ИНТУИТИВНА ЕМПАТИЯ БР.131

  как да се предпазим от чуждата енергия

В настоящата статия няма да говорим за ритуали, религия, за неща които нямат приложение и не разбираме. Вместо това ще обясним някои практически методи за управление на чуждата [без значение положителна или отрицателна] психична енергия, която в дадени ситуации може да има негативно влияние върху нас.

Както всички знаем, много хора в обществото са избрали да бъдат когнитивни скъперници – хора, които не се интересуват от никой друг, освен от самите тях. От друга страна все повече хора притежават силно развита интуиция и свръхчувствителност, възхваляват природата и притежават силно развито шесто чувство. Буквално умеят да проектират съзнанието си в умовете на другите и да усетят чувствата им – науката нарича явлението „интуитивна емпатия“. Всичко това е много хубаво, но в определени ситуации може да се превърне в пречка при социалното общуване, а и в живота като цяло.

Крайно чувствителните дори получават названия като екстрасенси и ясновидци. В действителност всички притежаваме в известна степен тези способности, но развитието им е въпрос на преживявания, случки, детство, унаследеност и околна среда. Обработената и комбинирана информация от сетивата създава изцяло нови измерения на чувствителност в мозъците на тези, които са били предразположени да развият когнитивните си умения. Крайно чувствителните могат виртуално да четат или усещат мислите и чувствата на другите.

Може би ви се е случвало да попаднете на място с различни хора и внезапно да усетите емоциите им, чувствата им, дори да узнаете какво всеки един от тях мисли за вас. В свят на безчувствие такива когнитивни способности могат да са огромно предимство, но от друга страна да се превърнат в проблем.

Често проблемите възникват не от липса на социални умения, а от свръхчувствителността на тези хора и склонността им да игнорират някои основни принципи – като противопоставянето на стремежа за баланс. Говори се за енергия, вибрации, емоции и чувства, и съответно как да се предпазим от негативната енергия на околните. Но какво означава да се предпазим от чуждата енергия? За каква енергия въобще става въпрос? Истината е, че няма негативна или положителна енергия, единствено последиците от нашите действия и интерпретации придават положителен или отрицателен смисъл на случващото се – все пак всичко е субективно и като цяло относително.

Човешкият АЗ е съвкупност от натрупани с годините информация и разработени разбирания – призмата [съзнание и подсъзнание] през, която усвояваме света, а психичната енергия е абстрактно понятие отразяващо обмяната на първична информация между две съзнания или подсъзнания. Иначе казано – за [психична] енергия се има предвид субстанцията отразяваща крайният баланс при контакт между два АЗ-а и възникналите последици за тях в собствените им реалности. Колкото и объркано да звучи след няколко реда всичко ще ви стане кристално ясно.

Необходимо е да се отбележи, че емпатия и съчувствие са две различни неща, но в българският език незнайно поради какви причини, те почти винаги се отнасят за едно и също нещо. Емпатията е възможността да усещаме емоциите на другите хора, асъчувствието е чувство на състрадание към тях. Емпатията, образно казано, е по-скоро да поставите ума си в тялото на другия и да усетите какво той чувства. Хората, които несъзнателно правят това се наричат емпати, а прекалено чувствителните такива – интуитивни емпати. Именно последните са силно уязвими от чуждата психична енергия, и докато на пръв поглед звучи забавно, в действителност може да е доста изтощително и дори мъчително.

Началото на проблема и честите заблуди

Много хора се заблуждават, че ако са любезни и „добри“ могат да постигнат всичко в живота, или най-малкото да си спестят доста неприятности. Не! – това не е вярно, тотално грешно е, и е неестествено. Запитвали ли сте се, защо всички „мили хора“ толкова бързо свършват разбити и загубени? Истината е, че трябва да бъдете директни и истински със себе си. Да казвате това, което мислите, и да мислите това, което казвате. Просто да бъдете себе си, да умеете да изразявате себе си и да не се страхувате да го правите.

