50 ВИНАРСКИ ИЗБИ В НАДПРЕВАРА ЗА ПРИЗА ” ЗЛАТЕН РИТОН”

 Със силна конкуренция започна 21-ото издание на  Международния конкурс за вина, винено бренди, ракии и спиртни напитки за наградите на Международната изложба за лозарство и винарство  „Винария 2015“.  50 фирми, от които 20 чуждестранни, са претенденти за приза „Златен ритон“, известен като „Винения Оскар”, златни и сребърни медали. Това съобщи инж. Рада Виденова, главен секретар на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), на пресконференция в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив, където се провеждат дегустациите.

            Броят на участниците в състезанието е рекорден, отбеляза Рада Виденова. Той повтаря успеха от миналата година. Претендентите от чужбина идват от Италия, Чехия и Молдова. „От българска страна се включиха много нови малки изби, някои от тях за първи път, затова с нетърпение очакваме резултата от техния дебют“, добави главният секретар на НЛВК, която организира престижния конкурс. 

            Журито ще опита над 250 проби  в три категории – бели, розе и червени, в които има  по две подгрупи – за млади и за стари вина. Превес отново имат дегустаторите от чужбина, те са 12 от общо 20 оценители, като българските също  са със солиден  опит от участието си в комисии на международни конкурси.

            В журито са поканени експерти от Германия, Италия, Швейцария, Холандия, Румъния, Чехия, Полша, Франция, Италия и Белгия, които са еножурналисти, търговци и винени консултанти. „Това са известни дегустатори, които ще отнесат със себе си впечатленията от нашите вина, както и от избите, които ще посетят тук. Ще се създадат и предпоставки за реални бизнес взаимоотношения, тъй като те, заедно с още 10 чуждестранни търговци, ще посетят и Международната изложба „Винария 2015”, която  стартира на 4 март. Гостите са от държави, които представляват важни за България винени пазари“, коментира Виденова.

            За да се гарантира независимост и обективност на оценките, използваме компютърна  система, поясниха от НЛВК. Голямата награда „Златен ритон“ се дава само на едно вино в група, но при условие, че някоя от пробите е получила над 90 точки от максимални 100, в противен случай призът не се присъжда.

            „2014 година беше трудна за бранша поради лошите метеорологични  условия. На места реколтата беше напълно унищожена. Разбира се, има и места, където колегите успяха да съхранят гроздето и получиха добри  вина. Тези добри вина ще дегустира журито“, каза Рада Виденова.

            Имената на победителите ще бъдат обявени на 4 март на церемонията „Нощта на Златния ритон“. От следващия ден наградените вина може да бъдат опитани и от посетителите на „Винария 2015“.

            Българската винена индустрия отново има продукти, с които да се похвали, а „Винария“ ще ги покаже по нов и много атрактивен начин, изтъкна на пресконференцията д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който организира изложението съвместно с НЛВК.

            На него за първи път се прави Град на виното, където близо 40 наши и чуждестранни изби представят своите колекции. Той пресъздава атмосферата на българските възрожденски селища със своите малки къщи  и пъстра главна улица. Има  зони за експозиции, за гурме демонстрации, за презентации и за отдих, пресцентър и бутик, където ценителите  могат да купят изискани вина на заводски цени. Всеки ден посетителите ще се забавляват с културна програма.

Vinaria2015-konkurs-28.02.205На снимката: Започнаха дегустациите в Междунардния конкурс за вина, винено бренди, ракии и спиртни напитки. Журито ще опита над 250 проби, за да определи носителите на наградите на Международната изложба за лозарство и винарство “Винария 2015″  

История на  Международен конкурс за вина, винено бренди,

ракии и спиртни напитки

            У нас първият Международен конкурс за вина, ракии и винено бренди е проведен през 1962 г. в София, следван през 1972, 1976, 1980 и 1984 г. от издания в Слънчев бряг – всички под патронажа на Международната служба за лозата и виното OIV, т.е. според правилата и критериите на най-авторитетните конкурси по света.

            Националната лозаро-винарска камара възобнови тази традиция по случай 20-годишния юбилей на „Винария“ през 2012 година. Така Националните дегустации, които определяха призьорите на изложбата, станаха международни.

            Целта на конкурса е да осигури възможност за международно признание на участващите производители. Регламентът съответства на стандартите на OIV.

            Партньори на НЛВК  в организирането на конкурса са Международен панаир Пловдив, катедрата по винопроизводство в Университета по хранителни технологии, Съюзът на енолозите и парк-хотел „Санкт Петербург“.

            Паралелно с международния конкурс се провеждат и традиционните Национални дегустации на вина, ракии и винено бренди.  Голямата награда е  “Бъчвата на НЛВК”.

тагове: 50, винарски, изби, приза,  Златен ритон          

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>