Monthly Archives: януари 2023

ГЛАСЪТ

 Едно от най-важните изразни средства на човека е гласът. Той е колкото продукт на генетиката и наследствеността, толкова и на постоянната грижа, която следва да се полага за него. Независимо от генетично заложените гласови данни, това уникално изразно средство е и функция на съдържанието, интелекта, чувствата, които отделния човек изразява с него. Особено важен е в музикалните и сценичните изкуства. Той не може да бъде заменен с нищо друго. Големите гласове са истинска рядкост…
Американският певец и актьорИнтересни факти за краля на рокендрола, Елвис Пресли | Радио 1 -  Класическите хитове! Елвис Пресли /1935-1977/ е признат за един от най-големите гласове на 20 век. Нежният му и наситен баритон оживява рокендрола, кънтри музиката, госпъла, блуса. Кралят на рока е създател на музикалния стил рокабили- синтез на кънтри музика и ритъм енд блуса.
Кариерата му е белязана от възходи и падения, но се радва на неизменната любов на публиката. Получава Грами за цялостен принос в развитието на музиката. Той е най-продаваният солов изпълнител на всички времена. Пресли е един от примерите, че таланта трябва и да се съхранява, и развива. Пристрастеността му към лекарствата започва още когато служи в казармата, където взима лекарствени препарати, за да не заспи и купонясва, а след това други, за да заспи. Натовареният му график на световна звезда и икона, го довежда до тежки злоупотреби с лекарствени средства, които увреждат здравето му. Получава проблеми в стомаха, глаукома на лявото око, както и сериозни пристъпи на страх. Към края на живота си живее в полумрак, като ходи на кино само през нощта. Появяват се и проблеми с гласа. Умира внезапно едва на 42 години. През 2018 година получава посмъртно Президентския медал на свободата от президента Доналд Тръмп.
Английският музикант, композитор, продуцент, вокалистЦелият свят го познава! Той е Фреди Меркюри | Радио 1 Рок - Едно рок радио! Фреди Меркюри /1946-1991/ всъщност принадлежи на етнорелигиозната общност перси и е роден в Занзибар. Живее известно време и в Индия. Един от създателите на легендарната група Куин. Гласът му обхваща 4 октави. Изпълнява еднакво успешно музикални партии, както на баритон- естествения му глас, така и на тенор и контратенор. Свири на пиано, клавишни, китара. През 2005 година е обявен за най-добрия певец на всички времена. Получава Грами за цялостен принос в музиката. Твори в много области на популярната музика-поп рок, прогресив рок, хардрок, диско, глем рок.
Необичайното му поведение и облекло на сцената- негова запазена марка може би се дължи и на религията му- зороастризъм. Сякаш целия му живот на сцената и в действителността се движи между светлината и мрака, така характерни за духовния водач на зороастризма- Зороастър. Умира едва на 45 години от спин.
Кой не е чувал за канадската поп и класическа певица Селин Дион - Зов за завръщане - ТрудСелин Дион /1968/.Нейният глас- сопран не може да бъде объркан с никой друг. Дион е едно от доказателствата, колко важна е семейната среда за съхраняването и поддържането на дълга изпълнителска кариера. През 1981 год. се запознава с Рене Анжели. Много по-възрастен от нея, Анжели първо става неин мениджър, а впоследствие съпруг и баща на децата й. През 1983 година става първата канадска певица със златна плоча във Франция.1988 год.  печели първа награда в музикалния конкурс Евровизия.
1991 година е паметна за нея. Тогава участва в саундтрака на прочутата холивудска анимация „Красавицата и звярът“.Филмът се превръща в хит, а с изпълнението си с Пийбо Брайсън печели Грами и Оскар за най-добра филмова песен. През 1995 година издава най-продавания музикален албум на френски език в историята.
През 1997 година прави албум с великолепни дуети. Партньорите й- Лучано Павароти, Барбра Страйзънд,Керъл Кинг. На следващата, киното е разтърсено от един от най-големите филмови хитове в историята- „Титаник“ на Джеймс Камерън, а музиката от най-продавания сингъл на всички времена- “My heart will go on” на Селин Дион. За него получава втория си Оскар.
Новото хилядолетие започва с радостно събитие и тежка новина. Дион става майка, а съпруга й се разболява от рак. Това я принуждава да намали турнетата си и се установи в най- бляскавото казино на Лас Вегас. Нейното музикално шоу там е най-успешното и бляскавото в историята на столицата на хазарта. През 2016 година умира съпругът й, а 2 дни по-късно брат й също от рак. Остава сама с трите си деца.
Наричат гласа й- „осмото чудо на света“.

