ДЕЦАТА НА СВЕТОЛВА Х. КАЛЧЕВ

 ПРОДЪЛЖЕНИЕ

 ПОЛИКСЕНИЯ / Ксения / е родена на 18 юни 1911 година в Пловдив и починала на 6 февруари 1979 година в Германия. Учила в лицей в Лозана, но  не го завършила, защото като сестра си Елена заболяла от туберкулоза. Лекувана е в европейски лечебни заведения. В Герамания  ú е направен пневмоторакс, който се оказал много ефектен и тя оздравяла. За да закрепне е била в санаториум в Шварцвалд. Лечението ú струвало над 1 милион лева. Омъжила се за Христо Стефанов Фтичев / роден 27 ноември 1893 година във Вварна и починал на 12 юни 1958 година / – банков директор в Пловдив. Имат дъщеря Светлана.

СВЕТЛАНА /родена 11 януари 1943 година в Пловдив / и е завършила немска филология. Първият ú съпруг е Петер Покорни- институт за международен туризъм. С него са живели в Източен Берлин, а после в Хамбург при леля му, която го отгледала  като сирак.Там, те открили ресторант, на който Светлана станала управител, а Петер сервитьор. При тях постъпил като закупчик Улрих Пухан. Станало така, че Светлана се омъжила повторно за него. От този брак има две деца: Юлияна- Шарлота / родена 27 април 1982 година и Татяна- Ксения / родена 28 февруари 1985 тодина /.

Ксения Фтичева успяла да продаде всичко, което имала в България и отишла да живее при дъщеря си. През зимата на 1979 госина били на курорт в Бавария. Имало голяма поледица. Един шофьор не успял да овладее колата си, тя са подхлъзнала и бутнала Ксения. Два дни по- късно, тя починала  в болница от вътрешни кръвоизлеви. Погребали я 11 дни след това, защото Светлана била по това време на Канарските острови.

Мария Герасова от архива на Хаджикалчови

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>