МАТЕРИАЛ ЗА РАЗМИШЛЕНИЕ БР.129

 Ойген Зорг

 Злото е постоянен спътник на човешката история. То не се поддава на лечение, на превъзпитание или на финансово изкореняване. То е трагичното условие на човешката свобода и може да се премахне само ако бъде премахнат човекът.

Страшна е мощта на злото. Не само защото може да предизвика парализиращ страх, но и защото злото има прелъстителна сила. То прекъсва монотонността на всекидневието, прави живота интензивен и обещава освобождаване от ограничения и задръжки.

Да се отрича съществуването на злото е най-прекият път към попадане под неговата власт. Само онзи, който осъзнае наличието на злото може да се предпази от него.

По-голямата част от нас разполагат с инстинктивен етичен компас. Човекът е животно, надарено с морал. Единствено нашият вид е изправен по всяко време пред алтернативата да избира между Доброто или Злото.

Но дали ще последваме едното или другото остава винаги непредвидимо. Защото решението ни зависи от нашата свободна воля.”

 http://de-zorata.de/blog/2011/07/25/eugen-sorg/

тагове: материал, размишление

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>