ОТКРИТ УНИВЕРСИТЕТ ПО ПРИРОДНИ ЗНАНИЯ

10013505_864137533613429_545114977_sПета лекция

КАК УМЪТ УПРАВЛЯВА ТЯЛОТО

Преди да се научим да владеем мисълта си, трябва да разберем нейната сила и важност, а не нещо възприето от някого. Трябва да сме убедени, че лошите мисли ни вредят, а добрите пренасят полза. В най-съкровената част от съзнанието ни трябва да залегне убеждението, че мисълта е вечна. Че е господар на съдбата ни и всеки миг има дял в решението й. Трябва да упражняваме правилен контрол на нашите мисли и тогава ще получим без усилие, всички хубави неща. Ако злоупотребим с нейната сила, чакат ни лоши неща. Следва, че силата на мисълта е всемогъща в човешката дейност.

Ще си позволя да дам този пример: Професор Гейтс прави следния опит. Прекарва дъха на даден човек през тръба, изстудена в лед. За да превърне във водни капки летателните частици от излишния въздух, прибавя родопсилен йод. Същият смесен със сгъстени водни частици, не дават видима утайка. Когато обаче човек се разгневи, до пет минути по тръбата се явява кафява утайка, която показва наличие на химично вещество, дължащо се на душевно вълнение. Това химично съединение дадено на хора и животни, причинява възбуда. Голямата скръб, като тъга по загубено дете, дава силна утайка. Мъката – възчервена утайка.

Опитите показват, че душевните вълнения, които се дължат на дразнения, зложелания или угнетения, произвеждат в тялото вредни вещества. Някои от тях са крайно отровни. Приятните вълнения произвеждат химични съединения, които са източник на енергия.

Опитите пък на Джак Лоб от Чикагския университет показват, че мисълта произвежда явления, подобни на електричеството. Частиците на живата материя, се променят от положителни на отрицателни и обратно под влияние на мисълта. Това прави сравнението на мисълта с „Телеграма на мозъка.” По-вярно, разширява познанието ни за влияние на мозъка върху телесните ни прояви.

Хубавите мисли дават безкрайно много сила, отколкото отчаянието и мрачното настроение. Тук искам да вмъкна една мисъл: „Веселостта е вечна смазка на ума, тя е именно, която премахва скърцанията и неприятните преживявания.” Веселият човек не се изтърква или изхабява така скоро както човек, чийто настроение разсипват крехката й част и напълно я разстройват.

При поддържане на здравето и при лекуване на болестите, веселото настроение е най-важният фактор – казва доктор Сандерс.

Силата му принася полза, като някое добро лекарство. Не е някаква изкуствена възбуда на тъканите, която се последва от реакция и по-голямо изхабяване, както е случая с много лекарства, а влияние, което дава живот и което стига до всяко кътче на тялото.

То дава блясък на погледа, червенина на бузите, пъргавина на походката и подтиква всички скрити сили, които крепят живота. Кръвта обикаля по тялото по-свободно, кислородът стига до клетките, здравето цъфти и болестта бяга.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Смехът лекува. Заместете нервирането, ядосването и мърморенето с весело настроение!

Хармонията, здравето, хубостта, успехът – това са истинските неща. Обратното на тях са въображението и измислиците. Да не позволяваме нищо да ни смущава и да посрещнем с най-голямо спокойствие всичко, което ни се изпречи на пътя. Нищо не допринася за здравето и щастието ни толкова много, колкото спокойния ум. Когато умът е спокоен и несмущаван, всяка функция се извършва правилно и естествено. Навсякъде в тялото царуват здраве и равновесие. Спокойният ум може да свърши безкрайно много работа, отколкото смущавания и разстроен ум.

На слънчевия човек успехът от работата идва самичък. Всеки обича да има работа с приятни и весели хора. Несъзнателно се отдръпваме от намусения, груб, сърдит човек, независимо колко е способен. Предпочитаме да имаме работа само с весели хора, защото те развеселяват обстановката и я правят приятна и хармонична. Затова усмивката да не слиза от устните ни, но онази, силната, дълбоко от сърце.

Мария Герасова

тагове: как, умът, тялото

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>