7 БЪЛГАРСКИ СЕЛА, В КОИТО ЩЕ СЕ ВЛЮБИТЕ БР.135

Българското село носи живия пример за силата на духа, за борбения и непреклонен, трудолюбив и честен българин, който с пот на челото изкарва прехраната на своето семейство. В българското село – там, все още живеят традициите, които крият дълбоко тайните на вековното ни съществуване…и докото все още мъждукат светлинки в тъмните зори, от прихлупените колибки, докато димят комините и въздухът ухае на прясно изпечен, домашен хляб, докато е будна паметта ни, Българското село ще го има!

BuzzBox.bg избра 7 села, които решихме да ви представим днес:

Боженци

боженци

Според легендата село Боженци е с история на повече от 600 години. Легендата разказва за болярката Божана, която през 1393 г. при превземането на Търново избягва със семейството си и търсейки спасение в гористите планини стига до малка рекичка. Заселва се по северните склонове на Стара планина и основава село Боженци.

Широка Лъка

@http://seebulgaria.net/

Смята се, че тук се е родила родопската песен. Много от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор са започнали своя път от тук.

Жеравна

жеравна

 

 

Известен като най-големия архитектурен резерват у нас, Жеравна е едно романтично кътче, наследено от Българското възраждане.

Къщите са изографисани с изящна дърворезба. Намира се в полите на Източна Стара планина, наследник на старо тракийско селище Потук. Общо 172 от къщите са обявени за архитектурни паметници на културата.

 

Лещен

@http://bulgariatravel.org/

Селото привлича туристи с автентичния си вид и старите къщи, запазени от епохата на Възраждането (XVIII – XIX век). Днес в селото са реставрирани около 15 къщи, които пресъздават духа и атмосферата на миналото. Много от тях предлагат настаняване. Гостоприемните домакини ще ви нагостят с вкусни местни ястия, приготвени от екологично чисти продукти.

Ковачевица

Ковачевица

Село Ковачевица е запазило старинния си вид от края на XIX век и е една от най-посещаваните места за любителите на селския туризъм. Обявено е за архитектурен резерват.

Намира се във планински район в западната част на Родопите, разположено край река Канина и на 24 км от Гоце Делчев.

Село Гела

@www.hotel-gela.com

Смята се, че е основано от траките, като днес една от неговите забележителности е именно тракийската крепост Градище. Легендата разказва, че това е родното място на Орфей. Съвсем наблизо – в пещерата Дяволското гърло, той слязъл под земята да търси любимата си Евридика, разказват местните.

Село Долно Луково

550863_367430440002770_2116951275_n

Решихме да поставим в този списък и едно село, което не е толкова популярно, но според мнозина е едно от най-запазите села в България. В него се намира една от най-старите действащи църкви в България – 1806 година, която е създадена само за 7 дни. Не пропускайте да видите и вечното зелено „ягодово дърво“, което се намира  в центъра на селото.

 http://buzzbox.bg/7-

тагове:: 7, български, села

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>