CЪВЕТИ ЗА ЦВЕТЯТА БР.85

CЪВЕТИ ЗА УДЪЛЖАВАНЕ ЖИВОТА НА БУКЕТА

Съвети за удължаване живота на букета

Колко дълго ще се запази букетът се предопределя още при брането на цветята. Преди всичко те не трябва да се откъсват, а да се отрязват с остър инструмент, за да не се нараняват и смачкват стъблата им. Най-подходящото време за събиране на букетите е привечер, но в облачно време може и през целия ден. Цветята за букетите трябва да бъдат с добро качество, достигнали известна зрялост. Розите, карамфилите, люлякът, хризантемите трябва да бъдат разтворени, а гладиолите, божурите и кремовете се берат като пъпки. Ако цветята са престояли без вода, отрезите им трябва да се подновят. това се прави обикновенно “косо”, за да не прилепва дръжката към дъното на съда и да не се затрудни всмукването на водата. 

За някои видове цветя като зюмбюл или лале отрезът се прави под вода. При цветя с твърди дръжки или клончета от храстови видове краищата им трябва да се разцепят донякъде или да се начикат с тъп твърд предмет. Най-лесно загниват листаат, затова те трябва да се почистват в натопения край на стъблото.

 

ЦВЕТЯ НА БАЛКОНА

Цветя на балконите

Балконът е от онези елементи на сградата, които имат отношение както към фасадата, така и към вътрешното пространство на жилището към което принадлежи. Всеки, който оценява балконската или терасната площ като възможност за увеличаване на своето жилище, би трябвало да направи усилия да превърне това открито пространство в приятна среда за престой, кът за почивка и отмора или в място за развиване на своето хоби градинарството. Растителната украса на балконите може да бъде подчинена на вертикални или хоризонтални декоративни решения. Вертикалното озеленяване е свързано със създаване на прегради между съседни балкони, със засенчване и обрамчване на врати и прозорци, или с украса на цели фасади, а хоризонталното се явява като негов елемент и се състои в декориране на парапети и подпрозоречни первази. Фасадното озеленяване има отношение както към външния вид на фасадата, така и към интериора на жилището.

При декориране на балконите, терасите, прозорците в растителност предварително трябва да се отчитат специфичните условия. От особено значение за доброто развитие на растителността е изложението на фасадите, както спрямо посоките на света, така и спрямо посоките на преобладаващите ветрове. На балконите и прозорците, които са в сянка прези целия ден, асортиментът трябва да се ограничи само измежду сенколюбиви видове. Най-голям брой растения виреят добре на югоизточни и югозападни изложения, а някои като мушкато, върбинка и др. имат нужда от пряко слънчево греене. Постоянният вятър и течение са вредни особено за по-нежните видове.

тагове: cъвети, цветята, живота ,балкона

Източник: http://cvetq.info/news.php?item.253.9

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>