СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ бр.137

За функционирането си мозъчните клетки изискват постоянно набавяне на кислород и глюкоза (веществото, чрез което мозъчните клетки получават енергия) чрез кръвообръщението. Мозъчният инсулт (мозъчносъдов инцидент) се развива когато доставката на кръв до част от мозъка е нарушена, което причинява смърт на мозъчните клетки там. Кръвотокът може да бъде нарушен по различни механизми, основните от които са запушване или разкъсване на артерия.

Видове мозъчен инсулт според причината

•    Запушване на мозъчна артерия (исхемичен инсулт)

Блокирането на кръвотока в мозъчна артерия от кръвен съсирек е най-честата причина за мозъчен инсулт. Частта от мозъка, която се кръвоснабдява от засегнатия кръвоносен съд, бива лишена от кръв и кислород. В резултат клетките от този дял на мозъка започват да умират и частта от тялото, която те контролират, спира да работи. Най-често кръвният съсирек се образува вследствие на разкъсана атеросклерозна плака и стартиралите процеси на кръвосъсирване.

Рисковите фактори за стеснени атеросклеротични кръвоносни съдове в мозъка са същите, които причиняват и стеснени кръвоносни съдове в сърцето и респективно инфаркт на миокарда. Тези рискови фактори са

 •   Високо кръвно налягане

•    Висок холестерол

•    Диабет

•    Тютюнопушене

•   Мозъчен инсулт вследствие на ембол

Друг тип мозъчен инсулт може да възникне, когато кръвен съсирек (тромб) или част от атеросклеротична плака се откъсне, тръгне по посока на кръвния ток и се „заклещи” в някоя артерия в мозъка. Когато кръвообръщението там спре, мозъчните клетки не получават повече кислород и глюкоза, и възниква мозъчен инсулт. Този тип мозъчен инсулт се определя като емболен мозъчен инсулт.

Например тромб може да се образува в сърцето, в резултат от аритмия (нерегулярен сърдечен ритъм), също като и предсърдното мъждене. Обикновено тези тромби остават свързани с вътрешния слой на сърцето, но понякога те могат да се откъснат, да тръгнат с кръвотока (тромбембол) и в крайна сметка да стигнат до някоя мозъчна артерия и да я запушат (емболизъм).

•    Мозъчно кръвотечение (хеморагичен инсулт)

Мозъчно кръвотечение възниква когато мозъчен съд се разкъса и кръвта се излее в околната мозъчна тъкан. Мозъчната хеморагия причинява симптоми на мозъчен инсулт чрез ограничаване на достъпа до кръв и кислород на някои части от мозъка. Също така излятата извън кръвоносния съд кръв може да причини оток на мозъчната тъкан. Отокът и насъбирането на кръв при мозъчна хеморагия повишава налягането в черепната кухина и причинява допълнителни увреждания на мозъка чрез притискането му към стените на черепа, което още повече намалява кръвотока към мозъчната тъкан и клетки.

 

  • Подарахноидно кръвотечение

Арахноидната обвивка е най-вътрешната и рехава обвивка на мозъка. При подарахноидното кръвотечение кръв се събира в пространството под арахноидната обвивка. Кръвта се появява от кръвоносен съд, който се разкъсва или има висока пропускливост през стените си. Често причината е аневризма (ненормално издуване навън на стената на кръвоносен съд). При подарахноидната хеморагия обикновено се получава внезапно и тежко главоболие, гадене, повръщане, схванат врат. Ако не се разпознае и лекува, могат да настъпят тежки неврологични последствия като кома и мозъчна смърт.

•    Васкулит (възпаление на кръвоносните съдове)
При васкулита кръвоносните съдове са възпалени и това причинява намален кръвоток към мозъчната тъкан, вследствие на което се развива мозъчен инсулт.

•    Транзиторна (преминаваща) исхемична атака (ТИА)
ТИА (т.нар. мини-инсулт) е мимолетен мозъчен инсулт, който се понася добре от организма и е обратим. Това е краткотраен епизод (по-малко от 24 часа) на временна увреда на мозъчната функция, която е причинена от намален кръвоток. ТИА причинява загуба на функцията на част от тялото, която се контролира от засегнатия дял на мозъка. Нарушеният кръвоток най-често се причинява от тромб, който спонтанно се образува в мозъчния съд (тромбоза). Също така може да възникне и от тромбемболия (разгледана по-горе). По-рядко други причини за ТИА са кървене и спазъм.