Силата на необходимото отрицание има потенциала да ви отведе много по-далече, от колкото безличното приемане за сметка на собственото ви унищожение. Кажете с увереност: „Не!“, когато е необходимо – сложете граница! Много „добри хора“ отричат себе си и универсалната истината в себе си, заради нежеланието си да наранят или обидят някого. Тези хора искат всички да са щастливи – що за извратена проявява на егоизъм и глупост? Те отричат себе си, не слушат вътрешния си глас и „чувство на мъдрост“ идващи от сърцето, и всичко това от страх да не изпитват чувство за вина, от страх да поемат нещата в свои ръце, от страх да поемат отговорност за постъпките си. Сами разбирате колко погрешно и вредно е това. Ще го кажа така:

Не съм се появил на този свят за да живея според вашите очаквания. Вие живейте своя живот, а аз ще живея моя собствен. Ако по някаква случайност се срещнем – страхотно, ако ли не – шанс.

Методи за справяне с чуждата психична енергия

1. Разбере, че няма как да угодите на всички!

Запомнете! Не е възможно всички да ви харесват. Веднъж проумеете ли това, вече няма да сте толкова уязвими и да приемате боклуците [енергията] на другите. Всеки един човек на тази планета е тук по своя, различни от вашите причина и цел. Всеки върви по своя собствен житейски път. Едни ще ви обичат, други ще ви мразят – нормално е. Няма положителна или отрицателна енергия, има само резонанс – това върху, което се фокусирате.

„Моля те, обичай ме!“, „Моля те, бъди ми приятел!“ – не може да молите хората да ви обичат или да са ви приятели. По света има прекалено много хора, които са „прекалено мили“. Парадоксалното е, че всички те си задават един и същи въпрос – „Защо най-добрите хора са най-прецакани?“ Няма нищо лошо в това да сме добри, но ако искате да сте истински добри, преди всичко трябва да бъдете себе си. Колкото по-здраво се държите за себе си, толкова по-малък е негативния ефект от чуждата енергия – ясно обособената цялост се забелязва отдалече, привлекателна е и изглежда здрава и солидна. Трябва да приемете себе си на 100% – това което сте. А ако хората не ви обичат или не ви приемат такива каквито сте, лошо за тях – свободни са да хващат пътя.

2. Опознайте силата на избора и поканата.

Сами избирате дали да позволите на някой да навлезе в личното ви пространство.Съзнателно или подсъзнателно, сами избирате да приемете поканата на даден човек да се „възползва от вас“. Трябва да разберете, че обратното също е валидно – без покана никой не може да навлезе в личното ви господство. Много от нас често несъзнателно оставят „трохички“, покана за другите. Силата на поканата се изразява в това, че или отправяме покана към околните за да навлязат в господството ни – следователно им даваме контрол, или хващаме подхвърлена покана целяща точно същото – съгласяваме се. Това е една борба за доминация на първично ниво, а когато хората не осъзнават случващото се, но усещат последиците говорят за енергия, вибрации и т.н. – все външни неща, убягващи на съзнанието. Истината е, че трябва да следите за тези прояви, да бъдете осъзнати когато комуникирате. Всеки ден си напомняйте, че вие решавате дали да позволите на околните да навлизат в личното ви господство. Може да медитирате над социалните си умения за да постигнете висока осъзнатост – така ще започнете да улавяте иначе неуловимото.

3. Научете се да не отдавате лично внимание, когато не е необходимо.

Сигурно сте чували за енергийните вампири? Енергийният вампир е човек, който използва енергия ви за да оцелява. Това е паразит. Паразитите могат да живеят само в приемна среда. И тъй като вселената се стреми към баланс и работи чрез обмяна на информация, когато обръщате внимание на такъв човек, вие всъщност му отдавате значение – отдавате му от собствената си енергия.

Решението е елементарно - спрете да отдавате внимание на хора, които не го заслужават. Но какво ни кара да отдаваме енергия на тези хора? Паразитът с годините е развил [обикновено още в детството] несъзнателни похвати, с които да манипулира защитите на личното пространство. Той изпраща покани – примамки. Така енергийните вампири карат приемника да мисли за тях. Понякога дори не е задължително да има директен контакт, като разговор например. Това може да стане чрез странен поглед или чрез езика на тялото – комуникация на първично ниво, убягваща на съзнанието. И тъй като мислите са енергия, те се зареждат с енергията, която им отдавате – в случая вашето внимание.

За психичната енергия може да мислите като за валута – вашите пари и ресурси. Не искате да ги пилеете напразно, все пак количеството им е ограничено. За да не се изтощавате излишно, старайте се да наблюдавате къде насочвате вниманието и мислите си. Запитайте себе си: В какво съм фокусиран в момента – в това което искам, или в това от, което се страхува? Отървете се от социалните очаквания и модели.

4. Дишайте. Бъдете мъдри и свободни.

