ЛЕЧЕНИЕ НА УПОРИТИ АЛЕРГИИ БР.135

 Дарина Димова 

алерголог

 Питайте специалиста: Какво е лечението на упоритите алергии?

 
 

Алергията е реакция на свръхчувствителност на имунната система, предизвикана от вещества, които са чужди за организма. Те обикновено са безобидни и при повечето хора не предизвикват алергични реакции. За други обаче тези вещества играят ролята на алергени и предизвикват бурна реакция от страна на имунната система.

Реакцията на свръхчувствителност представлява силно завишено активиране на бели кръвни клетки, известни като мастоцити и базофили.

Алергиите се делят на три основни типа:

- анафилаксия – тежка алергична реакция, която се проявява внезапно и може да причини смърт. Сред най-често срещаните причини за появата й са ухапвания от насекоми, приемане на определени храни и медикаменти

- респираторни алергии – например алергичен ринит (включително сенна хрема и сезонни алергии към полени) и астма

- кожни алергии – уртикария, екзема, атопичен дерматит и контактен дерматит

През пролетта оплакванията от алергии са особено чести. Ето защо в рамките на нашата рубрика “Питайте специалиста” ще се съсредоточим именно върху възможностите за превенция и лечение на алергиите.

Наш специален гост през следващия месец ще бъде доктор Дарина Димова – специалист алерголог. Тя ще ви помогне да намерите отговор на всички въпроси, свързани с алергичните състояния на организма, които ви вълнуват.

Затова не се колебайте да изпратите своите въпроси към нея. Можете да го направите тук

Съществуват различни видове алергии, с някои от които следва да ви запознаем.

Алергичен ринит (Сенна хрема)

Питайте специалиста: Какво е лечението на упоритите алергии?Thinkstock/Guliver

Представлява алергично възпаление на носната кухина и по-точно – на лигавицата на носа. Възпалението се получава, когато дадени алергени (като поленови частици или прах) се вдишат от човек, който има силно развита чувствителност към тях. Сенната хрема се среща при 10-25% от населението в развитите държави.

Алергичният ринит се предизвиква от полени (микроскопични клетки, растителен еквивалент на сперматозоидите, които се разнасят от вятъра и насекомите). Те се отделят най-силно през пролетта, но при много видове отделянето продължава чак до лятото. 

Различните хора може да са алергични към полените на различни видове растения. Характерни оплаквания са сърбеж в носа, отделяне на секрет, запушване. Състоянието може да се влоши от замърсен с хлор въздух.

Съществуват два вида алергичен ринит – сезонен и целогодишен.

АстмаПитайте специалиста: Какво е лечението на упоритите алергии?Thinkstock/Guliver

Астмата е хронично състояние, което се придружава както от периоди на възпаление, така и от моменти на стесняване на дихателните пътища, които водят до затруднено дишане. Възпалението и дихателната констрикция могат да се влошат след излагане на алергени като полени, животински пух, прах, хлебарки. 

Влошаване на астмата може да се наблюдава по време на физическо натоварване, при студено време и силна емоционална възбуда. Цигареният дим и дразнещите химикали също могат да предизвикват пристъп.

Симптомите на астма са задух по време на физическа активност, хрипове, суха продължителна кашлица, стягане в гърдите, нарушение на съня поради затрудненото дишане и хрипове и други.

Екзема и атопичен дерматит

Питайте специалиста: Какво е лечението на упоритите алергии?Thinkstock/Guliver

Екземата е кожен обрив. При него кожата е възпалена, удебелена и зачервена. Много често се наблюдават области със суха и лющеща се кожа. Някои форми на екземата се характеризират с възпалени червени петна, от които понякога се отделя бистра течност.

“Атопичен дерматит” и “атопия” са термини, използвани, когато екземният обрив се свързва с алергия. Най-често причинителят на алергията не може да бъде идентифициран, но се наблюдават и други симптоми, които подсказват, че става въпрос за алергия – например алергичен ринит. 

При някои деца с атопичен дерматит се наблюдават червени или виолетови сърбящи петна, най-често в областта на лицето, врата или ръцете. Те също така може да страдат от хранителна алергия към яйца, мляко, фъстъци, соя, риба и други.

С напредване на възрастта симптомите на атопичния дерматит обикновено намаляват и могат да се ограничат само в една област от тялото, като ръце, врат, задколянна, лакътна ямка.

 http://jenite.bg/%D0%97% 

тагове: упориит, алергии

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>