 Георги Караджов

XXII-3

 Таксим тепе със своите 195 м. надморска височина е най-ниското възвишение от Трихълмието и предпоследното по височина измежду всичките- след него се нарежда само хълмът на Крали Марко/Марково тепе/.
Шейтанташ /седмият останал хълм на Пловдив/ южно от Младежкия хълм стърчи с три метра над околния терен или височината му е около 165 м. надморска височина.
Марково тепе допреди окончателното му разрушаване през 2005 год. от хълма стърчат скали високи до 7 м. Най-големият стърчащ камък е имал около 170 м. надморска височина. В момента хълмът е издълбан и скалите под подземните етажи на построения на мястото магазин са на 15 метра под официалната средна надморска височина на града.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

ПРОБЛЕМЪТ ПЛОВДИВСКИ ПАНАИР

С болка научавам, за участта на Пловдивски панаир. Не мога да разбера това парадокс ли е или истина! Една ценност пред света, с която можем да се гордеем която е показва и популяризирала българските постижения в различни области на леката и тежката промишленост, искат да се превърне в Паметник на културата. Ако научи неговият създател, два пъти ще се преобърни в гроба. И така, на кого му дойде тази идея Панаирът е една голяма ценност за България и нека си остане като такава.
Да се превърне в общинска собственост и да бъде съхранен, като се създаде комисия от честни хора ,които да го съхраняват.
Мария Герасова председател на Съюз “Духовно възраждане-България журналист писател
   ЖЕСТОКО a

Съобщение

На 19 януари 2023 година стартира националният проект на Съюз “Духовно възраждане-България”" Духовното израстване на бездомните хора”
Те са навсякъде Останали без покрив и храна. Премръзнали, треперейки от студи глад, с дрипи на гърба си, с вързопче или без него спят под покривите, на пейките по улиците и на още всевъзможни места Сърцето се свива от болка.
ръководител проект Мария Герасова

РОК В РАЗВИТИЕ

Рок музиката е едно от най-важните  музикални и интелектуални явления на 20 век. Първоначално тя завладява сърдитите млади хора през 50 -те години на века. Постепенно разбива закостенялото мислене и стереотипите на следвоенното поколение. За да стане любима на широки кръгове от населението през 60 те, каквато  е и до днес. Рок звездите се превръщат в истински идоли за подражание. Едно ярко нейно проявление са рок групите…
1960 година е паметна в рок историята. Тогава в Ливърпул Джон Ленън, Пол Макартни, Джордж Харисън, Ринго  Стар се превръщат в легендарната Бийтълс. Събитието е определено за най-важно в историята на музиката на 20 век. Бийтълс – УикипедияБийтълс са в основата на най- важните направления в популярната музика- рок, поп, психеделичен рок, хардрок, артрок, класическа и авангардна музика…дори включването на индийската народна музика в популярната култура. Тя е уникална и по друга причина- в залата на славата на рокендрола влиза не само, като група но и всеки от нейните членове, като индивидуален  изпълнител и творец.Защото след разпадането й през 1970 год.- Джон Ленън, Пол Макартни, Джордж Харисън и Ринго Стар развиват успешни самостоятелни кариери. Най-забележителен пример еПол Маккартни – Уикипедия Макартни, който и до днес печели награди, признание на критиката и публиката за своята музикална продукция.Това е най-продаваната музикална група- 600 милиона продадени копия.
1970 год. е друга важна година.Тогава Фреди Меркюри, Брайън Мей, Джон Дийкън и Роджър Тейлър създават британската група  Британците ще пазаруват с лика на „Куин“ | СЕГАКуин дава оригиналния си принос в развитието на рока. Мнозина я определят, като създателката на стила хевиметъл. Смесва рока с фънк ,диско, блус, рагтайм, опера, фолк дори…водевил. Прочутата Лейди Гага избира артистичния си псевдоним, вдъхновена от песента на Куин „Радио Гага“.Гениалният шведски китарист Ингви  Малмстийн ги определя, като създатели на неокласическия метъл. Забележителен факт е че точно „Бохемска рапсодия“ на Куин е определена за най-добър британски сингъл на всички времена, като побеждава всички песни на Бийтълс. Компилацията от техни хитове през 2006 год. надминава по продажби в Англия аналогичната на Бийтълс.
Животът на рок легендите не е само низ от успехи и вдъхновение…Фреди Меркюри умира от спин а…Кийт Емерсън намерен мъртъв - Площад СлавейковКийт Емерсън /1944-2016/ се самоубива.За тези, които не знаят Емерсън е признат за най-големия кийбордист /изпълнител на клавишни инструменти/ в историята на рока .В същата 1970 год. създава с Грег Макнамара и Карл Палмър прочутата британска група- „Емерсън,Лейк и Палмър“. Считат ги за едни от основателите на най- влиятелното течение в рока днес- прогресив рока. Широко включват класическата музика, джаза и симфоничната музика в своите композиции. Като по този начин полагат основите на симфоник пауър метъла- едно от най-важните музикални движения днес. В този смисъл са предтечи на такива изключителни групи, като италианската Рапсоди. Друг голям техен принос е разкриването на значението на клавишните инструменти в популярната музика. Самият Емерсън свири перфектно на пиано, дори на орган. Групата се разпада, а нейния мозък Емерсън получава противоречиви оценки за създаваната от него музика след разпадането. Дори я определят, като “трагична загуба на талант и електричество“. Това не му пречи да гостува дори в Пловдив през 2008 год. със създадена от него група…
Можем да добавим че рок развитието не спира до тези изключителни групи и творци…то продължава и днес.
 Георги Караджов

