ЗАСЕДНАЛИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ БР.113

 ВОДИ ДО РИСК ОТ РАК

 

Ако човек прекарва прекалено много време в седнало положение, може да се разболее от рак, диабет или да увреди сърцето си, предупреждават германски учени, съобщи Си Ен Ен.

Важно е да се отбележи, че новото проучване идентифицира връзка между заседналия начин на живот и повишения риск от развитието на ракови заболявания, но не доказва реална причина и следствие.

Всеки допълнителни 2 часа зад бюрото или пред телевизора увеличават риска от развитие на рак на ендометриума с 10 процента, а на белите дробове – с 6 процента, показват резултатите от изследването.

Ефектът не зависи от това колко дълго е тренирал човек през деня. Наблюдения на повече от 4 милиона души и на почти 70 000 болни от рак показват, че продължителните периоди на намалена подвижност са опасни сами по себе си. Изводите са направени на базата на анкета, чрез която е изследван начинът на живот, общото време, прекарано на стола зад бюрото или на дивана пред телевизора.

Ръководители на изследването са Даниел Шмидт и Майкъл Лейцман от Университета на Регенсбург.

Консумацията на вредни храни пред телевизора или зад бюрото, а и пиенето на сладки и газирани напитки – също се оказват предпоставка за увеличаване на риска от ракови заболявания, затлъстяване, диабет и болно сърце.

За най-нисък показател се смятат 2-3 часа, прекарани в седнало положение. Увеличаването на този показател с 2 часа дневно води до нарастване на предразположеността към рак, твърдят авторите на изследването.

Източник: БТА, Си Ен Ен
тагове: заседнал, живот, води, риск, рак

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>