СКОК И ИНВЕСТИЦИИ В НАЙ- БЕДНИЯ РЕГИОН БР.121

отчете БАИ

на форум в Международен панаир Пловдив

            Скок на инвестициите в най-бедния регион на Европейския съюз отчете Българската агенция за инвестиции на кръгла маса в рамките на Международния технически панаир в Пловдив. Последните пет проекта, които стартират, са в Северозападна България, отбеляза изпълнителният директор на БАИ Светослав Младенов.

            Другата положителна тенденция е фактът, че през последните няколко месеца се инвестира във високотехнологични производства в  областта на машиностроенето, електротехниката и химията, а не толкова в строителството, като беше преди,  каза Младенов. Така се дава възможност за реализация на кадри с високо образование, защото идват иновативни компании с последно поколение технологии, обясни той. Сектори, привличащи интереса, са също хранително-вкусовата промишленост, логистиката, туризма, аутсорсинга, ИТ.

            Причина за раздвижването са промените в Закона за насърчаване на инвестициите, защото улесниха предприемачите, коментира директорът на БАИ. Като примери той посочи намаляването на документите от 12 на един, снижаването на праговете за вложена сума и брой работни места, което стимулира малки и средни предприятия. Съществено значение имало и възстановяване на разходите за  осигуровки. Преди два месеца правителството върна на 13 компании общо 13 милиона лева, припомни Младенов.

            Той е убеден, че промените оказват силен положителен ефект.  Те бяха презентирани пред участници в Есенния панаир заедно с проект за популяризиране на предимствата за инвестиране в у нас.

            Положителни нагласи показват  и европейски фирми, представящи се на Международния технически панаир. Радвам се, че тази година нараства интересът на чуждестранните компании към България като перспективна дестинация за внос на техника и технологии, отбеляза вицепремиерът по икономическата политика  г-жа Екатерина Захариева в своето приветствие, преди да открие юбилейното 70-о издание на най-авторитетния делови форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа.

            Той продължава до 4 октомври с участието на 870 фирми от 37 държави. Техните експозиции  представят модерни разработки от сферата на    машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, енергетиката, екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване. Иновациите са основен акцент на изложението, организирано от Международен панаир Пловдив.

Panair-30.09.2014На снимката: Мерките за привличане на инвеститори бяха представени пред участници в Международния технически панаир в Пловдив от изпълнителн

тагове: скок, инвестиции, бедния, район

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>