ПЪРВИЯТ КОМПЮТЪРЕН ПРОГРАМИСТ В СВЕТА Е ЖЕНА БР.133

Ейда Лавлейс (1815-1852)

Ейда Лавлейс (1815-1852)

На името на Ейда Лавлейс са кръстени европейските интернет награди Lovie

 Осми март отмина, но ако свързвате името Лавлейс само с порноактрисата Линда от “Дълбокото гърло”, значи е време да попълните познанията си за най-известните жени в света с още една личност.

На 10 декември се навършват 200 години от рождението й на английската математичка Ейда Лавлейс (1815-1852), наричана “магьосницата на числата”. Приносът й е в това, че създава алгоритъм за компютър във времената, когато компютърът все още не съществува – постижение, което според някои я превръща в първия програмист в историята Лавлейс е назначена да работи с Чарлз Бабидж през 1843 г. и документира неговата известна “аналитична машина”, която представлява ранен модел на компютър. За разлика от него младата жена успява да прозре потенциала на компютъра отвъд простите математически сметки.

Тя написва обширни бележки, в които обяснява детайлно как на машината могат да бъдат зададени инструкции стъпка по стъпка, така че тя да извършва сложни математически изчисления и да бъде “научена” да работи не само с цифри, но също така и с думи и символи.

Бележките й се смятат за първите описания на онова, което сега наричаме алгоритми и компютърно програмиране.

Единственото законно дете на поета лорд Джордж Байрон,

Ейда умира от рак едва 36-годишна, на възрастта на баща си. Времето ще покаже, че мозъкът ми е нещо повече от тленен орган, убедена е тя приживе.

Към математиката я ориентира нейната аристократична майка, която вече била разделена с Байрон, но се опасявала, че дъщеря й също може да стане поетеса. Затова се постарала да я образова, като тласне интересите й в друга посока.

Фамилията, с която Ейда остава в историята, всъщност е на съпруга й – Уилям Кинг-Ноел, първи граф на Лавлейс, с когото имат три деца.

Днес нейното име носят европейските интернет награди Lovie, еквивалент на американските “Уеби”. В родината й отбелязват деня на Ейда Лавлейс в средата на октомври (тази година на 13-и), когато се честват и всички жени от научната общност, работещи в областта на точните и инженерните науки, особено технологиите и математиката.

http://bulevard.bg/news/parviyat-kompyutaren-programist-v-sveta-e-zhena-7713.html

тагове: първият, компютърен, програмист, жена

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>