Някои транзиторни исхемични атаки се развиват бавно, докато други се развиват бързо. По дефиниция всички ТИА се разрешават за 24 часа. Мозъчните инсулти изискват по-дълго време от ТИА, за да се възстановят, както и при мозъчните инсулти загубената временно неработоспособност на част от тялото може никога да не се възвърне.
Транзиторната исхемична атака може да възникне веднъж, няколко пъти или да предшества мозъчен инсулт.

При ТИА, развила се от тромб в кръвоносен съд, който кръвоснабдява ретината на окото, пациентът временно може да спре да вижда. Aко ТИА засяга каротидната артерия (най-голямата артерия, кръвоснабдяваща мозъка) може да се появят проблеми с движенията или усещанията на едната страна на тялото, която е противоположна на блокадата в мозъка. Пациентът може да изпита временно двойно виждане, световъртеж, загуба на равновесие, слабост или парализа на части от тялото, невъзможност да говори или да разбира какво му говорят.

Рискови фактори

Най-честите рискови фактори за мозъчен инсулт са:
•    Високо кръвно налягане
•    Висок холестерол
•    Тютюнопушене
•    Диабет
•    Напредване на възрастта

С повишен риск от мозъчен инсулт са и хората с предсърдно мъждене, наличен междупредсърден отвор, болести на сърдечните клапи.

Когато мозъчният инсулт се случи при по-млади хора (на възраст по-малко от 50 години) под внимание трябва да бъдат взети по-редките рискови фактори, като наркотици, разкъсана аневризма, наследствено предразположение към ненормално кръвосъсирване.

 Симптоми

При спиране на кръвотока към мозъчните клетки те спират да работят нормално. Симптомите на мозъчен инсулт зависят от мястото, което е засегнато в мозъка и обхвата на увредена мозъчна тъкан.

Малките мозъчни инсулти може да не причинят изява на симптоми, но въпреки това могат да увредят мозъчната тъкан.

Главните симптоми на мозъчен инсулт са:
•    Внезапна слабост или скованост на лицето, ръката или крака, особено от една и съща страна на тялото. Загубата на възможността за волеви движения или усещане може да бъде частична или пълна.
•    Внезапно объркване или проблеми с говора и разбирането. Понякога слабостта в мускулите на лицето може да причини изтичане на слюнка от устата.
•    Внезапни проблеми със зрението на едното или двете очи
•    Внезапни проблеми с ходенето, световъртеж, загуба на равновесие
•Внезапно тежко главоболие

Какво да се направи при съмнения за мозъчен инсулт?

При внезапна поява на споменатите симптоми, трябва веднага да се извика спешна медицинска помощ. Целта е възможно най-бързо пострадалият да се транспортира до болнично заведение, за да се потвърди или отхвърли диагнозата мозъчен инсулт и да се пристъпи към съответните реанимационни грижи.

Следните действия могат да бъдат от полза докато се изчаква пристигането на линейката:
•    Засегнатият човек трябва да се постави легнал, за да се осигури оптимален кръвоток към мозъка.
•    При сънливост, липса на реакция или гадене, човекът трябва да се постави в странично стабилно положение, за да се избегне задушаване при евентуално повръщане.
•    Не се дават никакви лекарства, тъй като типът мозъчен инсулт не е изяснен и грешният медикамент може да засили увредата.

При съмнения, че някой получава мозъчен инсулт, можете да го накарате да направи следните три задачи:
1.    Да се усмихне – при усмивката лицето трябва да се движи симетрично
2.    Да повдигне двете си ръце – важно е да се огледат мускулите на една от двете страни на тялото за слабост
3.    Да каже просто изречение.

При невъзможност за изпълнение на някоя от тези задачи спешно трябва да се извика екип на Спешна помощ!

http://sarce.bg/disease/%D0%9C%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82/

 тагове: сърдечни, заболявания, мозъчен, инсулт

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>