XXII-2

Сахат тепе /Данов Хълм/- надморска височина на върха -222 м., а заедно с върха на Часовниковата кула-227 м.
Джамбаз тепе
Височината на най-връхната му точка е 212 м. над морското равнище.То е част от Трихълмието и е най-високото в този природен сиенитен ансамбъл.
Небет тепе
Със своите 207 м. над морското равнище този хълм е втори по височина в Трихълмието и пети сред всичките 7 скални височини в равнината
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

МУЗИКАЛЕН ОБРАЗ

Киното е най-популярното изкуство на 20 век. Но то не е само известните режисьори, актьори, сценаристи, които го създават. За да се даде завършена форма на филмовия продукт е необходим и монтаж, и филмова музика. Понякога, музикалния образ на филмовите герои, сюжета и действието има по-голямо въздействие върху зрителя от самия филм. От музикалните сценични изкуства най-младо е мюзикълът- оригиналното музикално творение на 20 век.
Мюзикълът има своя крал- англичанина баронAndrew Lloyd Webber — The Movie Database (TMDB) Andrew Lloyd Webber /Андрю Лойд Уебър/1948/. Обявен е за най-успешния в комерсиално отношение композитор в историята. Според един критик- „ той сам преоткрива мюзикъла за публиката на 20 век“. Кой не е чувал вечните песни-музикални класики- „Памет“ от мюзикъла „Котките“, „Не плачи за мен Аржентина“ от мюзикъла „Евита“, „Не зная как да го обичам“ от мюзикъла „Исус Христос Суперзвезда“.Той е един от 17- те личности получил наградите Оскар, Еми, Грами и Тони.Има и собствена звезда на Алеята на славата в Холивуд.
Сред филмовите композитори на 20- то столетие се откроява италианеца Ennio Ennio Morricone, Iconic FIlm Composer, Has Died At Age 91 : NPRMorricone /Енио Мориконе/1928-2020/.  Интересна подробност от биографията му е че започва кариерата си, като джазов тромпетист. Към висините на славата го изстрелва класиката на големия режисьор Sergio Leone | Oscars.org | Academy of Motion Picture Arts and Sciences Серджо Леоне- „Добрият, лошият, злият“/1966/.Филмът превърнал в звезда филмовата легенда Клинт Истууд. Музикалният му саундтрак е признат за най-влиятелния във филмовата музика на 20 век. Друг шедьовър на Серджо Леоне- „Имало едно време на запад“. Но наред с великите Хенри Фонда, Клаудия Кардинале и Чарлс Бронсън Наред на всичко звучи безсмъртната музика на  Енио Мориконе. Това е най-продаваният музикален саундтрак в киното на века. Работи с най-големите филмови творци, а през 2016 година става най-възрастния носител на Оскар в историята за музиката към филма „Омразната осморка“ на гениалния 
Всички филми на: Куентин Тарантино/Quentin Tarantino - filmitena.com Тарантино. Мориконе има много музикални последователи…най-известния от тях е…
Hans Zimmer - Starporträt, News, Bilder | GALA.deHans Zimmer /Ханс Цимер/1957/ Точно германеца Цимер „пренася“ магията на филмовата музика в новия- 21 век. Бележит иноватор той интегрира електронната музика в традиционните оркестрови аранжименти.Получава първия си Оскар за музиката към изключителния анимационен филм „Цар Лъв“.Кой не е слушал легендарното изпълнение на сър Елтън Джон в този шедьовър. Моите предпочитания са към музикалния саундтрак на изключителния „Гладиатор“ на Ридли Скот с Ръсел Кроу .А сигурно по-младата публика е била пленена от музикалните образи в прочутата филмова поредица „Карибски пирати“ с Джони Деп.Цимер продължава на бъде на гребена на вълната. Вторият си Оскар получава през 2022 год. за изключителното фентъзи преживяване „Дюн“ на Дени Вилньов по прочутата фентъзи поредица „Дюн“ на Франк Хърбърт.
Музиката е създадена преди всичко за слушане. Надявам се, че чрез историите на тези музикални гении сте успели да се докоснете до нетленната сила на музиката в киното и живота.
 Георги Караджов
 

