КАКВО СИМВОЛИЗИРАТ ЦВЕТОВЕТЕ В ИНДИЯ БР.135

Според индийцитеу червеният конец за здраве трябва да е черен

Какво символизират цветовете в Индия

Снимка: Личен архив

Едва ли има по-цветна феерия от Холи фестивала в Индия. Празникът, отбелязващ настъпването на пролетта, е толкова живописен с пъстротата си, че веднъж види ли го човек, няма как да не пожелае да бъде част от него.

Местните хора отдават почит към всички багри и чрез тях описват емоциите си – любов, радост, възхищение…

А сега ще се опитаме да ви предадем малка част от индийското познание за цветовете. Забравете, че червеното оприличаваме със страст, жълтото – с нарцистични хора, а синьото е символ на свободата.

Според индийските традиции цветовете имат съвсем различно значение от това, което обичайно им придаваме ние.

Какво символизира всеки цвят според индийската култура, прочетете в следващите редове:

Зелено

Зеленото е символ на природата, което респективно го прави и символ на божието начало в представите на индийците. В тяхната култура този цвят на спокойствието се възприема като носител на обновлението, новото начало, плодородието и щастието.

Снимка: Личен архив

Синьо

Синьото е цветът на бог Кришна и символизира силата и живота. Въпреки че водата е прозрачна, прието е да се вярва, че те има син цвят. Водната среда е и мястото, където се заражда животът на земята. Този факт превръща синьото в символ на динамиката и новия живот.

Снимка: Личен архив

Жълто

Жълтото се счита за цвета на бог Вишну. Един от цветовете, присъстващ в сватбените одежди в Индия. Той символизира целомъдрие и чувственост. Вярва се, че жълтото привлича партньора. В същото време отблъсква лошото и е считан за свещен цвят, символ на святост. Цвят, който има силата да лекува.

Снимка: Личен архив

Червено

В западните култури червеното се възприема като символ на страстта, но в индийската култура има малко по-различно значение. В Индия булката е облечена в червено сари, което е символ на нейното целомъдрие и чистота. Цветът символизира плодородие, разкош и чувственост.

Снимка: Личен архив

Шафран

В нашия свят шафран може да има значение само на подправка, но в Индия наименованието служи за обозначаване на любимия им цвят. Дори в цветовете на националния флаг, присъства този цвят. Шафранът, или тъмно оранжево, се възприема за един от най-свещените цветове. Нюанс, който носи щастие за този, който го използва.

Снимка: Thinkstock

Бяло

Бялото е символ на чистотата и спокойствието и носи със себе си послание за мир.Индийците асоциират бялото със смъртта и прераждането. В старите времена вдовиците са носели само бели дрехи. Бялото е и символ на абсолютния отказ от всичко материално на този свят.

Снимка: Личен архив

Черно

В Индия черното е символ на злото, смъртта и наказанието. Индийците никога не обличат децата си в черно и не носят черни дрехи на сватби и кръщенета. Мракът и негативните емоции се асоциират с черно. В същото време, индийците закачат черни предмети пред домовете си, за да ги пазят от злото. Връзват на китките си черни конци, за да не позволят негативните мисли да ги достигнат. Често рисуват и черен кръст на детските чела, за да ги предпазва от всичко лошо.

Снимка: Личен архив

В България също се провежда празник на пъстротата, който носи името Фестивал на цветовете. Тази година предстои и неговото второто издание - на 20 юни в София.

http://www.edna.bg/svobodno-vreme/pochivka/kakvo-simvolizirat-cvetovete-v-indiia-4638009

тагове: цветовете, Индия

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>