КУЛТУРА НА ОБЩУВАНЕ ПО ТЕЛЕФОНА БР.107

download (2)* Не трябва да се говори много и продължително време по телефона.Правилно ще постъпите, ако споменете  неотложните енща, а подробностите да разкажеет, когато се срещнете с човека.

* Трябва да знаете, че ако гооврите по телефона по време на шофиране на превозно средство, можете да станете причина за пътно- транспортно произшествие. Използването нателефона по време на пътуване в самолет и автобуси, може ад застраши живота на пътниците. Затова внимателно предупредете онези, което ен обръщат внимание ан това.

* Трябва внимателно да подбираме времето, когато ще трябва да позвъним на някого. Ако не е нещо неотложно, не бива да звъним по време на харнене и спане.

* Не трябва ад се влиза в стаята, когато някой гооври по телефона и да не послушваме..

* Когота звъним на някой, трябва първо да се представим кои сме. Когао разберем, че отсрещния е избрал погрешен номер, не трябва да затваряме с думата ” грешка “. В такива случаи по- възпитано е да кажеет: “Извинявам се, господине, навярно сте набрали погрешен номер!”

 *Не забарвяйте, че честото говорене по телефона вреди на здравето ви.

предоставил: Трайчо Иванов

тагове: култура, общуване, телефона

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>