ЗАГАДКАТА ЙЕТИ бр.89

 

Това е една от най-трайните мистерии в света, привличайки любопитството и страх.

Британските учени най-накрая са решили загадката на Йети, легендарното маймуноподобно създание, което обитава границите на Хималаите.

Изследванията на проф. Брайън Сайкс, генетик от университета в Оксфорд, не само е открил генетичния код но смята,  че неуловимото създание,  което е живяло повече от 40000 години,  също така,    още  е в роуминг планините .

Резултатите бяха сравнени сгеномите на други животни, съхранявани в база данни на всички публикувани ДНК последователности. Проф. Сайкс намерил 100 на сто  проба от древна полярна мечка- челюст намерена в Свалбард, Норвегия.

Този екземпляр датира най-малко 40 000 година преди, и вероятно още през 120 000 година – време, когато полярните мечки са тясно свързани с кафявата мечка  и са разделяне, тъй като са различни  видове.

Проф. Сайкс смята, че животните са хибриди – кръстоски между полярни мечки и кафяви мечки. Тъй като наскоро бяха идентифицирани пробите   от същества, които са   живи, той смята, че хибридите все още живеят в Хималаите.

Пробата от Ладак  от мумифицираните останки на едно същество, простреляно от ловец, е на около 40 години. Той счита, това животното за толкова необичайно.  Втората проба е под формата на един косъм, намерен в бамбукова гора от една експедиция на създателите на филма,  преди десет години.

Проф. Сайкс добавя: “Това е вид, който  не е регистрира, е на  около 40000 година. Сега, ние знаем, че един от тях се е разхождал  наоколо, преди десет години. И това, което е интересно е, че сме намерили този вид животно в двата края на Хималаите. Ако трябва да се върна, няма да има други все още там. “

И двата косъма са кафеникаво на цвят. Този от Ладак,   е от около 5 фута висок – по-къс от извисяващите фигура от митологията. Въпреки това, професор Сайкс предполага, че животното може да покаже  други характеристики, които биха свързани с мита Йети.

Той добавя: “Фактът, че  за ловец,  за  който беше страхотно преживяване със срещата си с  мечаи,  това е един   необичаен начин  да се страхува   от него. Може би това е по-агресивна , по-опасна или е по-двукрака от другите мечки “.

Доклади на йети, известен също като “снежен човек”,  е бил регистрирани в продължение на векове. Местните жители и изследователи твърдят, че са се изправяли лице в лице със звяра. Снимка на отпечатък Йети, взети от британския катерач Ерик Шиптън в подножието на Еверест през 1951 г., предизвикаха световен интерес към нея.

Професор Сайкс каза, че има само три известни видове на мечки в района: лениви   мечки, кафяви мечки и азиатските черни мечки.

Проф. Сайкс добави: “Има още какво да се направи по интерпретирането на резултатите. Не мисля, че това означава, че има древни полярни мечки, които се разхождат из Хималаите. Но можем да се спекулира с това . Това може да означава, че е под вид на кафява мечка в Далечния Хималаите,която е предшественик на полярна мечка. Или може да означава, че е по-скорошно хибридизация между кафявата мечка и потомък на древната полярна мечка. “

Освен, че са тясно свързани, кафявите  и полярни мечки са известни, че се размножават, когато техните територии се припокриват.

През 1925 г., а NA Tombazi, фотографът и член на Кралското географско дружество,  описва  ”фигура” която   е  точно като човешко същество, изправено … Тя се появи  в снега, и доколкото   можех да различа, не носеше дрехи. “

Хайнрих Химлер казва, че е проявил интерес  за намирането на съществото, заедно  Ернст Шефер, ловец и зоолог,  които отиват до Тибет.  

По време на Втората световна война, Славомир Rawicz, полски войник, твърди, че е избягал от сибирски лагер и прекосил Хималаите от Индия. Той заявил,   че неговият път бил блокиран в един момент, от две Йети.

Снимките, публикувани през 1951 г. на няколко големи стъпки, направени от Ерик Шиптън, уважаван планинар, предизвикват голям интерес, въпреки че критиците твърдят,че отпечатъците са били деформирани от топящия се сняг.

Две години по-късно, сър Едмънд Хилъри и Тензинг Норгей съобщават, че са видели големи стъпки. Хилъри по- късно е напарвил експедиция в търсене на съществото, което според него, баща му някога е виждал.  По-късно, той  става по-скептичен за  неговото съществуване.

- След една експедиция, актьорът Джеймс Стюарт, казва, че   подпомогнал контрабандно принасяне, прикирити в багажана колата му,   предполагаемите останки на Йети, от Индия до Лондон .

През 1986 г. Райнхолд Меснер, известния алпинист,  се срещнал   лице  с лице  с Йети.

авторизиран превод: Мария Герасова  

тагове: загадката, Йети, проф. Брайън Сайкс, ДНК,

Откриха изчезнал преди 50 години труп на Йети

 

йети

Американец откри изчезналия преди десетилетия замразен труп, на Голямата стъпка. Според съобщения  от американските медии, за съществуването на получовека, има свидетелства от 1968 година. Тогава, цялата страна е била обиколена от пътуваща изложба, чиито посетители са имали възможността от близо да се запознаят с един странен артефакт -парче лед, в което е замразено огромно космато тяло. Организаторите на изложбата представяха експоната си като труп на неандерталец или Йети. След като интригуващият експонат успя да привлече вниманието на учените и служителите на ФБР, той изчезна и няколко десетилетия никой не знаеше какво се е случило с него.

Едва миналата година, замразеното тяло на Снежния човек, отново се появи на бял свят. То бе открито от Стив Басти, жител на град Остин, щата Тексас и собственик на местния музей на странностите. По думите му, косматото създание е било скрито от бившия му собственик – Франк Хенсън, пенсиониран военен, който живее в Минесота. Дъги години леденият блок, запазил Йети, е бил пазен от Хенсън, но след смъртта му, неговото семейство решило да се отърве от „съкровището” и да го продаде.

В мемоарите на Хансън е посочено, че Йети е застрелян през 1960 година по време на лов на елени, в горите на щата Уисконсин. Руските учени обаче смятат, че трупът на замразения мъж е подменен.

http://svetovnizagadki.com/otkriha-izcheznal-predi-30-godini-trup-na-ieti/#comment-868

 тагове Йети, американци, голямата стъпка

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>