ПОДХОД НА ТРАДИЦИОННАТА КИТАЙСКА МЕДИЦИНА БР.143

 Самолечение без външна намеса. Както вече споменахме – човешкото тяло е проектирано от природата мъдро и има естествени защитни механизми, които го предпазват от „затлачване с вредни вещества”. Според теориите на китайската медицина, хората замислили се за пречистване на организма първо трябва да се запитат за работата на вътрешните си органи. За нормалния човек характерния цикличен процес е храносмилане, абсорбция и екстракция, т.е. функцията на вътрешните органи, кръвообращението и чистите мердиани самостоятелно отстраняват и извеждат отпадъчните продукти произведени по време на метаболизма. Този процес може да се нарече отделяне на токсини или избавяне от токсини. Ако в тези процеси се получи сблъсък, означава че каналите се препокриват и между отделните транспортни звена изчезва информационната връзка- това може да доведе до заболяване според професор Мей Ляндуо, оглавяващ Терапевтичното отделение в Медицинският институт Дунчжимен към Пекинският университет по китайска медицина. Здравите организми сами успяват да проверяват и филтрират веществата – полезните остават, вредните излизат. Този процес е възможен благодарение на девет защитници от токсини : стомаха, лимфната система, очите, белите дробове, черния дроб, кожата, бъбреците и червата.

 

  1. 1.Лимфна система – място в което се събират токсините.

Лимфната система играе ролята на колектор на токсини. Лимфата циркулира в цялото тяло и събира токсините в лимфните възли. От тях токсините се филтрират в кръвта и се прехвърлят към белите дробове, кожата, черния дроб, бъбреците и др. за да се подпомогне тяхното отлагане в тялото. Нарушаването на тази естествена циркулация води до натрупване на токсични вещества в организма.

За да стимулирате потока на лимфата взимайте гореща вана всеки ден в продължение на 10-15 мин. В студено време можете да ги замените с горещи вани на краката ако ви е твърде студено.

  1. 2.Кожа – мрежа за детоксикация на цялото тяло.

Кожта е мощен отделителен орган. Когато вътрешните органи започват да изпитват затруднения с „шлаката” те се обръщат към резервния орган – кожата. Чрез потта и мастните жлези, кожата извежда вредните за организма вещества (излишните соли, кисилини и др.). Състоянието на кожата обикновено е следствие от „вътрешна интоксикация” под формата на акне, отток, алергичен обрив, дерматит, нездравословен жълтеникав тен, преждевременни бръчки и отпускане. За нарушаване на отделителните функции говори също ниското потоотделяне при високи натоварвания. Това е сериозно препятствие на пътя за нормално извеждане на токсините от организма.

 

Най-малко веднъж седмично се отдайте на спортно занимание, идете на сауна, баня, на място където ще предизвикате обилно изпотяване. Следете за нивото на изпотяване и възстановете водния баланс.

 

  1. 3.Стомах – врата за токсините.

Стомаха е първата преграда, която срещат токсините в организма. В процеса на храносмилането той разпознава и усвоява полезните за организма вещества, а вредните ги изхвърля. Повръщането не е метод да се избавим от токсините в организма си. Напротив – ако стомаха работи лошо, то човека получава подуване, киселини, загуба на апетит. Когато стомаха започне да изпълнява зле ролята си на „вратар” и токсините проникват в организма. В резултат на това имунитета се снижава и здравето се влошава.

 

Опитайте се да се придържате към хранителен режим. Това ще запази чувствителността на стомаха към токсини и първата защитна линия срещу тях. Освен това не консумирайте прекалено кисели или прекалено пикантни храни.

 

Обичайте тялото си ! Защото този невероятен организъм може сам да поддържа здравословното си състояние с минимални усилия от ваша страна.

  1. 4.Бели дробове – въздушен филтър.

В белите дробове става лесно натрупването на токсини. Всеки ден човек вдишва над 1000 литра въздух, който съдържа огромен брой бактерии, вируси, прах и други вредни вещества. Част от веществата в белите дробове и метаболитните отпадъци могат да бъдат получени под формата на газ чрез дишане. Вредните вещества могат да бъдат отстранени под формата на слуз при кашлица. Образуването на храчки по начало е реакция на имунната система срещу вирусите. Ако при кашлица не се отделят храчки, значи липсва здравословна реакция на организма срещу токсините.

