КАРЕТАТА НА ПЪРВИЯ ГЕНЕРАЛ-ГУБЕРНАТОР НА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ

 DSC01206

По повод 130 години от Съединението на България и във връзка с организирането на изложбата „Съхранената памет за Съединението в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции”, Регионален исторически музей – Пловдив получи, с любезното съдействие на Музей за история на София, ландото на Александър Богориди – първия генерал-губернатор на Източна Румелия. 

Ландо е вид олекотена луксозна карета с четири колела и сгъваем покрив, която била предпочитана за различни церемонии в градски условия – чествания, паради, сватби и т.н.т. Наречена е на едноименния германски град, където през първата половина на XVIII век започнало производството на возила от този тип. Моделът се харесал на благородниците в Европа и особено в Англия. От 1830 година такива карети започнали да се произвеждат и на Острова, но запазили специфичното си име. Ландото се конструира по такъв начин, че седалките да бъдат обърнати една към друга, предоставяйки максимален комфорт за водене на разговори, а благородниците често го използвали за делови срещи с равнопоставени събеседници и посланици. Отпред има седалка-пейка за кочияша, а отзад има друга седалка-степенка, която се използва от различни служители според случая – чиновници, охрана, коняри, прислуга. 

Ландото на първия генерал-губернатор на Източна Румелия е произведено от английската фирма Peters&Sons – London. Компанията е основана през 1798 г. от Томас Питърс. Произвеждали различни видове карети, файтони и двуколки и придобили голяма популярност заради високото качеството, на което държали и предлагали. Превърнали се в една от най-важните компании в бранша, а царските конюшни на британския кралски двор също пазарували от тях. Най-известното возило, произведено от тази фирма, е т.нар. Стъклена карета, известна още и като Сватбената карета, използвана в няколко сватбени церемонии на английското кралско семейство, включително и тази на принц Чарлз и принцеса Даяна през 1981 г. През 1931 г. Peters&Sons се слели с Offord&Sons – други известни производители на карети, а след това се ориентирали към производството на купета за автомобили. 

Всеки ще може да разгледа ландото на първия генерал-губернатор на Източна Румелия във фоайето на експозиция „Съединение на България от 1885 г.” след 5-ти септември (събота). 

 Пламен Четелязов

 тагове: първи, генерален, губернатор, Пловдив

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>