XXII-1

Най-високият хълм в Пловдив е Младежкият хълм  или така нареченият Джендем Надморската височина на неговия връх е 285.5 м.Той е най-запазеният от екологична гледна точка.
Хълм на Освободителите-Бунарджик
Надморската височина на върха му е 265 м., с което той се нарежда втори след Младежкия  хълм измежду всички тепета.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Седемте тайнства в християнството бр.266

кръщенето е едно от седемте християнски тайнства

Самата дума тайнство има интересна етимология. Идва от гръцкото затварям очи. Това обяснение веднага навежда на размисли за някакво действие със скрит и недостъпен смисъл.

В Новия завет с този термин се обозначават род свещенодействия, при които с външни знаци на миряните се предават висши християнски благодеяния и дарове.

Според църковните канони тайнствата са 7 на брой и са установени от Бога. Числото е избрано неслучайно. Седем са даровете на Светия Дух, седем са хлябовете, с които Иисус нахранил хората. Всяко отделно тайнство задоволява някаква потребност на духовния живот на човека.

Кръщенето възражда духовно човека, миропомазването укрепва християнската вяра в пътя към Бога, а тайнственото елеосвещение лекува болести и недъзи на тялото. Ето кои са седемте тайнства на християнството.

Кръщението

Кръщението е тайнство, установено от Иисус Христос и представлява потапянето във вода последователно 3 пъти и произнасянето на молитва от свещеника с цел заличаване на първородния грях и кръстеният става християнин.

Това е първото тайнство и тези, които не са кръстени не могат да приемат останалите тайнства.

Миропомазването

Това тайнство също е установено от Исус Христос. Като се помазва тялото със специално приготвено миро и се произнасят определени слова от свещеника, приелият християнството става един от достойните войни на Христа. Това тайнство се нарича също харизмание от гръцкото харизма, помазване.

Изповедта

Изповедта е свързана с покаянието, а при това тайнство в името на Бога неговият служител опрощава признатите грехове и така опростеният отново си връща чистотата, която е получил при кръщението. Изповедта се извършва пред иконата на Спасителя и чрез молитви се достига до разкаяние и опрощаване.

бракът е християнско тайнство

Бракът

Брачният съюз е установен още в Стария завет. В него са съчетани църковни и народни обичаи. Църковният канон указва, че бракът е неразрушима връзка, която трябва да продължи през целия живот. В първите векове на християнството християнското бракосъчетание се е извършвало само със съгласието на епископа

Самата церемония има две части: обручение и венчаване. При обручението божият служител благославя три пъти бъдещите съпрузи и им дава запалена свещ, която символизира чистотата на техните отношения. Като знак на неразрушимият им съюз им поставя венчални пръстени.

