КАК ДА ПОЗНАЕМ ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО ПРИ ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ БР.135

То съвсем не е козметичен проблем

Как да познаем затлъстяването при домашните любимци

Снимка: Thinkstock

Затлъстяването е сериозен проблем, засягащ все по-голяма част от модерното ни общество. По последни данни то се квалифицира като сериозно хронично заболяване, засягащо не само хората, но и техните любимци.

Когато говорим за затлъстяване при домашните любимци трябва ясно да се поставят някои граници. Едно куче е с наднормено тегло когато е с 15% по-тежко от идеалното си тегло. При котките процентът е по-висок – 30%.

Над 40% от четириногите ни приятели са с наднормено тегло.

Наднорменото тегло предразполага към редица заболявания, повече от които са с тежки последици. Заболявания на опорно-двигателния апарат катокуцоти, остеоартрит, тазобедрена дизплазия, дискови хернии са пряко свързани с наднорменото тегло. Освен тях в списъка се включват диабет, сърдечна недостатъчност, чернодробна липидоза, панкреатит, хиперадренокортицизъм и хипотиреоидизъм.

Качеството и продължителността на живот също са намалени. WSAVA ( World Small Animals Veterinary Asosociation) или иначе казано Световната асоциация на ветеринари,работещи с компанийни животни, публикува доклад, в който се споменава, чепродължителността на живот на кучета с наднормено тегло е съкратен средно с 1,8 до 2 години. Освен това, отново по техни данни, разходите за медицински грижи и храна на такива животни са средно със 17% до 53% по-високи.

Снимка: Thinkstock

След като вече привлякохме вниманието ви, е време за просвещение!

Дали едно животно е затлъстяло се определя по скала за идеално телесно тегло (BCS). Тя има 9 точки, като всичко над 5 значи затлъстяване. Преценяват се няколко аспекта в телосложението – талия, обиколка на гърди, врат и др. Редица породи са предразположени към натрупване на излишно тегло – Лабрадор, Кокер Шпаньол, Бийгъл, Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол и др.

Женските кучета и мъжките котки са преобладаващата група спрямо половете. Разбира се, кастрираните животни са с предимство… Животните, които живеят в апартаменти и се движат в ограничено пространство, или не се разхождат, често също влизат в графата рискови.

Снимка: Thinkstock

Храненето на воля също е огромен фактор. Спазването на дажбите е от голямо значение. Даването на прекомерно много лакомства, а също и просенето на храна от масата, води до бързо затлъстяване. Понякога стопаните грешно тълкуват сигналите на любимците.

Котките например никога нямат нужда от социален контакт, за да покажат че са гладни. Когато котето се умилква, не означава че е гладно, но ако му дадете храна в повечето случаи няма да ви откаже. Друго грешно схващане е, че само младите котета искат да играят. Котките на всяка възраст с радост ще приемат една весела игра, която да ги поддържа във форма.

Снимка: Thinkstock

Спортуването е необходимо, като само разходките не стигат. Хидротерапията за кучета с ортопедични проблеми в напреднала възраст е добър избор. Използването на купи за хранене с лабиринт при котките помага за по-бавното хранене и запазва интереса им. Давайте само ниско калорични специални лакомства.

Запомнете – размерът на лакомството няма значение, важен е жестът, самото действие, а не количеството! Помислете за други начини за награждаване – игра, разходка, играчка.

Когато животното е диагностицирано с наднормено тегло, най-добре се консултирайте с ветеринарен лекар относно промените в режима на хранене, вида храна и количеството ѝ.

Снимка: Thinkstock

Запомнете – това е един динамичен процес, изискващ търпение и много усилия от страна на стопаните! Те трябва да приемат, че кучето или котката са част от семейството, но техните нужди са различни. Превенцията е по-добра от лечението, затова не пропускайте да се осведомите за кондицията на вашият четириног приятел при всяко посещение при ветеринаря си.

Автори:
Д-р Иван Станоев и д-р Любов Атанасова

http://www.edna.bg/svobodno-vreme/domashni-liubimci/kak-da-poznaem-zatlystiavaneto-pri-domashnite-liubimci-4637214

тагове:  затлъстяване, домашни, любимци

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>