НУЖДАЕМ СЕ ОТ РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ БР.107

download

Някой хора са стигнали до заключението, че не  се нуждаят от Бог, защото се сблъскват с много объркващи житейски въпроси, които не са съвместими с вярата в един общ, любещ Бог. Например, те може да се питат: ” Защо добрите хора страдат? Защо някой невинни бебета се раждат с малформации? Защо животът е толкова несправедлив?” Наистина, тези въпроси са сериозни и намирането на удовлетворяващ отговор може да окаже голямо влияние върху живота ни. Но вместо бързо да обвиняваме Бог за подобни проблеми, нека разберем как Неговото Слово, Библията, може да хвърли светлина по този въпрос.

В трета глава  на Битие се намира разказът за Сатана, който посредством една змия, се опитал да накара първите хора  да пренебрегнат заповедите на Бога да не ядат от дървото на познанието, за добро и зло. Сатана казал на Ева: “Изобщо няма да умрете. Понеже Бог знае, че в деня, в който ядете от него, очите ви ще се отворят и ще станете като Бога- ще знаете какво е добро, какво е зло. (Битие 2: 16,17; 3: 4, 5 ).

С тези думи, Сатана не само намекнал, че Бог е лъжец, но и начинът по който Бог управлява, е несправедлив. Дяволът твърдял, че ако хората го послушат, ще живеят по- добре. Тези въпроси не можело да бъдат разрешени веднага. Бог решил да остави време, така че всички да се уверят дали обвиненията срещу Него са верни. По този начин, Той дал възможност на Сатана и на неговите поддръжници да докажат,  дали човечеството може да живее по- добре без Бог.

Според вас, какъв е отговорът на обвинението на Сатана? Могат ли хората да живеят добре без Бог? Страданията, неспрадливостите, болестите и смъртта, както и престъпленията, моралният упадък, войните, геноцидът и другите жестокости, които измъчват човечеството от векове, са необорими доказателства, че опитите на хората да се управляват сами, независимо от Бога, са се провалили. Библията  не показва, че Бог е виновен за човешките страдания, а посочва главната причина за тях: ” Човек владее над човека за неговата вреда”.( Еклисиаст 8: 9 ).

Имайки предвид всичко това, нима не е очевидно, че трябва  да се обърнем към Бога, не само да немерим отговор на въпросите, но и техните решения.

 От “Беседа за Бога” предоставил Серафим Патришки

тагове: нуждаем, решение, проблемите, Бог

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>