ПОДВИЖЕН ДОМ БР.107

В днешно време много малко хора се заседяват на едно място. Обичат да се движат, да се местят, да пътуват, да има непрекъсната динамика. Тези хора се чувстват добре навсякъде, чувстват се у дома, където отидат. А много от тях и носят своя дом със себе си.

Допреди няколко години да живееш в каравана или кемпър се считаше за признак за бедност, мизерия, номадство, клошарство, хипарство и т.н. Днес обаче това е просто един друг стил и начин на живот. Много хора се преориентират към такъв тип подвижен дом заради практичността – мобилен, компактен, удобен. Други просто са влюбени в самата идея. А самите „домове“? Не си представяйте старо, вехто, ръждясало, плесенясало, миришещо пространство. Някои от тях със сигурност изглеждат по-луксозно от собствения ви дом и ще ви смаят с интериора си. Днес, освен каравани и кемпъри, това могат да бъдат и камиони, и автобуси. Как? Като се ремонтират, преправят, оборудват. Вече има такава област от специалисти, които се занимават изцяло с това. Искате подвижен дом? Само им дайте един технически изправен камион или автобус втора употреба и те ще ви върнат дом за живеене.

За да не сме голословни, ето нагледно как изглежда това:

Изработката на един такъв дом наистина е проста и не отнема много време (сравнено с всякакъв друг дом) – нужен е технически изправен камион или автобус и от там нататък всичко е в ръцете на занимаващите се в тази нова област „строители“ – те го променят отвън и отвътре, така че да стане истинско жилище. Отвън могат да го боядисат в цвета, който предпочитате, да подменят захабени или счупени части  с нови и да направят различни декорации. Основната промяна, разбира се, е отвътре – първо превозното средство изцяло се изпразва, след което следва облицоване на вътрешните стени. След тях идва ред на оборудването, което се добавя – стандартно то включва мивка, баня, тоалетна, водосъдържател с външно зареждане, електро- и ВиК инсталация за външно захранване, хладилник, бойлер, отоплителна и готварска печка (газ и ток), пердета или щори и мебели. Видът, количеството и качеството на мебелите са изцяло в зависимост от предпочитанията на собственика. В подвижната къща могат да се добавят и климатик, и пералня, както и соларна система за отопление и топла вода.


Все повече хора се запалват по идеята, особено след като в началото на есента на тази година нашумя историята на американския студент по архитектура, който преобрази един стар училищен автобус в уютно и удобно модерно жилище и го превърна в свой дом. На 21 кв. м – колкото голяма част от едностайните апартаменти у нас, той разположи всичко необходимо на съвременния човек, за да живее без лишения и ограничения – има баня, кухня, всекидневна и спалня – с каквото разполага и всеки „традиционен“ дом. Това, което направи Ханк, получи гласност и подкрепа, но истината е, че все повече хора по целия свят живеят именно по този начин.

http://www.bg-damma.com/dom-i-gradina/

тагове: подвижен, дом

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>