ПРИЗИВ В ПОДКРЕПА БР.154

До Министъра на образованието

Копие до Началника на РИО-Варна

Копие до …

 

Уважаеми Господин Министър,

Уважаеми експерти от МОН,

Уважаема Госпожо Генова,

Уважаема …

Уважаеми …

Уважаеми Дами и Господа,

В следващите редове бихме искали да Ви напомним за успехите на едно малко селско училище – Основно училище “Христо Ботев”, от което жителите на село Николаевка имат нужда, за да съхранява и обновява селото. Децата, записани там, имат нужда от това училище, като „уютно място с „топла“ подкрепяща среда за разгръщане на уникалния вътрешен творчески потенциал на всяко дете под ръководството на любящи педагози; за създаване на приятелства и сформиране на екипи за съвместно постигане на окриляващи успехи, за развиване на качества и усвояване на ценни житейски умения, подготвящи го да даде своя най-добър принос на обществото като зряла личност!“

 

Пишем това от името на родители на деца, записани в училището в с. Николаевка, съмишленици и колеги на директорката на училището, като изразяваме благодарността и подкрепата си за нейния неуморен труд и грижи, положени за развитието на повереното й училище и индивидуално към всеки ученик, записан там. Бихме искали да обърнем вниманието Ви на следните факти, доказващи високия професионализъм на г-жа Павлина Иванова:

  • Училището в с. Николаевка  е на 167 години и е първото българско светско училище във Варненска околия. Основано е през 1847 г. от Атанас Георгиев. Ето защо достойното дело по запазването му и развитието му през последните 10 години заслужава признание.

 

  • В Училището през 2005 г. учат 47 ученици в 4 слети паралелки, докато през 2015 г учениците са вече 175, обучаващи се в дневна форма и 60 обучаеми над 16-годишна възраст в самостоятелна форма довършват образованието си.

 

  • Учителите през 2005 г. са едва 5-има ( двама начални учители и трима педагози в прогимназиален етап), докато през 2015 г. вече наброяват повече от 20 учители.

 

  • Осигурен е транспорт и ангажираност в учебния процес за деца от гр. Варна, които не са приети в кварталните училища, заради етническата им принадлежност.

 

  • Създадена е паралелка по Готварство за учениците от 7 до 9 клас, които получават свидетелство за професионална квалификация –  “Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения”.

 

  • Училището има и химн, посветен на Христо Ботев, чието име носи. Текст: Павлина Иванова (директор), музика: Емил Стефанов (учител по музика)

 

  • Въведена е системата Джъмп Мат в учебния процес в начален етап, както и елементи от Сугестопедията – за наша гордост българска, призната, като най-добрата система от Юнеско.

 

  • Спечелване и осъществяване от училището като водеща организация на Проект „ПРОГРЕС – Път към Реформирано Образование с Грижа за Ромския Етнически Състав в училище“ с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз, целта на който е създаването на условия за социална интеграция на децата от етническите малцинства, чрез включването им в различни дейности, като по този начин се подпомогне личностното им изграждане и включването им в едно социално общество, засилване на интереса им към образованието и спомагане за по-успешното им включване в пазара на труда.
  • Успехи на ученици:

Учениците от училището в с. Николаевка са активни и участват в инициативи за изготвяне на бизнес-планове и ученически обмен по международния проект „Бизнес уроци, ориентирани към международно действие – училището е партньор по проект „WIN-WIN” по програма Еразъм +, КА 2 на Университета в Олденбург, Германия, партньор на който е и Варненският свободен университет „Черноризец Храбър”.

В допълнение учениците от училището в с. Николаевка са постигнали изключителни успехи в множество национални и международни конкурси. Това са само малка част от тях:

Конкурс за поезия в Монреал- Канада “Любов към учителя”, 2015 г.

 

Боряна Григорова Апостолова, ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка, награда от високо квалифицирано жури за стихотворение – грамота и книга;

Конкурс за поезия в Монреал- Канада “Любов към учителя”, 2015 г.

