БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ НАПРАВИХА ПЪРВАТА КОСМИЧЕСКА ОРАНЖЕРИЯ БР.135

Източник: Нова ТВ

Какъв вкус ще имат космическите плодове и зеленчуци? Как изглежда първата в света космическа оранжерия? Къде ще се изгражда тя? И всъщност – това сюжет от фантастичен роман ли е или съвременна реалност?

България е трета в света след Русия и САЩ по производство на храна, която консумират космонавтите,

припомня Нова ТВ. “Целта на тази програма е производство на храна, която да не се отличава от истинския вкус”, казва ръководителят на екипа от български учени, разработили първата в света космическа оранжерия Таня Иванова.

По думите ѝ космонавтите споделят, че салатите от зеленчуци от тази оранжерия са от любимите им ястия: “Казват, че на Земята не са яли толкова вкусни неща”. Сега се подготвя пускането на трето поколение оранжерия за производство на космически специалитети на базата на българската национална кухня.

“Земляни на Марс” не е заглавието на нов научно-фантастичен филм, а реалност, на която ще станем свидетели след 18 години.

За целта подготовката на космическото меню през 2030 г. е в разгара си. Липсата на гравитация вече няма да разваля вкуса на храната, а космонавтите ще могат да приготвят специалните си ястия направо на кораба.

Кулинарите в НАСА са разработили 100 рецепти, всички те обаче – вегански.

Месото и млякото са изключени от менюто, защото съставките трябва да са годни за употреба по време на целия 3-годишен престой.

Веганската пица или сушито например, били сред най-предпочитаните храни за космическата трапеза. А благодарение на специална оранжерия без почва, космонавтите ще могат да отглеждат и пресни плодове, зеленчуци и живи растения

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/bylgarski-ucheni-napraviha-pyrvata-kosmicheska-oranzheriia-6034758

 тагова: български, учени, първаат, космическа, оранжерия

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>