СВЕТИ ГЕОРГИ ЗОГРАФ БР.89

ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ БР.87

Четвъртата чудотворна  икона, се намира в Светия олтар. Тази икона  на Божията майка се нарича “Услишателница”. Пред  нея се молил  Козма Зографски, за  да му посочи Пресветата Богородица как да се спаси. Всички икони са облечени  в скъпи ризници, пред които постоянно горят кандила.

Освен част от животворящия Господен кръст, в Зограф се намират следните светини: част от мощи и кръвна Свети Великомъченик Георги; главата  на Преподобна Матрона Хиоска и две частици от честните и нозе;челюст от преподобно мъченик Стефан нови; част от мощите на архидякон Стефан; част от свети Игнатий, от свети Антим, от свещеномъченик Харалампий; от всичките мъченици: Никита, Нестор, Вартоломей и Кирик; част от Великомъченик Теодор Стратилат; части от преподобни Теодосий Велики; част от светите мъченици Прокопий и Меркурий; част от свети Апостол Первозвания; части от Авксений , от свети Апостол и Евангелист Матей, от свети Евтимий патриарх Цариградски, от свети безсребреници, Козма и Дамян, от светите безсребреници Кир и Иоан, от свети Пантелеймон, от свети мъченик Трифон; частици от светите патриарси Петър и Атанасий Александровски, частица от свещеномъченик Климент, от свети Терапонт и много други светии.

Следва продължение

тагове: четвърта, икона, Божия Майка, Услишателница

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>