Анжела Георгиева Милкова, ОУ „Христо Ботев“, с. Николаевка, награда от високо квалифицирано жури за стихотворение – грамота и книга;

 

Втори международен клавирен конкурс за любители “Андрей Стоянов” 16  до 18 ноември 2012

ІІ награда: Йордан Александров Ценов, І  клас, ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка, община Суворово, гр. Варна

Национален конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов” – Разград, 2013

II място: Йордан Александров Ценов, ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка, община Суворово, гр. Варна

ІІІ то място: Атанас Атанасов, ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка, община Суворово, гр. Варна.

Национален литературен конкурс „Сребърна – птици и хора” – на Регионална инспекция по околната среда и водите – Русе, 2013

І място: Християн Трифонов – ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка, обл. Варна;

ІІІ място: Атанас Атанасов, ІІ ри клас, ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка, община Суворово, гр. Варна.

Международен фестивал-конкурс “Усмивките на морето”, 2013

Лауреат I степен Атанас Борисов Атанасов, ОУ Христо Ботев, с. Николаевка, заедно с диплома за млад композитор

Фестивал на  изкуствата Пловдив, 2013

Специалната награда на журито: Йордан Александров Ценов, ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка

Национален младежки литературен конкурс “И ти си в мене – ти, родино моя”, 2014г.

В първа възрастова група от 5 до 8 клас, раздел “поезия” на първо място се класира Християн Трифонов – седмокласник от ОУ “Христо Ботев”, с. Николаевка, обл. Варна със стихотворението си “На поета”.

VivaPiano 2014 – Трети международен конкурс за непрофесионалисти

ІІІ награда: Йордан Александров Ценов, І  клас, ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка, община Суворово, гр. Варна

IV Национален конкурс за пианисти „Мила Михайлова”, 2014

I-ва награда: Атанас Борисов Атанасов, ОУ Христо Ботев, с. Николаевка

Седмицата на гората – “Гората – майка закрилница”, 2015

І – во място – Християн Димитров Трифонов, 8 клас, СОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка, Варненска област

Национален конкурс „Светослав Обретенов” 2014

Диплом за отлично представяне и отличие за ярък музикален талант: Атанас Борисов Атанасов, ОУ Христо Ботев, с. Николаевка

Национален литературен конкурс “Стамен Панчев” 2015

В категория „разказ” и първа възрастова група от V до VIII клас наградата се присъди на Християн Трифонов от с. Николаевка, обл. Варна.

Discovery Education 3M Young Scientist Challenge, 2015

Участие на Росен Живков Христов от ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка с филм, презентиращ химичен опит на английски език.

Конкурс “Детско море”, 2015

Специална награда: Атанас Борисов Атанасов – ОУ Христо Ботев, с. Николаевка          

Втори национален конкурс „България в картини и слово“

Носител на първа награда е 14-годишният Християн Трифонов от ОУ „Хр. Ботев“ в с. Николаевка

Християн Трифонов е член на “Фондация Бербатов” в София в инициативата “Успелите деца на България”, където той е лауреат и стипендиант на Фондацията в областта на изкуства 5-8 клас.

Постижения на ученици в училището в с. Николаевка на Национално външно оценяване (Матури) за 7-ми клас, 2015г.:

Йоана Григорова Апостолова – с 6.00 по математика  и 5.298 по Български език и литература (Вх. № 303380)

Боряна Григорова Апостолова – 5.106 по математика  и 5.043 по Български език и литература (Вх. № 303362)

Ние, родителите на децата, учещи там, молим да преразгледате решението относно санкциите, с които от РИО-Варна заплашват настоящия директор на Основно училище „Христо Ботев”, с . Николаевка  и да подкрепите малкото Училище и Директора му Павлина Иванова, която носи голямо сърце!

 

С Уважение:

Йовка Йорданова Христова – Yovka.hristova@gmail.com

Теодора Атанасова – Atanasova79@gmail.com

 Мария Герасова

 тагове: призив, подкрепа

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>