МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ „ГОРСКИ РЕЗОНАНС” 2014 БР.121

FOREST RESONANCE

Галерия Резонанс се превърна в една отворена галерия без граници. Пътувайки до Антарктида, Австралия, Венеция, о-в Тасмания, нашата галерия предизвиква резонанс в далечни екзотични континенти, представяйки българското съвременно изкуство. Ние прехвърляме нашето бяло галерийно пространство по света, инспирирайки международни проекти, в които участват интернационални артисти. А сега това се случва тук – в България, в Чинарената гора на село Белащица чрез Международния фестивал „Горски Резонанс”, извън пространството на галерията, в единение с природата.

Самото селище чества 1000 години от своето основаване след битката през 1014 година между цар Самуил и византийския император Василий при Беласица планина. Според легендата, българските ослепени воини са предадени на предания военачалник Никифор Скифи, управител на Пловдивска област преди 1000 години. Тези именно ослепени пленници преди 1 хилядолетие основават селището Белащица по името на Беласица планина и засаждат вековните сега чинарени дървета.

Самата Чинарена гора е много по-млада и уникална със своята трансформация след изсичането ú преди 70 години, когато тя буквално се възражда от унищожените дървета. Свежи филизи тръгват към небето и дават начало на една нова млада гора, стъпила върху вековните дълбоки корени. Има много символика в тази мистична атмосфера – смесица от усещането за силна гравитация от една страна и духовно възвисяване от друга. Исках да споделя тази впечатляваща гора и магичната ú енергия с всички, които имат сетива. Затова, всяка година галерия „Резонанс” посвещава по един проект на чинарите – така се опитва да ги популяризира. Даже антарктиците са получили филми от нашите изяви в гората. Сега вече наричаме събитието Международен фестивал „Горски Резонанс” и го посвещаваме на 1000 годишнината от основаването на Белащица. Мащабното събитие ще се състои на 05 октомври 2014, като апогея му ще бъде в така наречения опалов час – най-романтичната част от денонощието. Ще обхванем светлата и тъмната част на този октомврийски ден, така че светлото и тъмното ще присъстват символично и в самото времетраене на феста. В светлата част на деня – от 15 ч. децата от ателие „Резонанс” и всички малки художници ще оцветяват камъчета, които ще ни послужат да реализираме една голяма мандала в гората.

Особено внимание искам да обърна на специалното участие на Велислав  Георгиев /Will/ – един скулптор, роден в България, но живеещ в Австралия отпреди 30 години. През миналата 2013 година с него и с още две австралийски артистки реализирахме проекта „Змия в гората”. Екологичната скулптура от този съвместен проект все още е съхранена в красивата ни мистична гора. През тази година Will ще обогати колекцията на открито със скулптурната група „Слепци с очи”. Тя е създадена като ехо от далечното минало, което представлява един актуален резонанс и в настоящия ни ден. Скулптурната група е метафорична интерпретация на историята, в основата на която лежи легендата за ослепените Самуилови воини. Художественото изпълнение на композицията напомня на стила на коренното население на Австралия – аборигените.

Лин Пламър от Австралия работи в областта на скулптурата от много меки „женски” материали. Ще очакваме нейното произведение, което тя ще ни донесе като изненада. А Родни Браун /Австралия/ ще представи видеоинсталация в тъмната част на денонощието, когато слънцето ще залезе в 7.05 ч. Интересното е, че видеото ще се прожектира върху сателитна чиния, окачена на чинарено дърво. Върху друга чиния ще се прожектират видеата на Севдалина Кочевска – „Дъх” и на Цветан Кръстев – „Плаващи пясъци”.

Сезар Пиментел от Бразилия ще ни представи, окачена на едно чинарено дърво, интерактивна инсталация от текстил, акрилна боя, лак, хартия, прежда  - „Пътуване към черната дупка”. Тя отвежда зрителя към епицентъра на битка между основните цветове и тъмнината, в едно пътешествие без начин за завръщане, на което, взаимодействайки с творбата, публиката ще открие смисъла на тази борба: липсата на светлина или нейното добавяне. Илюзията се създава от диагонални линии, които са базирани на мотиви от бразилския фолклор /представящи рибени люспи/, повтарят се неуморно винаги 7 пъти и  увличат публиката навътре в перспективата към една единствена убежна точка. Линиите приканват зрителя да стъпи върху творбата, да се разходи, да участва в нея, докато самият той стане част от контекста, и затваряйки дупката, бъде погълнат от инсталацията.