Излезте сред природата, дишайте свободно и осъзнато, пречистете се, заредете се с положителни емоции. Почуствайте се свободни, необременени. Медитирайте – медитацията не означава да стоите неподвижно в поза лотус. Медитацията е всеки един момент на дълбока осъзнатост и връзка с АЗ-а.

Всяка емоция има уникален модел на дишане – дишайте осъзнато, наблюдавайте. Връзката на дихателната система с емоционалния център е двупосочна. С дишане можете да повлияете емоционалното състояние. Дишането при хората се подчинява, както на съзнателния, така и на подсъзнателния контрол – може би не е случайност. Дишането е връзката между съзнанието и подсъзнанието.

Учете се от природата. Бъдете като пеперуда – чувствителни, но мъдри. Някога замисляли ли сте се, защо е толкова трудно да хванете пеперуда? Тя е едно от онези крайно чувствителни и крехки създания, но владее мъдростта на природата и отказва да приема вашата енергия – това е причината поради, която се затруднявате да я уловите.

Дръжте погледа си високо, изправете се, не поглеждайте надолу – тайната на езика на тялото. Психологът Албърт Мерабиън, установява че общото въздействие на едно послание е 7% словесно, 38% – вокално [височината на гласа, интонацията и други звукови характеристики] и 55% от езика на тялото – по голямата част от информацията в едно послание се предава без думи. Начинът по който се носите в света говори много за това как виждате себе си. Бъдете проводник, алхимик – не задържайте нищо в себе си. Единственият начин да промените външното отражение е да промените вътрешната си нагласа.

Начинът по-който се чувствате е и начинът по-който ви виждат другите. Тялото притежава подсъзнателен разум. Ако обърнете внимание на езика на тялото си ще разберете, че то отразява текущото ви емоционално състояние. Запитайте се – „как се чувствам в момента?“ – и обърнете внимание на начина, по който стоите в пространството.

5. Поемете отговорност за вътрешното си благосъстояние.

Веднъж щом поемете изцяло отговорност за вътрешното си състояние – чувства и емоции, ще разберете че причината за всичко се крие във вас самите. А какво по-хубаво то това – нали вие сте единственото нещо, над което имате пълен контрол. Ваша е отговорността да се грижите за чувствата и емоциите си, да сте наясно с тях във всеки един момент от деня. Поддържайте емоционална хигиена.

Вселената има странно чувство за хумор, изпраща различни хора в живота ни за да ни тества. На тези хора, източващи енергията ни, не трябва да се дава сила и власт – това с което се борим е и това, на което отдаваме най-много енергия. Придържайте се към чувствата си и приемете, че вие проектирате собствената си реалност. Слушайте сърцето си, онзи вътрешен глас който винаги знае, кое е най-добре за вас – истинското ви АЗ. Ако желаете да сте щастливи и здрави – слушайте внимателно и не го потискайте – нали все пак това сте вие. Уважавайте се и се обичайте.

Още нещо…

От деца ни се казва какви и кои трябва да бъдем: обличай се така, яж това – грешно е. Открий себе си! Бъди себе си. И преди всичко – обичай себе си за това, което си. Колкото повече се свързвате със себе си, толкова повече обратна емпатия може да очаквате от другите – да получавате разбиране. Не се борете с чувствата си – безсмислено е, вместо това бъдете мъдри и се възползвайте от това, което постъпва чрез сетивата в главата ви. Човешкият мозък е антена, нищо повече от приемник на информация. Логично и естествено е съвсем съзнателно и внимателно да контролирате потока на входна информация. Когато програмата по телевизията не ви харесва – сменяте програмата.

Толкова е просто.

http://fresh-science.com/health/self-knowledge/intuitivna-empatiya-kak-da-se-predpazim-ot-chuzhdata-energiya/

тагове: интуитивна, емпатия

Отървете се от страхът. Страхът се изразява във фалшиви доказателства позволяващи на несъществуващи неща да стават реалност. Със сигурност не искате това. Излезте от капана на страха като приемете себе си. Образът който виждате за вас самите е ключът за благоприятната ви реалност. Запитайте се – жертва ли съм? Ако се виждате като жертва, значи доброволно давате власт на другите над вас самите – приемате тяхната енергия. Трябва да разберете, че това как виждате себе си е единственото нещо, което има значение. Успеете ли един път да промените възприятието за себе си, ще откриете силата, с която буквално може да променяте реалността. Успех!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>