ЖИВОТ СЛЕД СМЪРТТА БР.143

Учените събират “извън тялото”доказателство в  ”най-голямата по рода си” проучване

Reuters / Finbarr O'Reilly
Reuters / Finbarr O’Reilly / Ройтерс
 
Изглежда, че учените са най-накрая се предлагат доказателства, че в съзнание след смъртта наистина би могла да съществува, като най-големият по рода си проучване на въпроса показва, че пациентите може да си спомни сложните детайли, въпреки че са официално обявени за клинично мъртъв.
 

Изследователите, базирани в Университета на Великобритания в Саутхемптън, които са участвали в ОСЪЗНАВАТ, ( “осведоменост по време реанимация” )проучване , публикувано в списание реанимация , твърдят, че почти 40 процента от хората, които са оцелели клинична смърт описано някакво “осъзнаване” по време на време преди сърцата им бяха рестартиран.

Изследването, ръководено от д-р Сам Parnia г. от Държавния университет на Ню Йорк в Стоуни Брук, калибрира четири години и участва на 15 болници в САЩ, Великобритания и Австрия и повече от 2060 случаи на спиране на сърдечната дейност.

Докато голяма част от пациентите са били отстранени от проучването поради смърт, умора или напускане двустепенен интервю непълна, две много специфични случаи се открояват в проучването – достатъчно, за да хвърлят съмнение върху факта, че всички съзнание прекрати напълно при обявяване на смърт.

“Аз бях там, гледайки надолу към мен, сестрата, и още един мъж, който имаше плешива глава … Не можех да видя лицето му, но можех да видя на гърба на тялото му. Той е доста нисък и набит приятелче … Той имаше синьо Скраб за и трябваше синя шапка, но мога да кажа, че не е имал никакви коса, защото от това, къде шапката е “ една сърдечна пациент арест припомни.

A пост скрипт в проучването отбелязва, че: “Медицински преглед рекорд потвърди … медицинския екип присъства по време на спиране на сърдечната дейност и ролята на идентифициран” човек “се играе в отговор на спиране на сърдечната дейност.”

Вторият, макар и непотвърдена, спомен гласи, че: “В началото, мисля, чух сестрата кажем” наберете 444 сърдечен арест. “

Въпреки това, Parnia поддържа, че делото е “значително”.

AFP Photo / Spencer Platt

В един и същи пациент съобщава Bleeps от една машина, която ги произвежда на три минутни интервали.

“В този случай, съзнание и информираност появи да се появят по време на три-минутен период, когато не е имало сърдечна дейност”, каза Parnia. “Това е парадоксално, тъй като мозъкът обикновено спира да функционира в рамките на 20-30 секунди на сърцето спира и неотворено” т възобнови отново, докато сърцето е рестартиран. Освен това, подробните спомените на визуална осведомеността в този случай са били в съответствие с потвърдени събития. “

Екипът Parnia е проследил 330 пациенти, които са оцелели инфаркти; 140 от които са били готови да говорят за своите преживявания. От тези, които са били интервюирани, 61 процента са заявили, че не си спомня нищо, но останалото е направил.

Сондата в царството на живота след смъртта, показа, че 46% имали широк спектър от психични спомени и 2% показа пълно осъзнаване на техните вън-на-тялото опит. От анкетираните, 13% твърдят, че се чувствах отделени от телата им.

Бяха установени няколко повтарящи се теми в спомени, най-разпространените са страх, насилие и “усещането, че са преследвани.” Пациентите също търпи живот след смъртта снимки на семейството, животни и ярка светлина.

Изследователите смятат, че най-новото проучване показва необходимост да проучвате предметната област допълнително.

“Прогнозите сочат, че милиони хора са имали ярки преживявания във връзка с смъртта, но научните доказателства е двусмислен в най-добрия”, каза Parnia. “Тези преживявания изискват по-нататъшно разследване.”

http://www.rt.com/news/195056-life-after-death-study/

авторизиран превод: Мария Герасова

тагове” живот, смърт

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>