ЗАЩО НЯКОИ ЖЕНИ ОСТАРЯВАТ ПО- БЪРЗО ОТ ДРУГИТЕ? БР.125

Директно от лабораторията: Защо някои жени остаряват по-бързо от други?

Американски учени от Станфордския университет разбраха защо някои от представителките на нежния пол остаряват по-бързо от връстничките си. Според тях, момичетата, които са се намирали в състояние на стрес или имат в семейството си хора, страдащи от депресия, остаряват доста по-бързо от останалите дами, съобщава сп. Medical News Today.

Причината е в по-късите теломери – защитните структури в края на хромозомата, колкото по-къси са те, толкова по-преждевременно старее човек. Тяхната дължина намалява заради окислителния стрес и други процеси, увреждащи ДНК.

Ученият Иън Готлиб, заедно със свои колеги, успява да установи тези резултати, след като анализира състоянието на 97 момичета на възраст между 10 и 14 години, при които не е наблюдавана депресия, но са се намирали в рисковата група, тъй като член на семейството е страдал от това заболяване. Имало е и контролна група.

Всички участнички са били подложени на стресови тестове, а преди и след това са били измервани нивата на хормона на стреса кортизол.

Резултатите доказали, че момичетата на крехките 12 години, които били изложени на висок риск от депресия, са с по-къси теломери. Освен това при тези тийнейджъри е била наблюдавана голяма реактивност на кортизола в отговор на тестовете.

http://dama.bg/article/direktno-ot-laboratoriiata-zashto-niakoi-zheni-ostariavat-po-burzo-ot-drugi/3391/

тагове: някой, жени, остаряват, другите

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>