ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ ОТКРИХА ОКЕАН НА 644 БР.135

КИЛОМЕТРА ПОД ПОВЪРХНОСТТА НА ЗЕМЯТА

Спомняте ли си научно-фантастичната книга на Жул Верн “Пътешествие до центъра на Земята”? Е, може би не всичко в книгата е увлекателна измислица.aghatamap

След десетилетия на обсъждане и хиляди теории, учените са открили голям океан във вътрешността на мантията на Земята, като той е толкова голям, че би могъл да събере всички океани на Земята.

Това проучване е проведено от изследователи и геофизични учени от Съединените щати и Канада, като се използват данните, получени от Array- набор от стотици сеизмометри, разположени на територията на Съединените щати, които постоянно “слушат” за процесите в земните недра. Изследователите вярват, че водата на Земята може би идва от вътрешността на планетата и се “избутва” на повърхността благодарение на геоложката активност.

В статия, публикувана в списание “Nature” се посочва, че учените са открили данни, които сочат за съществуването на огромен океан под мантията на Земята, намиращ се на около 600 километра под краката ни.

Според водещият автор на изследването Graham Pearson, член на Университета в Алберта, Канада:
“Данните потвърждават категорично, че под краката ни има огромни водни пространства. В тези зони има толкова вода, колкото всички океани взети заедно. Една от причините, поради които Земята е толкова динамична планета е наличието на вода вътре.” добавя той.

Това откритие поставя редица въпроси като, какво наистина има под краката ни? Зависи много от това, в какво вярваме, но в античната митология и история често се споменава за съществуването на подземен свят. Едно е ясно обаче, с всяко ново изследване и проучване, ние разбираме колко малко знаем за това, което се намира под нас.

http://bg.checkonline4you.com/izsledovateli-otkriha-okean-na-644-kilometra-pod-povarhnostta-na-zemyata/

тагове: изследователи, океана 644, километна повърхността, земята

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>