ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ? БР.131

Когато децата ескимоси са настинали, майките им изсмукват с уста слузта от носа.

Стъпалата ви отделят около 20 литра пот годишно.

Ако подушите нещо, молекулите от този обект, се прикрепят по вътрешната страна на носа.

По-голямата част от това, което знаем за хипотермията, е в следствие на нацистките експерименти с хора.

Повечето машини за съхранение на ледени кубчета не се мият.

Когато самец лъв застане начело на прайда, той убива цялото потомство на предишния водач.

Около 15 процента от въздуха, който вдишаме на спирката, съдържа човешката кожа.

Всяка година количеството боклук, който се изхвърля в световните океани, е три пъти повече от теглото на рибата, която е уловена там.

За какво служи помпонът на шапката

Както много други детайли на облеклото, помпонът има военно минало. През XVIII-XIX век помпонът е бил един от знаците за различие в армията. По неговия цвят и форма е можело да се различи обикновеният войник от офицера и да се познае принадлежността му към един или друг полк или род войски. Освен това помпони често са били пришивани към шапките на френските моряци, но при тях той е имал съвсем друго предназначение. По онова време помещенията в корабите са били тесни, с ниски тавани и помпонът е служел да предпази главата като омекоти удара в издатини по тавана.

През 60-те години на миналия век шапките с помпони (известни като bobble hat) стават популярни сред английските футболни фенове, макар че надали са осигурявали сериозна защита на буйните им глави в кървавите улични битки. Освен феновете, шапки с помпони носят и скиорите, въпреки че и при тях надали са помагали особено при падане. С две думи, изгубвайки връзката с военната униформа, помпонът се е лишил от без друго съмнителната си функционалност, превръщайки се в декоративен детайл от зимното облекло.

Защо подплатата на пилотските якета е оранжева

Контрастната подплата се появява за първи път на летните якета MA-1 Flight Jacket. Всъщност това не се е случило изведнъж – в началото подплатата на този модел е била в характерен сиво-зелен цвят, но през 1963 г. сменят цвета й на ярко оранжев. Причината за това е проста: при аварийно кацане или след катапултиране приземилия се пилот обличал якето си наобратно, с подплатата навън, за да бъде забелязан от спасителните екипи по-лесно. Често от вътрешната страна на якетата е имало и пояснителни надписи на азиатските езици, обясняващи че собственикът на якето е американски летец и моли да бъде съпроводен до американското посолство срещу възнаграждение.

За какво служи “петият джоб” на джинсите

Такъв джоб се появява на първите джинси Levi’s 501 XX през 1873 г. Има няколко версии за какво е измислен той. Според една от тях, джобът се е използвал за съхранение на джобен часовник на верижка – тогава джобът е бил по-голям от съвременните и часовникът е влизал свободно в него. В каталога на Levi’s и до днес този джоб се описва като “watch pocket”. Друга теория гласи, че джобът е бил създаден за удобство на работниците – в него са носели пирони, а златотърсачите са събирали малки късчета самородно злато. Има и трета версия, според която този джоб е измислен за съхранение на запалки Zippo. Тъй като повечето каубои са ползвали такива запалки, то и размерът на джоба е съобразен с този стандарт.

Защо на ръкавите на военните якета са зашивали джобове

За пръв път ръкав джоб се появява на военното яке B-15, разработено в началото на 1940-те специално за пилотите на реактивните самолети на ВВС на САЩ. Използвал се е за съхранение на дребни предмети и се е наричал “помощен”, макар че е имал и друго популярно название – “цигарен” джоб. Над джоба са пришивани специални отделения за съхранение на химикалки и моливи, които са били нужни на пилотите, за да отбелязват маршрута си на картите.
По-късно този джоб се появява и на ръкавите на други военни якета: легендарното MA-1 Flight Jacket, съвременния му аналог CWU 45/P и на не по-малко известната парка N-3B.
Същият детайл може да се види на много съвременни реплики на тези модели, които се произвеждат от повечето известни марки дрехи, тъй като този “помощен” джоб не е изгубил практическото си приложение и в наши дни. Както и преди, в него може да се прибере пакет цигари или други дребни вещи, които са нужни да са ни под ръка – запалка, телефон, ключове. Само че сега маршрутите не се отбелязват с молив, а с много по-удобния Google Maps на смартфона.

Откъде са се появили ръбовете на панталоните

Ръбовете на панталоните се появяват към края на XIX век, когато в Европа започва бурното развитие на фабричното производство на дрехи. Дрехи се произвеждат не само за местния пазар, голяма част от стоката е изпращана през океана. За да могат да съберат повече стока в трюмовете на корабите, дрехите са били пресовани и трамбовани при товаренето. След такова не особено комфортно морско пътешествие панталоните са получавали ръбове, които трудно могат да бъдат изгладени. Всъщност това изобщо не е притеснявало американските купувачи и скоро ръбът на панталона се наложил в модата.

