ХИГС БОЗОНА ЗАЗВУЧА КАТО ХЕВИ МЕТЪЛ МЕЛОДИЯ БР.135

Физикът от ЦЕРН Пьотър Трачик е превърнал получените с помощта на компактния мюонен соленоид данни за Хигс бозона в музикално произведение в стил хеви метъл, съобщи на сайта сиЦЕРН.

Преди време физици от ЦЕРН бяха подложили на сонификация – преобразуване на информацията в звук – данните от четирите основни детектора на Големия адронен колайдер, в резултат на което учените получиха неголямо музикално произведение.

Физикът Пьотър Трачик, който обича да свири на китара, е преобразувал в музика информацията, получена с помощта на компактния мюонен соленоид – един от двата големи детектора на Големия адронен колайдер. Полученото произведение е посветено на научния семинар на ЦЕРН, състоял се на 4 юли 2012 година.

Именно тогава изследователите от ЦЕРН обявиха, че са открили нова частица – Хигс бозона.

В резултат на преобразуването на графики и схеми в музика, Трачик е получил две мелодии, които могат да бъдат изсвирени на китара. Физикът прибавил към тях партии за бас китара и ударни инструменти. В резултат Хигс бозонът е зазвучал като композиция в стил хеви метъл.

Ученият твърди, че с нетърпение очаква следващото откритие на ЦЕРН, за да създаде ново музикално произведение.

ОТ ТОЗИ ЛИНК МОЖЕ ДА ЧУИЕТ ЗВУЧЕНЕТО

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/higs-bozonyt-zazvucha-kato-hevi-metyl-melodiia-6034743

тагове: хигс, бузона, хеви, метъл, мелодоя

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>