Евхаристията

В това по-малко познато с това название тайнство, вярващият приема истинските Христови тяло и кръв под формата на хляб и вино. Нарича се и Свето причастие и с това име е добре познато действие. Това тайнство е безкръвно жертвоприношение, което има мисията да очисти Христовите следовници чрез приемане на божествената чистота в себе си.

Елеосвещението

Това тайнство е познато повече като маслосвет. То се прави на болен, който се помазва с осветен елей, за да получи божествена благодат, която да доведе до оздравяване на тялото и спасение на душата. Заедно с тайнството се произнасят молитви и църковни песнопения.

Самото венчаване става с поставяне на венец на главите на младоженците, с което се ознаменува победата над порочните удоволствия. Чашата с вино, от която отпиват, напомня за бъдещите общи отговорности пред живота.

Свещенството

Това тайнство се отнася за лица, на които е дадено да направляват и ръководят божиите чеда. Свещенството ръкополага служителя на Бога и го прави посредник между хората и Бога.

.https://sanovnik.bg/n-116384-%D0%A1%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D1%82%D0%B5_%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0_%D0%B2_%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE

Таг Седемте  тайнства   християнството

Известни личности прославили света бр.266

Българите със сигурност се гордеят с онези свои сънародници, които са прославили държавата ни в цял свят. Вижте част от тях, които със своите таланти и способности са известни в цял свят, разказват в ново видео на канала 7-те най във Vbox
Христо Стоичков 
Със сигурност, ако сте пътували в чужбина, се е случвало да ви попитат от коя държава идвате и след като кажете България, да започнат да скандират „Стоичков, Христо Стоичков“. Световноизвестният български футболист Христо Стоичко, наричан още „Камата“, е треньор и почетен консул на България в Испания. Той е признат за най-успешния български футболист в историята и носител на най-престижните футболни награди. Христо Стоичков е трикратен шампион на България с ЦСКА и петкратен шампион на Испания с Барселона, където остава със статут на легенда.
Григор Димитров
През последните няколко години България стана известна и с постиженията на тенисиста Григор Димитров. Той е носител на шампионските титли на Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ през 2008 г. за юноши. В професионалната си кариера е спечелил 8 титли от Световния Тур на ATP , като най-значимите от тях са през 2017 г. на турнирите от финалния Мастърс в Лондон и Мастърс 1000 в Синсинати. За първи път се изкачва в Топ 5 на световната ранглиста на 7 юли 2014 г. На 20 ноември 2017 г. достига до своето върхово постижение (3-то място) и остава на тази позиция 10 последователни седмици.
Васко Василев
Известният в цял свят цигулар Васко Василев става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера – Лондон през 1994 г. Свирил е на концерти в 40 страни. Преподавал е в Лондон и Валенсия. Свирил е със световноизвестни изпълнители като Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго. Свири с цигулка „Амати“, от която в света съществуват само десет екземпляра, на възраст около 305 г.
Нина Добрев
Нина Добрев е канадска актриса от български произход, трикратна носителка на награда „Изборът на публиката“. Най-известна е с ролите си на Мия Джоунс в „Деграси: Следващо поколение“. Своя пробив в кариерата си прави с ролята си на Елена Гилбърт в американския сериал „Дневниците на вампира“.
Люси Дяковска
Люси Дяковска е българска певица, член на германската група „No angels“.  Своята звездна кариера започва чрез кастинга за Popstars в Хамбург, през август 2000 г. Съдиите са впечатлени от нейното представяне. Тя заема място в топ тридесет финалисти и пътува до Майорка, Испания, за да се присъедини за семинар там. Тя е избрана да бъде част от групата. Така се сформира групата „No angels” заедно с още 4 певици, която за съвсем кратко време се превръща в най-известната поп група в Германия. В следващите години „Ноу Ейнджълс“ става една от най-успешните групи в континентална Европа. Групата издава 5 албума, от които са продадени над 5 милиона копия.
Христо Явашев
Христо Явашев, известен като Кристо е американски скулптор, художник и авангардист от български произход, прославил се заедно със съпругата си Жан-Клод дьо Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на Пон Ньоф – най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.
Райна Кабаиванска
Райна Кабаиванска е българска оперна певица, работила дълги години в Италия, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя е кавалер на Ордена на Италия, пет пъти най-популярна личност на Италия и два пъти музикант на годината.

https://www.vesti.bg/lyubopitno/izvestni-lichnosti-proslavili-bylgariia-v-sveta-6120246