ЖИВОТИНСКИТЕ КЛЕТКИ бр.141

  захранват ни със слънчева светлина и хлорофил

Животински клетки, захранвани със слънчева светлина и хлорофил?

Ново изследване разкрива съвсем различна перспектива, защо трябва да си ядем зеленчуците и да седим на слънце. Оказва се, че с повече „зелено“ митохондриите в клетките ни произвеждат повече енергия, когато са изложени на слънчева светлина!

ИИзследването посочва, че чрез богата на хлорофил диета бозайниците, в това число и хората, улавят слънчеви лъчи със специфична дължина на вълната, което повишава енергията, произвеждана от митохондриите в клетките.

Учените от университета Колумбия провели маса експерименти за да установят дали животните могат да използват молекули хлорофил за усвояване на слънчева светлина за синтеза на АТФ (аденозинтрифосфат), така, както и растенията. Ясно е, че растенията създават енергия, използвайки слънчевата светлина чрез фотосинтеза, но тъй като много от тях имат меню, базирано на хлорофила, учените предположили, че и животните могат да извличат ползи от това.

Оказва се, че при преработката на хлорофил, той може да навлезе в тялото и да присъства в тъканите, и да бъде усвоен от митохондриите. Когато са изложени на хлорофил, и животинските и растителните митохондриални инкубирани клетки имат по-висока концентрация на АТФ, изложени на светлина, в сравнение с клетки с недостиг на хлорофил.

Животински клетки, захранвани със слънчева светлина и хлорофил-2

Хлорофилът повишава концентрацията на АТФ и удължава живота на опитните червеи при излагане на слънчева светлина. Създава се хипотезата, че фотонна енергия, абсорбирана чрез метаболити от менюто може да има важно значение за енергийната регулация при животните.

Това поддържа теорията, че метаболизма на хлорофила в менюто определя запасите от митохондриален АТФ чрез катализирането на коензим Q. Тези открития променят разбирането за остаряване, клетъчна функция и живота изобщо.

Синтеза на АТФ е изключително важен за здравословното състояние, на клетъчно ниво. Когато този синтез е застрашен, поради липса на хранителни вещества, околна среда, или стрес, заболяванията и преждевременното остаряване са неизбежни. Синтезът на АТФ се забавя с годините, проправяйки път на хранителни вещества, които да помагат, без които например би се повишил кислородния стрес или да се получи цялостно изтощение.

Очевидно меню, богато на хлорофил, има много ползи. Без него и без излагане на слънце ще се получат ниски нива на АТФ. Зеленото днес, особено в пролетния сезон, може да направи много повече за хората, отколкото се е предполагало досега, включително и да забави процеса на стареене на клетките.

Не е трудно да се повярва, че човешкото тяло може да абсорбира и използва слънчева светлина, особено след доказателствата, че излъчваме ниски нива на светлина, познати като биофотони. Известно е, и че телата ни могат да усвояват светлина чрез меланина, както и други компоненти в клетките, процес, познат като екстрасинтез на АТФ.

Според изследване, хората са загубили окосмяването си преди около 2 милиона години, именно за да могат да използват слънчевата светлина като клетъчна енергия. Излагането на кожата на слънце е довело до генна мутация, водеща до липса на окосмяване, което пък има и странични ефекти, като повишеното развитие на нуждаещият се от енергия неокортекс.

Съвременните хипотези за липсата на окосмяване при хората са неадекватни, защото голотата не се свързва с непосредствена полза. Според новата хипотеза, голотата е базирана именно на фотобиомодулацията, или влиянието със ниски нива на светлина.

Изследването показва, че червена, и близка до инфрачервената светлина оказват положителен ефект върху тъканите, включително мозъчните. Случайни мутации, довели до обезкосмяване, са позволили на хората да получават дневните си дози от червена и близка до инфрачервената светлина. Ефектът е налице – повишена митохондриална „дишаща“ дейност, с последствие суперсинтез на АТФ във всички тъкани, включително и мозъчните.

Животински клетки, захранвани със слънчева светлина и хлорофил - 3

Този ефект се получил автоматично след загубата на окосмяване, и довел до селектирано изменение на гени. След това е последвала много бърза еволюция на мозъка, което пък е довело до развитие на интелигентността, базирана на повишените количества енергия за мозъка, и адаптивността на новите чисто голи индивиди.

Според друго проучване меланинът е способен да достави до 90% от необходимата за клетките енергия, чрез улавяне и преобразуване на слънчева енергия в химична енергия. Ако това е така, то глюкозо-центрираната идея за клетъчна енергия ще бъде променена. В момента се смята, че глюкозата е основен източник на енергия.

Способността на меланина да трансформира слънчева енергия в химическа, чрез разпадане на вода, е все още неразбираема. Но тази енергия е 90% от количеството необходима на клетките за да функционират. Разкрива се нов аспект от клетъчната биология, като глюкозата и АТФ имат повече от биологични функции, свързани само с мазнините, и не толкова с енергията.

Тези открития поставят меланинът в нова роля, за използване на светлинна енергия и създаване на химическа такава, чрез разпад на водната молекула. Роля, доскоро известна само при растенията. Оказва се, че митохондриите вече не са основният клетъчен механизъм за източник на енергия в клетките. Животинските клетки, благодарение на хлорофила в диетата, са способни да усвояват енергия от слънчевата светлина. И това, яко не е сензация? Излиза, че във всички тези отвлечени псевдонаучни разкази за храна и енергия от Слънцето има известна истина. Що се отнася до вегетарианците – те ще са най-щастливи от това откритие и вече ще имат сериозен аргумент на разположение.

А вие взехте ли си дневната доза хлорофил и слънчева светлина?

http://fresh-science.com/science/biology/zhivotinski-kletki-zahranvani-sas-slancheva-svetlina-i-hlorofil/

тагове: животинските, клетки, слънчева светлина, хлорофил

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>