ОТКРИХА ГРОБИЩЕ С НАД 1 МИЛИОН МУМИИ В ЕГИПЕТ БР.127

Източник: Thinkstock/Guliver

В централната част на Египет беше открито гробище с повече от милион мумифицирани тела. Учените вече са разкопали повече от 1700 мумии, запазени в пустинята на град Фаюм на около 60 км южно от Кайро.

Според ръководителите на разкопките е възможно да има повече от милион мумии, погребани в саркофази, издълбани във варовикови скали до 23 метра дълбочина, пише Live Science.

Смята се, че мумиите са погребани преди около 1500 години между I и VII век, когато Египет е под владението на Римската и Византийската империя.

За разлика от повечето мумифицирани останки, открити в Египет, тези са намерени в масови гробове и вероятно са на обикновени хора.

Сред мумиите открили и такава на мъж, който е висок повече от 210 см.

Телата били разделени според цвета на косата им – русите хора били отделени от останалите и погребани в една част на гробището, а тези с червена коса – в друга.

Учените констатират, че вероятно това е бил начинът на древните египтяни да разделят хората на определени групи по сходни генетични белези.

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/otkriha-grobishte-s-nad-1-milion-mumii-v-egipet-6029153

тагове: гробище, мумии, Египет

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>