ТЕАТЪР

Резултат с изображение за театърСпоред най- великия драматург на всички времена, Уйлям Шекспир, животът е един театър. Често, той  е по- богат и неочакван, дори от пиесите на  самия Шекспир.

До голяма степен, ние сами сме творци на ролите, които играем в своя жизнен път. Понякога се превръщаме в герои и всички наоколо ни възхваляват. Друг път търпим тежки поражения, губим приятели и подкрепа. Има и трета възможност- седим и съзерцаваме отстрани, без да предизвикваме неприязън или възхищение.

По- важно е, както  става в добрите театрални пиеси, в максимална степен да останем верни на себе си. Преди време, един умен човек беше казал, че най- сигурното спасение е истината. Дори и да не разберат, хората инстинктивно усещат, когато някой ги лъже. Може би, щом сме на прага да излъжем някого, по- добре е да  замълчим.

downloadГолемият английски драматург, William Somerset Maugham    /1874-1965/ е писател и автор на разкази. Неговото творчество е предмет на много изследвания. Литературните му герои стават прототипи  на различни автори и техните произведения. Изобщо можем да кажем,  че той е едно голямо име в световната литература и култура.

Истинският живот на Maugham  е по- богат от неговото творчество. Роден в заможно и изключително влиятелно семейство, той още на 10 години губи своите родители. Има тежки взаимоотношения с чичо си, който се грижи  за неговото  израстване. Завършва медицина, въпреки традицията в семейството, в което повечето са юристи.  След големият финансов успех на романа си Лиза от Ламбет /1897/, обръща гръб на медицината и се отдава на писането.

Това е само началото. През 1916 година, той е привлечен в британското разузнаване.Там постига такива успехи, че в навечерието на Октомврйската революция е изпратен в Русия, за да работи за стабилизиране на Временното правителство. Планът му за противодействие на болшевиките  се смята  нереален и е отхвърлен. Днес, специалистите го оценяват, като единствено възможен, за предотвратяването на революцията. Самият Maugham скромно споделя, че ако е бил изпратен 6 месеца по- рано, в Русия е нямало да има революция. Литературният си шедьовър „За човешкото робство”, той пише през 1915 година. Големият американски писател и критик Теодор Драйзер го определя за гений, а произведението сравнява със симфония на Бетховен.

Впечатленията си от разузнаването, William Somerset Maugham описва  в сборника от разкази „Ашъндън- или британския агент”. Сигурно се досетихте. Това е прототипът на прочутия 007- Джеймс Бонд. Личният му живот е отделна история. Той е имал сериозни връзки с мъже във време, когато това се наказвало като углъвно престъпление в родната му Англия. Но въпреки това, се жени за бившата жена на фармацевтичен магнат.  Ражда им се дъщеря. По- късно се развежда, защото жена му не може да приеме сериозните му връзки с мъже.

При всички превратности на съдбата, William Somerset Maugham  става един от най- успешните, известни и богати писатели в англоезичния свят, въпреки отношението на семейството му към „несериозните” му занимания.

 Мисля си: “Дали ако Maugham беше написал истинската история на своя живот, това нямаше да превъзхожда цялото му литературно творчество! Нагледно, неговият живот, е една изключителна театрална пиеса!

Автор: Георги Караджов    

тагове: театър , William Somerset Maugham        

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>