ЗАЩО БЕБЕТО СЕ ОРИГВА БР.104

Много майки в първите месеци от живота на бебето се сблъскват с факта, че бебето повръща от време на време, веднага след хранене или малко след това, и се чудят дали това е нормално или  говори за някои здравословни проблеми.  Повръщането може да  има  различни причини. Ако бебето повръща малко количество (не повече от 1-2 супени лъжици след всяко хранене, и още няколко, но само веднъж),това не се отразява на здравето и теглото.  Няма място за тревога, и ще спре постепенно.  

 Повръщането често възниква в резултат на поглъщане на въздух по време на хранене. съдържанието, стоящи вън от стомаха  излиза  навън  като  млечна смес.  Поради  тази  причинаима  се препоръка, бебето да се изправи  веднага след хранене известно време, за да  оригване въздуха. Повръщането  променя  теглото   на тялото,  Повръщането   може да предизвика  спазъм на корема.

 Повръщането може да бъде вследствие прехранване,  с по- голямо количество мляко вследствие което причнява подуване на стомаха. В този случай, може да ви помогне да се увеличи честотата на храненията и намаляване на  техния обем. Можете също така да   хранете  бебето с прекъсвания, през който държите  бебето в изправено положение. Детето може да плюе, защото  метеоризмът и коликите, увеличават на налягането в корема. Поради това,  кърмещата майка е по-добре да  изключи  храна, която повишава метеоризма (черен хляб, боб, зеле, ябълки). Полезно за профилактика на  повръщането преди хранеен бебето да се поставя по корема.  

 Повръщането  също се дължи на недостатъчното развитие на анатомични структури на стомашно-чревния тракт (недоразвитие на мускулна сфинктер на входа на стомаха, липса на развитие на мускулите на стомаха, повишена чувствителност на лигавицата).  

За да се премахне повръщането, педиатрите понякога предписват специална ” обратена от  хладника смес”, която включва сгъстител под формата на влакна, получени от рожкови. След катоса  в стомаха, тези влакна   се усвояват  от храната  и образуват мек съсирек, който предотвратява  механичното повръщане..  

Въпреки това, в някои случаи,  повръщането е  патологично и представляват заплаха за здравето на детето. Трябва да се отиде на лекар, за да идентифицира и елиминира причината. Честото  повръщане  води   до недостиг на теглото на детето, дехидратация, метаболитни нарушения, развитие на езофагеален възпаление и в редки случаи дори пневмония вследствие проникване на повърнатото в дихателните пътища.

Такова патологично регургитация могат да бъдат причинени от: различни нарушения на стомашно-чревния тракт, инфекциозни процеси, бъбречна недостатъчност, наследствени метаболитни нарушения.Причината може да бъде неврологични разстройства, повечето АЕЛ (перинатална енцефалопатия. Той възниква в резултат на остра или хронична хипоксия (липса на кислород) и ембрионален нараняване по време на раждане.

За лечението на повръщането, когато е застрашено здравето на детето и спира развтиегто му,лекарите използват prokinetics, който  ускорява изпразването на стомаха.Патологично повръщане причинено от  тежки малформации на стомашно-чревния тракт, изискват операция.

д-р  Станева

тагове: защо, бебето, оригва

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>