Безболезнено лечение на кариеси бр.149

.Безболезнено лечение на кариеси

Нов достъпен метод обещава безболезнено лечение на кариеси на ниска цена.

Кариесът, или „дупката в зъба“ е безспорно твърде често срещан проблем, лечението на който обикновено е свързано с пробиване, пилене, инжекции и неминуемо болка. Болката е и причината много хора да отлагат лечение, с което допълнително утежняват положението си. Но ето, че британски учени вече разполагат с метод за безболезнено лечение на кариеси.

От Кралския колеж в Лондон създават пломба, която вместо просто да запълни дупката, помага на естественото движение на калций и фосфатни минерали в увредения зъб, който по този начин се възстановява сам.

Процеса на лечение е от две стъпки, като първо се подготвя увредената област от емайла, след което чрез слабо електрическо напрежение се добавят минерали. Така зъбът сам възстановява развалената тъкан. Техниката може да се използва също така и за избелване на зъби.

„Начинът, по който до момента сме третирали кариесите с пломби, не е идеален. Когато се поставя обикновена пломба, зъбът влиза в един безкраен цикъл от все повече пилене и запълване, като в крайна сметка не се лекува зъба. Новият метод е много по-щадящ и полезен.“ – обяснява професор Найджъл Питс.

Едно от големите предимства на този метод, освен че е безболезен, е и ниската му цена – под 10 долара.

http://fresh-science.com/future/bezbolezneno-lechenie-na-kariesi/

тагове: кариеси

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>