ЛЕГЕНДАТА ЗА САКАЛНИЯ ФЕНОМЕН

  „Каменната сватба“

сватба

Скалният феномен, наречен „Каменна сватба“, се намира до село Зимзелен, на няколко километра източно от Кърджали.

Скалните образувания се простират на площ от около 40 декара и представляват чудна гледка.

Формирането на тази природна композиция е започнало преди 40 млн. години, когато Източните Родопи са били дъното на топло, плитко море, разтърсвано от непрекъсната вулканична дейност. От утаената вулканична пепел и скални късове са се образували красиви скали – риолитови туфи. След оттеглянето на морето, в следствие на вертикални движения на земната кора, те са издигнали и били изложени на действията на природата. Различни минерали в скалата, са причина и за разнообразните цветове, и нюанси. Така се оформил този чуден природен феномен, който е обявен за защитен обект през 1974 г.
Името „Каменна сватба“ е дадено, заради няколко скални къса, оформящи една група, която с известно въображение може да се оприличи на група хора. Известни две легенди за този феномен.

Първата гласи, че сватбарите и младоженците били вкаменени от Бог, защото свекърът го ядосал с нечестивите си помисли към младата булка.  Втората легенда гласи, че имало старо народно поверие, че лицето на булката не трябвало да се вижда по време на сватбата. Но духнал силен вятър, отвял булото и лицето на младата жена било видяно от всички. За наказание, природните сили наказали всички присъстващи и те са вкаменили.

 http://svetovnizagadki.com/kamenna-svatba/

тагове: легенда, скален фономен

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>