СЛЕДИ ОТ ЧОВЕШКО ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ ОТКРИХА В КОРЕЯ БР.141

Статуя на Буда в Гьонджу.© Wikimedia Commons

Статуя на Буда в Гьонджу.
© Wikimedia Commons
Корейски археолози от Фондацията за културно наследство Сила смятат, че младеж, чиито останки са открили в гробница на знатна жена, е бил принесен в жертва по време на погребението.

Гробницата е открита в Гьонджу, Северен Кьонсан, който е бил столица на Сила от 57 по 935 г. Погребението датира от края на V или началото на VI век.

Човешките жертвоприношения са били разпространена практика в древна Корея до началото на VI век. Те са били забранени чак под влиянието на разпространилото се из Китай конфуцианство. В корейската хроника „Самгук Саги“ („Исторически записки на Трите кралства“) от 1145 г. и включващи по-ранни източници, се казва:

„В третата година (502 г.). Пролетта, в третия месец, е издаден указ, забраняващ човешките жертвоприношения при погребения. Ако преди е умирал държавен владетел, то убивали по пет мъже и жени за погребването [заедно с него], но сега това [категорично] е забранено.“

Археологическите находки позволяват да се твърди, че най-често са умъртвявани жени или деца, но и принасянето на мъже в жертва се е срещало в гробници на царството Сила, включително в женски гробове.

Жената от гробницата е носила златна обица. Скелетът на мъжа лежал до нея, главите им се докосвали.

Според учените това е неочаквано, тъй като обикновено телата на принесените в жертва се поставяли в краката на покойния или дори в съседна камера на гробницата.

Археолозите смятат също, че тялото на мъжа първоначално е лежало върху дървена платформа над тялото на жената, а когато дървото е изгнило, е паднало долу.

И жената, и мъжът са били на възраст 20–40 години. Във второто помещение на гробницата се намирали предмети, демонстриращи знатността на погребаната дама – меч, хамут, керамика.

Както съобщава агенция Ренхап, някои историци не изключват, че мъжът и жената в тази гробница са били погребани в поза на любовници.

Те дават за пример известни глинени фигурки от кралството Сила, свързани с култа към плодородието.

Въпросните статуетки изобразяват любовна двойка или мъж и жена с увеличени полови признаци. Но археолозите, изследващи гробницата, отричат такава възможност.

http://megavselena.bg/sledi-ot-choveshko-zhertvoprinoshenie-sa-otkriti-v-koreya/

тагове: следи, човешко, Корея

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>