ХРАНИ ПО ЦВЕТОВЕ БР.107

Питали ли сте се някога откъде идва наситеният оранжев  цвят на моркова или тиквата? А защо къпините са обагрени в наситено лилаво? Причината че проста: растителните багрила придават цвета на храната. 
Сред най-разпространените пигменти сакаротеноидите и антоцианите. Интензивният жълто-оранжев, както и наситения зелен цвят говорят за високо съдържание на бета каротини. Този пигмент, изобилстващ в пиперките, спанака, зелената салата, тиквите и много други зеленчуци, в организма се превръща във витамин А – известен още като витамин на растежа. Той е необходим за правилното развитие и растеж на децата, за доброто зрение, за предпазване от редица заболявания. За да се превърне бета каротенът във вит. А е необходимо да подправяме храните с малко мазнина (зехтин, олио, краве масло). Богати на този полезен пигмент са и наситено оцветените плодове в жълто-оранжевата гама: праскови, кайсии, портокали и др.
Интензивно обагрените в синьо-лилавата гама храни (сливи, черници, боровинки, вишни, черен шоколад и др.) са богати на антоцианиди (известни и като флавоноиди). Те са обект на много изследвания заради потенциалните им здравни ползи: мощни антитоксиданти, предпазват кръвоносните съдове от увреждания, понижават холестерола, подтискат туморните клетки и вирусите, причиняващи хремата. Така че когато детето е настинало и нослето му тече е добре да наблегнем на на плодовете и соковете, богати на флавоноиди: горски плодове, арония, нар, червен портокал и др. Много антоциани има и в небелените бадеми, натуралното какао и шоколада, червеното вино. Интересен е фактът, че червеното вино е няколко пъти по-богато на флавоноиди от червеното грозде. Причината е, че при алкохолната ферментация полезните съставка преминава от люспите и дръжките на гроздето в сока и стават лесно усвоими. 
Червено оцветените храни като домати и диня са богати на мощния антиоксидант ликопен. Препоръчително е в менюто на всеки мъж да се включва порция домати или доматено пюре (паста, лютеница) тъй като ликопенът в тях благоприятства здравето на простата.
Стремете се на семейната трапеза да присъстват храни във всички цветове.Колкото по-цветна е храната, толкова по-добре за здравето!
 
Автор: д-р Дарина Найденова
тагове: храни, цветове, въздействие, организъм

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>