Пентакварк – ЦЕРН откри нова частица бр.149

Пентакварк – ЦЕРН откри нова частица

Пентакварк – частица изградена от четири кварка, съединени с един анти-кварк.

Открит е така нареченият пентакварк – частица, по-малка от атом, за която до момента никой не подозираше, че съществува. И както се предполага, е открит благодарение на андронния колайдер на ЦЕРН в Швейцария.

Новата частица е вид кварк – основната субстанция, от който е изградено всичко. Ако се съберат три кварка се получава протон или неутрон. Няколко протона и неутрона, заедно с електрон – два, или 37, и вече имаме атом.

Пентакваркът представлява пет съединени кварка. Или по-точно – четири кварка, съединени с един анти-кварк. Причината, поради която е бил неизвестен досега е заради липсата на съответната техника. Днес, с колайдера на ЦЕРН подобни открития са възможни.

На учените предстои да провеждат изследвания за да се установи какво означава съществуването на тази частица. Все още не е ясно какво е предназначението на пентакварка, но самият факт, че съществува, разкрива безброй възможности за бъдещи проучвания, които до вчера са били немислими.

тагове:Пентакварк ,  ЦЕРН, нова,частица

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>