ЩЕ ВИ РАЗКАЖЕМ ЗА НЕГО БР.133

Снимка0177

Снимка0176

Снимка0178

Той се казва Местан Юсеинов Мехмедов. Роден е на 9 декември 1935 година, а като го погледне човек, изглежда между 50-60 годишен. Името му както споделй той, в превод е “Свята зора”. Началното си образование завършва в турското училище “Руджие,” което се е намирало зад Окръжен съд- Пловдив, срещу училище     “Диимтър Благоев”. По настоящем, училището не съществува. След това завършва гимназия  ”Маразлията”, по- късно ПУЦ Технология на тютюна- клон Асеновград и след това Икономически техникул- Пловдив. Макар и от ромски произход, особено впечатление прави негоата иродиция и интелект. Познава основно библията и я  цитира без грешка. 

За своите родители сподели следното: “Баща ми, Юсеин Мехмедов Местан е роден през 1890 година, а майка ми, Шазие Османова Мехмедова, по- късно Местан е родена през 1900 година. На двамата лека им пърст. Тук, в Столипеново отначало е било само гора.  През 1954 година е имало само няколко сламени къщурки.  

Честите пожари през 1948 година, ги изгаряли до земи. След наводнението през  месец юни  1956 година, тук е било градина. И през 1971 година  посториха първите блоковете.

 Родиха ми се четири момиечта, по- големите две през 1956 и 1971 година.  Едната е Хюда верде, което значи “Бог създаде” , другата е Шазе, което значи “Светлина”. Имената на моите деца са божествени. В тях е вложен смисъл. За мен името е от голямо значение. Докато днес, хората не се замислят, какво име ще дадат на децата си. Ето и моят внук Давид. Също има смисъл имато му.  Сега работи  заедно с баща  си във Франция. 

В момента, Местан е пастор  на Обединена Божия църква- Столипеново. Не беше необходимо да задавам въпроси. Той сам сподели,че Божия евангелска църква е създадена през 1900 година от двама немци, Митер Майер и Ханс Копер По времето на пастор Неделчо Петков, Местан се покръства от мохамеднаска в християнска вяра- така подчерта той. Моите родители са дошли тук през 1912 година, а през 1924 година, когато е било голямото земетресение в Чирпан, се ражда брат ми.

Във съседство с новата Обединена  Божия църква има стара, която се нарича Божия евангелска църква. Тук, Местан проповядва дълги години и в един момент се създава конфликна ситуация, поради която той е напуснал църквата. И голямата му любов към Бог, която таи в сърцето си, го подтиква да построи нова църква. И не можем да си представим. Той продава всички златни  накити на дъщерите си, като прибавя и своята пенсия, построява новата църква през 2011 година. Двете му дъщери  помагат  в  нея. Думите на Местан дълбоко трогват сърцета: “Ако получавам пари, няма да има любов във сърцето ми и да работя за Божия слава”. Като го попитах, когато си замине от  този свят, кой ще продължи неговата мисия. Той ми отговори, че както вижда, ще бъде внукът му Давид, който сега е във Франция. Той има голяма любов към Бога и непрекъснато се интересува от знанията.

Двамата с Местан сме във църквата и сподели, че  тя е построена от  Бог,  а той само изпълнил обещанието, което е дал пред Него. Вътре е приятно да се стои. Излъчва се  енеригя, която успокоява и те кара да се отпуснеш. ” Тук е Бог”- казва Местан. Уверявам се, че казва истината. В очите на този нисичък човек се излъчва увереност, сила  и неговите знания от библията доказват, че пред мен стои божествен човек. Сподели ми интересни неща и всичко, което преподава на хората. На големите празници като пример даде  рождество Христово, което възпроизвежда нагледно с живи ученици- яслата, малкият Христос и всички останали моменти. Това е само една малка част от всичко, което прави този духовен човек. Дори изпратил момче в Банкя, за да учи и да стане пастор. Но това  то починало. Сподели, че ще продължи да издирва момчета, които са посветени и вярват в Бог, за  да   ги изпраща на обучение. Сподели, че има постоянно присъствие  на всички духовни конференции.

Радвам се, че се запознах с този човек. Накрая го помолих да каже няколко думи  за  читателите на вестник Сияние. Той отговори: “Бог да им даде голяма светлина. Да виждат себе си пред Господа. Да знаят за какво са създадани Да не пречат, а да дават светлина. Да се осбодят от греха. Да имат вечен живот и цитира Йоан гл.3 стр 16   “Бог възлюби света, да има   живот вечен.”

Мария Герасова

тагове: пастор, Местан Мехмедов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>