За какво служи и как се е появил токът

Първообразът на обувките с ток се е появил още в Древен Египет. Тогава селяните са носели обувки, повдигнати в зоната под петата, за да могат да стъпват по-лесно по рохката разорана пръст. Във вида, в който го познаваме сега, токът се е появил много по-късно, през късното Средновековие. Тогава токовете са били заковавани към подметките на ботушите, за да може кракът да се закрепи по-стабилно в стремената и да не се изплъзва по време на езда. Освен това токът е помагал на ездача да застане в по-стабилна поза, когато се изправя на стремената, за да се прицели за стрелба.
По-късно обувки с такава подметка се появяват и в пехотата – войниците са имали нужда от здрави ботуши с дебела подметка и удобен ток, за да могат да изминават големи разстояния марширувайки. Едва след като са минали тежката военна школа, токовете се появяват в гражданското, предимно в мъжкото облекло. В женския гардероб токовете навлизат едва през XVII век.
Разбира се, съвременният мъж не язди всеки ден и не марширува на големи разстояния, затова токовете на мъжките обувки са станали по-малки и са се запазили единствено за удобство при ходене.

Най-старата проститутка в света

В началото на 2013 г. японската полицията разбива мрежа от незаконни публични домове. По време на акцията е била арестувана най-старата проститутка в света. Тя е на 98 години и практикува професията от времето на Втората световна война.

Аника Ирмлер

Немската ученичка Аника Ирмлер е спечелила мястото си в Книгата на рекордите Гинес с това, че има най-дългият език в света. Езикът й е с размери 6.86 см.

Илейн Джексън

Илейн Джексън държи световния рекорд за най-много пиърсинги. Тя има повече 7000 по цялото тяло, някои видими, други не.

Ани Хоукинс

Ани Хоукинс е притежателка на най-големите естествени гърди в света. Двете общо тежат 50 кг.

Лий Редмънд


Лий Редмънд не е рязала ноктите си от 1979 г. насам. Включена е в книгата на Гинес за най-дългите нокти в света – 84 см. За съжаление, тя ги губи през 2009 г. в резултат на автомобилна катастрофа. 

Светлана Панкратова

 

Жената с най-дългите крака в света е рускиня. Тя е висока 196 см и от тях 132,2 см принадлежат на нейните крака. Височината и дължина на краката й й позволяват да се присъедини към отбор по баскетбол в САЩ.

Кати Юнг

Кати Юнг е жената с най-тънката талия в света – едва 38 см. Кралицата на корсетите, както е известна, е вписана  в Книгата на рекордите на Гинес през 2007 г.

Валентина Васильева

Тази рускиня поставя рекорд за най-голям брой деца в историята. Тя ражда 69 деца, две от които не са оцелели. Ражда 16 пъти близнаци, 7 пъти тризнаци и 4 пъти четиризнаци между 1725 и 1765 г. общо 27 раждания.

Лиса Спаркс

Порно актрисата Лиса Спаркс поставя световен рекорд като прави секс с 919 мъже в един ден по време на еротичен фестивал в Полша през 2004 година.

Нанси Шубринг

Американката държи рекорда за завършен полумаратон маратон (21 км). Тя е избягала разстоянието за 1 ч. 30 мин. бутайки детска количка.

Йохана Квас

Най-старата гимнастичка в света е германка. На 87 години Йохана често участва в състезания по атлетиката за възрастни хора в своята страна.

Сара Александър

Сара Александър е от Великобритания и е най-тежката спортистка в света. Теглото й е 203,2 кг.

Бетина Дорфман

Бетина Дорфман спечели място в Книгата на рекордите на Гинес за това, че притежава най-голямата колекция от кукли Барби. Германката има 15 000 барбита и е започнала да ги събира през 1993 г.

Асако Канда


Младата японка отбеляза световен рекорд за това, че има най-голямата колекция от предмети с фигурата на Hello Kitty. Асако има 4591 предмета и дори капака на тоалетната й чиния е украсен с лицето на известното японско коте.

Дарлийн Флин

Дарлийн Флин има най-голямата колекция от обувки в света. 57-годишната калифорнийка влезе в Книгата на рекордите Гинес през 2006 г. с близо 8000 чифта. Днес колекцията й е нараснала – 16 400 чифта и се оценява на половин милион долара.

Синди Джексън


Синди Джексън е в рекордите на Гинес за това, че има най-много пластични операции. 55-годишната американка е с общо 52 операции, правени в продължение на 23 години на обща стойност 100 000 долара.

 

Защо се чукат чашите при наздравици

Защо се чукат чашите при наздравици

Всички знаем, че една наздравица вдигната за сватба, рожден ден, обикновен празник или някое друго честване е придружена с чукане на чашите. Никой от нас обаче не се е питал какъв е смисъла на това и какво означава.

Една от легендите разказва, че в средновековието хората са чукали чашите, с цел да изгонят демоните.

Историята е свързана с църковния звън на камбаните, за който се е вярвало, че гони тъмните сили. Към тази легенда все пак има и истинска история известна за този обичай. А тя е, че в средновековието в дворците в Европа “премахвали” враговете като им сипвали отрова във виното. След като се прочула тази “тайна” за да се върне доверието при гостите на големите празненства домакините вдигали чаши и силно ги чукали с чашите на гостите, така че виното да се смеси, а гостите да са сигурни, че в напитката няма отрова. От там е и обичаят домакинът винаги пръв да отпие от виното.

http://www.bis.bg/c.php?id=710&page=3

тагове: интересни, факти

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>