегментирани червеи, медузи, корали и други безгръбначни.
Изключително тънка, плоска оранжева морска звезда на морското дъно, която изглежда така, сякаш през нея е минал парен валякТози вид морска звезда Zoroaster досега не е бил известен на науката. Кредит: DeepCCZ expedition, Gordon & Betty Moore Foundation & NOAA
По време на експедицията изследователите виждат и няколко познати видове. Един от тях е Psychropotes dyscrita – жълта морска краставица, наричана гумената катерица, която е описана за първи път през 1920 г. Те наблюдават и вид, наречен Peniagone vitrea, друга дълбоководна морска краставица, открита от експедицията HMS Challenger през 70-те години на ХХ век.
Странна прозрачна морска краставица, която прилича малко на призракPeniagone vitrea е един от най-старите познати дълбоководни видове, открит през 1870 г. от експедицията на Challenger. Кредит: DeepCCZ expedition, Gordon & Betty Moore Foundation & NOAA
Точно както този вид експедиции разкриват отново и отново, изглежда, че животът в дълбоките води на океаните е много по-разнообразен, а едва е започнато изследването им.
Източник: Over 30 Weird New Deep-Sea Species Found On Pacific Seabed, IFL Science
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Nad-30-stranni-novi-dalbokovodni-vida-otkriti-na-danoto-na-Tihiia-oke_187543.html
Таг 30 странни, дълбооководни, вида, дъното, Тихия океан

Употребата на чисто какао бр.262

  подобрява зрителната острота при дневна светлина

Двама испански учени изследват ефекта на съединенията, съдържащи се в какаото и червените плодове, върху функциите на ретината при хора с нормално зрение.
Какаото и червените плодове са добри източници на полифеноли, които предпазват организма от вредното действие на свободните радикали.
Червените плодове се характеризират с наличието на антоцианини, група червено-лилаво-сини флавоноиди, свързани със защитата от възпаления и функционирането на ендотелните клетки. Ендотелът е тънка мембрана, която покрива вътрешността на сърцето и кръвоносните съдове. Ендотелните клетки освобождават вещества, които контролират съдовата релаксация и свиване, както и ензими, които контролират съсирването на кръвта, имунната функция и адхезията на тромбоцитите.
Какаото е богато на флаваноли, но съдържа и други полифеноли като фенолни киселини и флавоноли.
Освен това какаото е добър източник на теобромин, който за разлика от кофеина има по-малък психоактивен ефект, но може да намали кръвното налягане, докато кофеинът може го повишава в зависимост от човека.
Ретината е силно кръвоснабдена тъкан с висока метаболитна и кислородна потребност, отговорна за човешкото зрение“, обяснява д-р Мария Синта Пуел (María Cinta Puell) от Университета Комплутенсе де Мадрид и д-р Соня де Паскуал-Тереза (Sonia de Pascual-Teresa) ​​от ICTAN-CSIC.
„Като се има предвид, че полифенолните флаваноли и антоцианини са показали, че са полезни за ендотелната функция и мозъчния кръвоток, е проектирано едно строго рандомизирано и контролирано кръстосано проучване с два различни източника на полифеноли, антоцианини от червени плодове и флаваноли от какао, за да се разбере по-добре ефекта на полифенолите върху зрителната острота и адаптацията към тъмнината чрез колбичките в ретината”.
В проучването са участвали 17 жени и 20 мъже на възраст между 18 и 27 години.
Участниците са идвали в лабораторията в три различни посещения, където са консумирали напитка с какао, напитка с червени плодове и контрола (мляко).
Преди всяко посещение участниците а помолени да се въздържат от ядене или пиене на богата на полифенол или кофеин храна или напитки за предходните 24 часа.
Ежедневното количество какао (2,5 г) и червени плодове на прах (10 г) се хомогенизира до 175 мг общо полифеноли в два клона от проучването и нула за контролната диета.
Общото съдържание на флаванол в какаото е 1,5 мг/г, а общото съдържание на антоцианин в праха от червени горски плодове е 3,2 мг/г
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Upotrebata-na-chisto-kakao-podobriava-zritelnata-ostrota-pri-dnevna-sv_171579.html
таг чисто, какао, зрителна острота, дневна, светлина

На 7 юли 1752 г. се ражда бр.262

  френският изобретател Жозеф Мари Жакард

На тази дата е роден френският тъкач и изобретател, Жозеф Мари Жакард, дал силен тласък на технологичната революция в текстилната промишленост и колкото и да е изненадващо – на компютърната техника.
Жакард изобретява механично програмируем стан, управляващ отделно всеки основен конец. По този начин неговата тъкачна машина може да тъче платове с шарка, наричани и днес жакардови.
Неговият стан произвежда механично всякакъв модел, контролиран от перфорирани контролни карти (1805). Това дава тласък на технологичната революция в текстилната промишленост и е в основата на съвременния автоматичен стан.
Концепцията за използване на перфорирани карти е приложена по-късно от Холерит за проследяване на данните от преброяването на САЩ през 1890 г.
Идеята се развива и до перфокартите за въвеждане на данни в компютър от пионерите на дигиталната индустрия.
https://nauka.offnews.bg/news/Tehnologii_7/Na-7-iuli-1752-g-se-razhda-frenskiiat-izobretatel-Zhozef-Mari-Zhakard_152878.html
Таг  френският, изобретател, Жозеф Мари Жакард

На 7 май е роден легендата Макс Грундиг бр.262

  
  61 Max Grundig Photos and Premium High Res Pictures - Getty Images
Макс Грундик
Макс Грундиг е роден на 7 май 1908 г. в Нюрнберг. На 16-годишна възраст започва да се интересува от радио, което е новост за онова време и създава първия си радиоапарат. Скоро младият ентусиаст превръща апартамента на семейството си в експериментална лаборатория.
През 1930 г. Макс Грундиг заедно със съдружник открива специален магазин за радиоприбори ( Radio-Vertrieb Fürth, Grundig & Wurzer, Handel mit Radiogeräten). Скоро Грундиг изкупува дела на съдружника си и от този момент започна безпрецедентният му успех.
След Втората световна война Макс Грундиг става водещ производител на потребителска електроника. Тъй като производството на радиоапарати подлежи на задължителна регистрация и плащане на повече данъци, на Грундиг му хрумва новаторската идея за разработване на конструктор, с който всеки може лесно да си сглоби радио. И продава конструктора като “играчка”.
Макс Грундиг бързо разширява дейността си вече в рамките на новата марка “Grundig Radio-Werke GmbH”. Нейната продукция запълва разрастващия се пазар. От 1952 г. Макс Грундиг е най-големият европейски производител на радиооборудване и най-големият в света производител на магнетофони, а от 1951 година заема нишата и в производството и продажбата на телевизори.
През 70-те години баварската компания “Grundig AG” става водеща корпорация в страната с повече от 38 000 работници. 
Самият Макс Грундиг ще остане в паметта на германците като част от немското икономическо чудо след Втората световна война. 
https://nauka.offnews.bg/news/Tehnologii_7/Na-7-maj-e-roden-legendata-Maks-Grundig_45796.html
Таг легендата Макс Грудик, роден , създател, първи раиоапарат