МЕЛАТОНИН БР.

Мелатонин

Мелатонин се образува от епифизата, разположена дълбоко под полукълбата на главният мозък. Процеса на синтез на мелатонина зависи степента на осветеност и се образува под влиянието на ферменти, активността на които зависи от осветеността. Мелатонина влиза в кръвоносната система и се разпространява по целият организъм за няколко часа и действително изпълнява регулаторни функции. Мелатонинът се появява в кръвта само нощем и изчезва денем. На здрачаване епифизата започва постепенно да засилва мелатониновата секреция, която достига своя максимум при пълен мрак.
Към 2-4 часа през нощта синтеза на мелатонина намалява и неговото ниво в кръвта постепенно намалява и през деня практически не се открива в кръвта.

Мелатонинът регулира цикъла сън – бодрост и синхронизира биоритмите. Този прецизен ритъм, индивидуален за всеки човек, може да излезе от релси, ако са налице нарушения в мелатониновата секреция.

Когато е в достатъчно количество, мелатонинът леко понижава телесната температура на човека – по този начин се намалява и консумацията на енергия и се ускорява регенерацията на клетките, които не са активни по време на фазата на съня.

С какво може да бъде полезен ?
Мелатонина има две основни функции – хормонална регулация и антиоксидална защита.

Като хормон, той влияе на много функции в организма. Като едно от основните действие е регулирането на съня. С по-голямата възраст у човек активността на хипофизата се понижава и за това нивото на мелатонин също се понижава – сънят става повърхностен и не постоянен, възможно е безсъние.
Приемът на мелатонин спомага за отстраняване на безсънието и регулиране на биологичният часовник в организма.  По време на спокоен дълбок сън , в организма се нормализира работата на всички органи ,отпускат се мускулите,почива нервната система, мозъкът успява да обработи натрупаната през дена информация. Действието на организма по време на сън е насочена към оздравяване,възстановяване и подмладяване на организма. Като в крайна сметка човек се чувства бодър и здрав.

Мелатонинът може да удължи живота ни! Нормалното функциониране на вътрешния, биологичен часовник влияе сериозно на продължителността на човешкия живот. Вероятно запазването на денонощните колебания в секрецията на мелатонина е особено важно за забавяне процеса на стареене. Трансплантацията на епифизи от млади на стари плъхове е довела до подмладяване, докато трансплантацията на епифизи от стари плъхове на млади е ускорила остаряването на младата популация. Действието на мелатонина като лекарство е установено за първи път при опити с животни – подаването на хормона е удължило значително (с около 20 – 25 процента) живота им.

Мелатонина оказва влияние на дейността на ендокринните жлези, регулира менструалният цикъл при жените, а също така стимулира и сексуалноста.

д- р Янева 

тагове: мелатонин, разположение, регулира, съня

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>