 

Практикувайте дълбоко дишане при всяка възможност – всеки път когато сте на открито или най-малко проветрявайте помещенията, които обитавате. Няколко пъти активно вдишайте и издишайте и след това се прокашляйте. Така ще помогнете за детоксикацията на белите дробове. Не пушете! Дробовете на пушачите губят уникалната възможност да филтрират токсините.

 

  1. 5.Черен дроб – апарат за детоксикация.

Черния дроб е един от основните „чистачи” на организма. Синтезираната в него жлъчка спомага за извеждането на потенциалните токсични съединения или ги неутрализира. Следователно нарушената му функция води до натрупване на токсични вещества, възпрепятства нормалното съсирване на кръвта и повишена съдова пропускливост. Това води до оттоци на главния и гръбначния мозък, проникването на токсини в тях от разпадането на блирубина (представлява един от междинните продукти на разграждане на хемоглобина) и жлъчните киселини.

За да поддържате черния дроб здрав е необходимо да изключите от менюто си алкохола и пържените храни. Да не се преяжда, особено преди лягане. Изпивайте по 2л вода на ден, като задължително пиете вода между храненията (2-3 глътки). Преди лягане пийте по една изстудена чаша преварена вода, в която сте разтворили една чаена лъжичка мед и няколко капки лимонов сок или лимонова киселина.

  1. 6.Очи – „водопроводен кран” за токсини.

Доказано е, че в сълзата се съдържа голямо количество вредни вещества. И обикновеното сълзене, от което възрастните се притесняват, изпълнява важна функция – извежда токсини. Може да изглежда парадоксално, но хората, които се опитват да спрат сълзите си могат да си докарат здравословни проблеми. „Шлаката”, която може да се изведе чрез сълзите остава вътре в организма.

Плачете! И позволявайте на децата си да плачат, не им налагайте фалшиви стереотипи за „добро поведение”. Ако Ви е трудно да поплачете поне веднъж месечно, то погледайте мелодрами или режете лук. След като сте си поплакали не забравяйте да попълните баланса на течностите.

  1. 7.Бъбреци – филтър на кръвта.

Бъбреците изпълняват една от най-важните функции – филтрират кръвта. Те подбират полезните вещества (натрий, калий, фосфор и т.н.) и ги предава обратно в кръвта. Вредните вещества от обмяната на веществата (токсини, излишна вода, соли, киселини и др.) бъбреците извеждат от организма чрез урината. Ако „шлаката” не се изведе навреме от организма има опасност да доведе до отравяне на организма. Болки в долната част на гърба и коленете, обилно изпотяване през нощта, косопад, посивяване на косите, импотентност, раздразнителност – чести последици от нарушена функция на бъбреците.

 

Пийте много течности ! Това ще намали концентрацията на токсини в организма, ще подобри обмяната на веществата, ще спомогне за извеждането на голямо количество токсини. Препоръчва се дневно на празен стомах да се изпива по една чаша чешмяна вода със стайна температура.

  1. 8.Черва – долен канал за токсини.

Червата са магистрала (около 3 метра) по която преминава цялата храна попаднала в организма. В тях се усвояват хранителните вещества и всичко ненужна и несмилаемо постепенно се изхвърля от организма под формата на изпражнения. За съжаление, част от тези вещества засядат по този дълъг път. Дори здрав на вид човек може с течение на времето да натрупа до 20кг фекални камъни, които никога не могат да бъдат изведени по естествен път. Тази „шлака” не остава като мъртво тегло, а започва бавно да се разлага и трови организма с токсини. Натрупването на „шлака” в червата на свой ред води до нарушаване на усвояването на витамини и хранителни вещества, отслабване на имунитета, намаляване на енергийния баланс и способността за самолечение.

Изградете си навик за раздвижване на червата 1- 2 дневно. По възможност да се намали времето за извеждането на отпадъчните вещества от червата. За да предотвратите запека и подобрите функцията на червата трябва да консумирате повече храни с фибри – пресни плодове, зеленчуци, сушени плодове, орехи, хлебни изделия, боб.

предостави: Красимир Янев

 тагове: традиционна, китайска, медицина

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>