ВАЛЕРИ ЦЕНОВ ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС БР.110


Plakat_1
След няколкогодишно отсъствие  Валери Ценов се завръща със самостоятелна изложба в галерия Аспект. Решението да не се презентира с изложби в пловдивски галерии за известно време художникът взима, съзнавайки необходимостта от определено дистанциране от  публиката в града на тепетата, която години наред първа се срещаше с неговото изкуство.  Тази търсена пауза не означава, че Валери е спрял да работи, а по-скоро, че си е дал време за експерименти в ателието и за изяви в други градове и страни.

Настоящата изложба представя 25 нови картини, създадени през последната година специално за пространството на Аспект. Възможността експозицията да бъде подредена в трите зали на галерията е провокирала художника да подготви три цикъла, които са характерни за творческите му разработки в последно време, а именно „Антични морета”, „Тайните градини” и цикъл женски образи. С първия цикъл художникът продължава разработването на една дълго вълнуваща го тема – античността, древните народи и култури,техните  митове и легенди. Изложбата му през миналата година във Варна беше изцяло посветена на тази тематика и присъствието ѝ отново е израз на търсената от автора приемственост и последователност в неговата работа. В цикъла „Тайни градини” Валери се опитва със средствата на живописта да пренесе върху платното своето разбиране за вътрешното пространсво на всеки човек, което е своеобразна смесица от спомени, мечти и блянове, свързани с природата. То е съкровено, там човек се оттегля, за да бъде насаме със себе си. За художника то е населено с растения, птици, съдове, поляни, извори… Архитектурата е вплетена в природата като едно цяло /”Обиталище”/, имагинерните образи на жени са израз на началото, на съзиданието. Така плавно експозицията прелива към третата група картини, а именно женските образи. Този тип фигуратив е много характерен за цялото творчество на Валери Ценов – жената издигната на пиедестал, жената като богиня /”Артемида”, „Деметра”/, като начало на всички неща. Платната са наситени със символи  – дърво, слънце, цвете, птица, плод. Човешкото присъствие, вписано в природата е израз на хармония, а не на унищожение.

Излишно е да навлизам в анализи и обяснения за стила и майсторството на Валери Ценов, качествата му на великолепен рисувач и живописец са широко известни и оценени. Усилията и напрежението по подготовката на изложбата са останали скрити в ателието,а за публиката е удоволствието от новата среща с приказния свят на художника и възможността да отнесе със себе си у дома малка част от него.

 1_1

6_1

7_1

15_1

 Мария Герасова

тагове:Валери Ценов, изложба, живопис, галерия Аспект

One thought on “ВАЛЕРИ ЦЕНОВ ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС БР.110

  1. Luchiya

    Dumite sa izlishni! Prekrasni kartini! Stil, maistorstvo, iziashtestvo, krasota, perfektnost! Izdiga v kult nai- 4oveshkite i zna4imi neshta, minaloto, suzidanieto, budeshteto! 4uvstvoto e neizrazimo udovletvoriavashto da vijdash edin sviat po- dobur, miren, podreden, pozitiven, blagodaten, perspektiven!

    Reply

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>