ПРАВЯТ БЕНЗИН ОТ СЛЪНЦЕ БР.131

Бактерия конвертира водорода в изопропанол

Правят бензин от слънце

Слънчева енергия се превръща в бензин – в истинско течно гориво. Уникалното откритие е на изследователи от Харвардския университет.

Учените са намерили начин как да конвертират слънчевата енергия в течно гориво. Така потенциално ускоряват превключването на човечеството към алтернативни източници на енергия.

В момента слънчевата енергия може да се превърне във водород с помощта на фотоволтаични клетки, като водородът може да се съхранява в горивни клетки за бъдеща употреба. Но водородът така и не успя да се наложи като източник на енергия в днешния свят, който е инфраструктурно настроен да работи с течни горива.

Сега обаче учените са измислили начин за използване на слънчевата светлина, за да се разделя водата на водород и кислород. След това те използват бактерия, за да конвертират водорода, плюс въглероден диоксид, в течното гориво изопропанол.

Надеждата сега е, че слънчевата енергия ще намери повече приложение.

http://www.vsekiden.com/167016

тагове: бензин, слънце

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>