Група „Тъп-Дъб” е съставена от 7 млади артисти, обединени в общата си концепция за изкуството, социалните събития и обществото като цяло. В наименованието на тази формация дъбът като символ на мъдростта, вечността и знанието е противопоставен на ясната конкретика на моралното и интелектуалното затъпяване. Пърформансът „Пулс”, който младите артисти ще изпълнят е едно съчетание между визуалното и музикалното изкуство. Музиката, пречупена през призмата на твореца бива изобразена върху платното, камъка и дървото с допира на молива, рисуването с четката, играта с шпаклата върху работната плоскост. Звукът на хартията, извайването с длетото, шилото и чука трансформират различни звуци. Когато всички тези звуци се обединят, се създават тоновете и нюансите в изкуството и общия пулс на творението, който се материализира, трансформирайки се синкретично в пулс на живота.

Инсталацията на Нели Тодорова се нарича „Чиста съвест” и отразява ежедневната борба за и със съвестта. Оказва се, че тази особена нематерия в съзнанието ни има няколко форми. Едната от тях е изкуството. Белият лист, първичността на моливната линия и няколко мисловни извадки, навързани в артистична игра, материализират идеята в един реален образ – простор за „изпрана”, „изчистена” съвест. Няколко въженца, щипки… и един саморъчно направен простор ни връщат отново в реалното, в ежедневното и в една прашна миражна надежда за случващото се пречистване!

Русудан Кхизанишвили (Грузия) ще обогати мистичната атмосфера на чинарената гора чрез грузински препратки в творбата си „Пратеници”.

Както всички други произведения, така и маслената творба на Наташа Кюпова „Случки в Чинарената гора” ще бъде окачена на чинарено дърво и ще ни привлича със специфичната си светлина.

Работата на Йордан Калайков „Старият чинар” изобразява всичките състояния на вековното чинарено дърво през различните сезони.

Марек Сак от Полша ни е подготвил абстрактно синята си маслена творба „Споделени води”, а Лудвиг Золтан от Унгария – „Метаморфози” – полиптих с дървесно излъчване.

Желязното куче на Вячеслав Есенков (Украйна/България) ще ни пази в мистериозната гора, полегнало край чинара.

Мустафа Хаякър от Турция е нарисувал при пребиваването си в Пловдив „Леда и Лебеда”, масло върху платно.

Анна ла Стелла (Италия) винаги работи с два обектива. В нейната фотография “Legs on NY” тя наслагва образа на дълги дамски крака от реклама в градското пространство и небостъргачното излъчване на Манхатън. Смятам, че нашите чинарени дървета ще бъдат много провокативен фон за дългите крака на модела.

Закалените ябълки са на Екатерина Костадинова, а дървения огромен охлюв – на Константин Денев. Лятата хартия на Лаура Димитрова ще обогати изобилието от материали в произведенията на авторите.

Джеймс Уотсън от САЩ със заявка за много цветност и свежест ще ни държи в очакване до последно.

Металът за Давид, който е роден в Париж, е последното му изкушение. Неговият метален релеф „Tabula Rasa” е вик за свобода, сътворен с вдъхновение и замах, в който светлото и тъмното се редуват с чудесен ритъм и провокират въображението ни.

Всички произведения ще бъдат осветени през тъмната част на денонощието и ще допълват мистичната атмосфера на гората. Тези творби от различни материали   както и сателитните чинии, /освен скулптурите/ ще бъдат окачени на чинарените дървета, но без да ги нараняват по какъвто и да е начин. Нашата любов към тази Чинарена гора ще изразим чрез сърца с наименование „Горски Резонанс”, закрепени върху дрехата на всеки участник. Чудесните гласове на девойките от хорова формация „Евмолпея” ще резонират сред уникалния декор на Чинарената гора на специална сцена. Пак на тази сцена танцова формация „Елика” ще ни представи фолклорни интерпретации.

Французинът Жам Жа е съвременен творец и танцьор, който се вълнува дълбоко от еволюцията на личното възприятие и пространство спрямо днешния динамичен свят. Той ни кани да участваме и да наблюдаваме един „трансформанс” – transformance: кратък момент на вътрешно претрансформиране, който кореспондира уникално с трансформацията на Чинарената гора.

 Младата, красива цигуларка Радостина Стоянова ще ни доближи до магията на музиката.

И така…тази богата програма с участието на 77 артиста-ентусиасти си заслужава да се види. Толкова различни материали при материализиране на идеите, търсят споделяне с публиката.

Галерия „Резонанс” ви кани в Чинарената гора на 05 октомври 2014 от 15 часа. Ще направим едно съвместно пътуване, при което индивидуалното усещане на всеки субект и неговата емоция, резонират с всяка една творба и се превръщат в част от нея! От дълбочината на сърцето си ви приветствам в това пътуване, в което всеки ще се доближи до духовната си същност. Изкуството ще оживи Чинарената гора. Приобщете се към нас!                

За всички желаещи да присъстват на Фестивал Горски Резонанс в чинарената гора на Белащица, е осигурен транспорт, който ще тръгне от паркинга на х-л Тримонциум в 15.00 ч на 5 октомври 2014 /неделя/.

Антония Димитрова

Синоптиците ни обещават чудесно време.

 тагове: международен, фестивал, горски резонанс

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>