КИТАЙСКИ ЛУНОХОД ПОТВЪРДИ БР.116

 Луната има течно и горещо ядро

Китайски луноход потвърди: Луната има течно и горещо ядро

© снимка: БГНЕС, архив  

Китайският луноход „Юйту” („Нефритен заек”) потвърди хипотезата на учени, че ядрото на Луната е течно и горещо, съобщи ИТАР-ТАСС. 

„Космическият апарат предаде на Земята данни, които ще помогнат на учените да си създадат точна представа за размерите, свойствата и температурата на лунното ядро”, заяви доцент Александър Гусев от Казанския (Приволжки) федерален университет. „Тези познания ще са нужни за по-нататъшните изследвания на естествения спътник на Земята”, уточни той. 

Гусев изследва данните от „лунното досие” в съответствие със сключеното споразумение между университета и Националната астрономическа обсерватория на Китай. „Анализираме данните от наблюдения с лунните радиомаяци на „Нефритения заек”, поясни още експертът. „Те потвърждават теорията, че Луната има горещо течно ядро с размери 300 – 400 км”, допълни Гусев. По думите му данните от радиомаяците се снемат с помощта на радиотелескопи в Китай. Тези сведения ще позволят след време да се създаде нов по-прецизен модел на ротацията и вътрешния строеж на Луната.

„Първите хипотези, че Луната има течно ядро, се появиха преди около 40 години след първите сеизмични наблюдения на лунната повърхност, извършени в рамките на американската мисия „Аполо”, отбеляза ученият. „Дотогава се смяташе, че Луната има твърда студена структура. През последните 44 години две изследователски станции във Франция и САЩ следят с лазери местоположението на Луната, определяйки модела на ротацията й. Тези данни също свидетелстват, че ядрото на естествения спътник на Земята може да е течно”, споделя още той. 

Гусев подчерта, че получените от китайския луноход данни не само ще допринесат да се разсеят последните съмнения, но и ще определят точните параметри на течното ядро на Луната, допълва БТА. „Първите резултати по лунния китайски проект ще бъдат официално представени на международния научен конгрес по космическите изследвания в Москва от 2 до 10 август”, каза той.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1300958

 тагове: китайски, луноход,луната, течно, горещо, ядро

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>