ГОТИЧЕСКИ ПАМЕТНИЦИ БР.121

Готика

  Готиката се появява за първи път във Франция. Постепенно започват да се различават 4 стилови периода. Първият е между 1140 – 1190 г., вторият между 1190 и 1240 г., третият е от 1240 г. до 1350 г. и четвъртият и най-продължителен е от 1350г. до 1500. През 15в. стилът е отречен като е обявен за грозен и неестетичен и в продължение на триста години е потъвал в забвение. Терминът „Готика” е изкуствено създаден през 30-те години на 16 век. Целта е била да я окачестви като грубо и варварско направление. През 17 век в Англия „гот” е синоним на вандал и на дивите германски племена, с които готическата култура е асоциирана до 18 век, когато се възражда Класицизмът. 
   Благодарение на икономическият напредък, засилената търговия и разрастването на градската култура готиката започва втори живот. Ново забогатялата буржоазна прослойка започва да се интересува от изкуство купувайки скулптури, поръчвайки витражи и картини.  Това довежда до навлизането на светските елементи в изкуството. Последствията са впечатляващи. Обединява се  църковното пространство, преодолява се плътността на камъка. Колоните стават тънки, фини, а формите издължени. Идеята е да влезе повече светлина в катедралата. Стените й се превръщат в дантела. В готическият храм се сливат обемите и светлината. Централния кораб се проектира висок с цел внушение и респект. По капителите са пресъздадени дъбови листа. В осъвремененият вариант няма чудовищата и фантастичните животни. Стилът се връща към природата в най-чист вид.
Други характерни особености на църковната готическа архитектура са трите портала украсени със скулптори,  деамбулаторий или криптата, в който се излагат мощите на светците. Розата вече е по-заплетена, а над нея се появяват  образите на царя и пророците.
Готическата архитектура е градска. В нея островърхите арки се прилагат във всяко възможно място – прозорци, врати, сводове, аркади, галерии. Готическите катедрали често са декорирани със статуи отвън и картини отвътре. Библейските сюжети са алегории между Стария и Новия завет. Допуска се, че концепцията на готическите катедрали е микрокосмосно представяне на света. Картините от този стил се появяват в средата на 13 век. Като цяло стилът е по-емоционален и драматичен.
 
 
В средата на 18 век в Англия се наблюдава връщане към готическите модели. Освен в архитектурата това става и в литературата, а началото е положено от писателят и общественик Хорас Уолпоул, който е автор на романа „Замъкът Отранто”.
 
Не мога да не отбележа, че Готиката навлиза и в музиката. Тя интерпретира елементи от класическата, църковната музика и средновековния фолклор. Прототипите на това направление са от края на 80-те, началото на 90-те години на 20 век, но такива има и до днес. Ето някои от групите станали емблематични за различните направления от готиката: Dead Can Dance, Sisters Of Mercy,  Nightwish, Within Temtation, Paradise lost и много други. 
В момента готик сцената е много развита в Европа и Скандинавия.
      В началото на 19 век неоготиката се разпространява в Европа и Америка. През 30-те години на 20 век навлиза нов авангарден и еклектичен стил Ар деко, който измества дълго отричаната и бунтарска готиката. Въпреки това стилът остава в историята както със страшните и мрачни водоливници, така и с фините, нежни, крехки и изящни форми.  
 
 
 
http://maya-outofspace.blogspot.com/2012/12/blog-post.html
тагове: готически, паметници, готика

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>