ЧЕТЕНЕТО Е ЗДРАВОСЛОВНО БР.116

 подобрява концентрацията и намалява стреса

Четенето намалява стреса

Четенето е здравословно.

Четенето  е здравословно, подобрява мисълта и  намалява стреса

На много хора четенето на книги  им служи  за “бягство от ежедневието” след училище или работа.

Литературата, независимо от жанра има благоприятен ефект върху мозъка. Затова  всеки, който иска да подобри мисловните си процеси, психологически и когнитивно, четенето  трябва да е в списъка на неговите хобита.

Ето 10 причини защо четенето е “здравословно”

1. Помага за обучение през целия живот

Четенето стимулира мозъка за по-лесно приемане и обработване на нова информация.

2. Четенето развива креативността

Когато преподавателите на “Awolowo University” в обучителните програми  въвели образователни комикси, те забелязали, че изображението в съчетание с думите действа стимулиращо на студентите  - дори повече от самата снимка на страницата на книгата. Ползите, произтичащи от четене на комикси, обикновено се пренебрегват, а комиксите увеличават творчествотото.

3. Четенето развива красноречието

Хората, които обичат да четат имат по-богат речник от хората, които не четат. По-добрият  речник не предполага добри комуникативни умения, но богатството на речника се увеличава пропорционално с четене на литература и допринася за по-бързо разбиране на контекста.

4. Добри резултати на изпитите

Някои студенти очевидно не постигат добри резултати на изпитите  въпреки своите способности. Въпреки това, проучванията показват, че съществува връзка между любовта към книгата и подобряване на резултатите от писмените изпити от областите на социалната наука.

5. Четенето намалява стреса

Изследване, което през 2009 г. е било проведено от  университета  Sussex, доказало, че четенето на книги е един от най-ефективните начини за успокояване. Половин час четене дневно, осигурява оптимална релаксация.

6. Стимулира критично мислене

Концентрираното четене активира част от мозъка, отговорна за критично мислене. Писането също помага за развиване на уменията, необходими при дискусия за прилагане на качествени доводи, подплътени с факти и други подобни.

7. Четенето гради  самочувствие

“Начетеността” изгражда самочувствие, особено при малките деца и децата в началните класове.

Четенето е здравословно

8. Изгражда отношения между родители и деца
Децата и родителите, които заедно четат на глас, създават по-здрава връзка от тези, които не го правят, а връзката на родителите и децата е особено важна в изграждането на здрав и стабилен психологически профил на детето.

9. Хората, които четат знаят да слушат

Четенето подобрява способността ни да чуваме, особено, ако четем на глас.
10. Лесна концентрация

Въпреки  че е  пасивно, четенето  помага на  нашия ум винаги да се съсредоточи, а тази способност и концентрация помагат в други дейности.

предоставил: Пламен Янакиев

тагове: четенето, здравословно, концентрация

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>