БЪЛГАРИЯ СЕ СВИВА бр.119

 с по 23 дка на година

image

Черно море и Дунав изгризват крайбрежията

Черно море и Дунав изгризват крайбрежията на България и бавно, но сигурно намаляват официалната площ от 111 000 кв. км на нашата родина. Според учените от Института по океанология към БАН – Варна, всяка година морето изяжда по 23 дка земи от българската територия. Хиляди декари е загубила от територията си страната ни през последните 100 години и в резултат на ерозията по бреговете на Дунав по българските острови, каза пред “Телеграф” директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав инж. Георги Георгиев. Според учените от института по океанология към БАН – Варна, всяка година морето изяжда по 23 декара земи от българската територия. Според професор Веселин Пейчев движението на водата с 1 см нагоре отнема по метър от брега. Ако до края на века морето вдигне нивото си с един метър, може да залее брега и плажните ивици да изчезнат.

За век морето може да погълне 100 м от сушата и да потопи крайбрежните ни курорти, но това са най-песимистичните прогнози, коментира специалистът. Обезпокоително е това, че брегоукрепването по родното Черноморие се върши на парче, същевременно не спира строителството в забранените зони. Това води до унищожаване на бреговата ивица, която не е гарантирана срещу земетресения, цунами, урагани и други рискови и катастрофални явления.

БЛИЦ

http://kurier.bg/nauka/46870.html

тагове:България, свива, 23 декара, година

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>