ПРИРОДНИ ФЕНОМЕНИ БР.154

Рибният дъжд в Хондурас

Дъжд от животни – сравнително рядко явление, макар че е имало такива случаи в редица държави. Но за хората от Хондурас това е редовно явление. Всяка година между май и юли в небето се появява тъмен облак, последван от гръмотевици, силен вятър и за 2-3 часа се излива страшен дъжд. Щом спре да вали, земята е покрита със стотици мятащи се риби, които хората събират и отнасят вкъщи. От 1998г. пък ежегодно започва да се провежда фестивалът „Festival de la Lluvia de Peces” („Фестивал на рибния дъжд“)  в град Йоро, Хондурас.

Козите в Мароко, пасящи по дървета

Мароко е единствената страна, в която поради оскъдната трева, козите са принудени да се катерят по дърветата арган и да ядат плодовете им. Пастирите пък са длъжни да следват козите от дърво на дърво, защото плодовете имат ядка, която стомасите на животните не могат да смелят.  Тези ядки се използват в производството на козметика, затова, когато ядките биват изплюти, пастирите старателно ги събират.

Черното слънце в Дания

През пролетта в Дания се случва едно наистина необикновено явление: повече от един милион европейски скорци (sturnus vulgaris) се стичат от всички краища на огромни ята, около час преди залез слънце. Датчаните наричат това явление „Черно слънце“ и може да се види от март до средата на април. Скорците мигрират от юг и през деня събират храна над блатата, а през нощта, след редица колективни пируети в небето, отиват да отдъхнат в тръстиката.

Огнената дъга в Айдахо

Тази дъга е едно наистина рядко метеорологично явление, което се появява, когато слънцето е високо в небето (на повече от 58° над хоризонта), а светлината преминава през прозрачните перести облаци, съставени от шестоъгълни ледени кристали. Слънчевата светлина преминава през вертикалната страна на кристалите, пречупва се и и се разделя на различни цветове.

http://youtu.be/NGM07uQ-L-w

тhttp://www.webmiastoto.com/6395.htmlагове: природни, феномени

 тагове: природни, феномени

 

One thought on “ПРИРОДНИ ФЕНОМЕНИ БР.154

  1. Pingback: Природни феномени в България | Феномени

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>